I detta inlägg fortsätter jag att titta på nyheterna i QGIS 3.2. Jag börjar med förändringar i gränssnittet. Eller, det är förändringar som helt eller delvis syns i gränssnittet, eller påverkar det.
Jag fortsätter där jag slutade igår med att det inte bara är ”Stäng” som är ett nytt kommando. Nu finns även ”Revert” (svensk översättning saknas), som återställer projektet till det som gällde när det senast sparades. I princip samma sak som att stänga ner utan att spara och öppna igen.
Symboler vid lager
Det första som är nytt är en symbol för alla lager som är filtrerade på ett eller annat sätt.
Till höger om denna typ av lager så visas en ”filtertratt”, som indikerar att det finns ett filter på lagret. Det går att öppna och redigera filtret direkt genom att klicka på symbolen.
På sikt så skall det bli möjligt att indikera andra saker för lager också med olika symboler. Exempelvis lager med ogiltiga geometrier, eller lager som saknar angivet koordinatsystem. För närvarande är det bara ”inbäddade lager” som också har en symbol. Det där med inbäddade lager är det nog få som har använt, även om det är ett smidigt sätt att lägga till stilsatta lager från tidigare projekt.
Kan också passa på att nämna att högerklicksmenyn för lagerna har gjorts om en del. Exempelvis går det nu direkt att sätta projektets koordinatsystem till samma som ett lager har, eller att direkt komma till dialogen där man kan ändra ett lagers koordinatsystem.
Det går även att kopiera och klistra in lager och lagergrupper via högerklicksmenyn. Detta fungerar även mellan olika öppna projekt. En annan funktion som jag uppskattar är möjligheten att flytta lager eller lagergrupper överst i lagerlistan, då det ofta är lite svårt att klicka och dra lager till just den översta platsen.
Sök med egna prefix
I den globala sökningen (ctrl + K) så kan man begränsa sökningen till specifika områden genom att inleda med ett prefix.
Om man bara vill söka efter lager i kartan så inleder man med ”l”. Tycker man att det är konstigt att använda ”a” för att söka efter processer så kan man numera ändra detta till något annat passande, exempelvis ”p”.
Lager från HTTPS/FTP/Cloud
Det har gjorts förbättringar av möjligheterna att lägga till lager från olika url-källor och molntjänster.
Har man data på en säker HTTPS server som kräver autentisering så går det nu att lägga till sådana lager ganska enkelt.
Enkla beräkningar
Sökfältet kan även användas för lite enklare beräkningar. Ja enkla och enkla, det går att använda alla typer av uttryck som finns i den ordinarie syntaxen för uttryck om man så vill det.
Det enda du behöver göra är att inleda med ”=” och ett mellanslag (glöm inte mellanslag). Resultatet redovisas sedan på en rad bland resultaten och om man klickar, eller trycker enter så kopieras resultatet till urklipp.
Hantera paneler med tangentbordet
Ctrl + 0 till 9 visar eller döljer ett antal av de tillgängliga panelerna i QGIS. Jag är inte säker på vilken ordning det är, eller om det är samma på alla system, men på min dator så är det ctrl+1 för Lager, ctrl+2 för Datakällor och ctrl+3 för Lagerstil. Resten får ge sig efterhand, men dessa tre kan säkert vara bra att lägga på minnet.
Sök efter rumsliga bokmärken
Sökfältet stödjer nu även sökning av rumsliga bokmärken. Genom att inleda med ”b” och ett mellanslag så får man upp en lista med alla bokmärken som finns i projektet. Om man dubbelklickar på bokmärket så appliceras det på kartan.
Det verkar som att ctrl + K blir mer och mer användbart i vardagsarbetet med QGIS för att snabba upp ganska många processer.
Projektet är ändrat…
I många program så indikeras det att det finns osparade ändringar genom att projektnamnet i fönsterramen blir kursiv, får en asterisk, eller liknande. Nu beter sig QGIS likadant.
Med en asterisk före projektnamnet i fönstertiteln så indikeras att det finns ändringar i projektet som inte är sparade.
Kopiera statistik
Jag använder väl inte statistikpanelen speciellt ofta, men här finns en nyhet som kan bli användbar.
När man är klar med tabellen med statistik för ett lager, med eller utan urval, så kan man nu kopiera tabellen till urklipp (lilla ikonen till vänster om uppdatera).
Statistiken kan sedan enkelt klistras in i exempelvis ett kalkylark. Tyvärr så går det inte direkt att klistra in i en utskriftslayout, men det går ju att gå via kalkylarket.
Avslutning
Det var det om förändringar i gränssnittet, men det är som sagt en sanning med modifikation. Flera av nyheterna påverkar utseendet i gränssnittet på ett eller annat sätt, men det tar vi i morgon. Jag har fortfarande inte kommit halvvägs i listan med nyheter, så vi får väl se hur mycket jag hinner gå igenom innan veckan är slut.