Oj, vad mycket nytt det är i QGIS 3.2! Jag hade inte riktigt förväntat att det skulle vara så här mycket nytt i och med att QGIS 3 har inneburit så mycket förändringar som skulle kunna behöva lite omsorg. Även om 3.0 inte var felfri så har jag upplevt den som väldigt stabil i stort. En rejäl satsning på arbete med koden har också gett resultat, vilket troligen bidragit till att tid frigjorts för utvecklare att även kika på lite nya funktioner.
I detta inlägg, och resten av veckan, så tittar jag närmare på några nyheter som nu finns i QGIS 3.2.
Det jag börjar med är en mycket välkommen förbättring i uttrycksbyggaren.
När man bygger uttryck för datadefinierade åsidosättningar så finns det ett ”förväntat” resultat. Detta kan vara att det skall vara ett heltal, eller en speciellt formaterad textsträng.
I bilden ovan så har jag valt att ändra färgen för ett polygonlager och då finns det ett ”Expected Format:” som hjälper mig att bygga ett uttryck. Förhandsgranskningen av resultatet kan enkelt jämföras med det som är förväntat.
I bilden ovan så använder jag även ett av flera nya uttryck och jag återkommer till ytterligare nya uttryck längre fram.
En annan nyhet i uttrycksbyggaren är att man kan ctrl-klicka på funktioner, vilket visar hjälptexten för uttrycket. Nu slipper man söka och markera uttrycket för att få hjälp. Detta blir speciellt hjälpsamt när man har komplexa uttryck där man behöver hoppa lite mellan hjälpinstruktionerna.
Identifiera mera
Identifieringsverktyget har fått lite flera alternativ.
I panelen för identifieringsresultat så kan man nu välja att markera objekt med polygon, frihand eller radie. Det går exempelvis för radie att ange denna exakt i ett fält om man nu skulle vilja det. När man sedan markerar objekt i listan så markeras dessa även i kartan (gjorde de inte det tidigare…).
Temaförbättringar
När man använder kartteman för att exempelvis olika kartvyer i en layout, så sparas nu även lager och gruppers status när det gäller om dessa är ”expanderade” eller ej.
Det här blir användbart i projekt med väldigt många lager där man behöver växla mellan olika stilar snabbt, exempelvis om man skall redigera vägar och stråk, samtidigt som man skall justera eller hålla koll på nedgrävda vatten- och avloppsledningar.
Förenklingar av geometri
Det har gjorts ändringar av verktygen för förenklingar av geometrier. Exempelvis så kan man nu välja olika typer av förenklingar, vilket många säkert uppskattar.
Man kan exempelvis välja en mera kartografiskt trevlig metod som ”Visvalingam” för att förenkla geometrier.
Det finns även förändringar i ett förenklingsverktyg som även skall kunna jämna ut (smooth). Detta har jag dock inte hittat, men det finns ju separata utjämningsverktyg också, så jag vet inte riktigt vad man avser med detta nya ”Förenkla/jämna ut” verktyg.
Visa valda i ny karta
Om du behöver detaljgranska objekt så kan man enkelt använda mushjulet för att snabbt zooma in och ut, men om man i stället vill granska detaljer som inte är lämpliga att visa på en stor karta, så kan den här nya funktionen vara användbar.
Det går att skapa en ny kartvy, med ett eget tema och sedan koppla denna till att automatiskt zooma till det urval som görs i huvudkartan.
Det finns fler användningsområden för den här funktionen, men att exempelvis ha ett tema med kablar och rör i detalj, och en huvudkarta med fastigheter, gör det snabbt och enkelt att granska det som ligger under ytan i en markerad fastighet.
Måttangivelser
När man identifierar objekt så visas numera värden för area, längd med mera både baserade på ellipsoid och kartesiska beräkningar.
Att det skiljer sig är ett resultat av att jorden inte är platt och att inga koordinatsystem är perfekta när det gäller att omvandla mått på jorden till det som vi uppfattar som ”platta” mått.
Den stora skillnaden uppstår när man har data i lat/long. Det är ju lite skillnad på kvadratgrader och kvadratmeter.
Om du inte vet vad detta handlar om så kan du antingen ta reda på mera själv, eller helt enkelt inte bekymra dig så mycket. I många sammanhang så handlar det om skillnader som motsvarar ”avrundningsfel” och om du inte arbetar med detaljer så kan detta nog bara förvirra. Så bry dig i så fall inte om detta, utan välj bara konsekvent ”Ellipsodial” som mått. Detta är inte mer rätt än kartesiska mått, men om du själv inte kan välja så väljer jag åt dig.
Mer i morgon
Jag har nu bara nosat på alla nyheter och det kommer flera nyheter i resten av veckan. Jag kommer inte att kunna presentera alla nyheter, men jag väljer sådant som dels är lite lättare att presentera, men även är sådant som jag tror kan vara extra användbart. I listan med nyheter har jag nog bara visat 10 – 15% ännu.
En trevlig nyhet att avsluta med är att du nu kan ”stänga” ett projekt, vilket tar dig tillbaka till startskärmen med senaste projekt. Nu behöver du inte stänga ner QGIS och starta igen för att komma hit. Du hittar ”Stäng” under Arkivmenyn. Jag kommer att lägga till ett tangentbordskommando för detta (föreslår ctrl+shift+X), och jag hoppas att det blir en standard i kommande versioner.