Då var det dags att fortsätta presentera nyheter som introduceras i QGIS 3.2. Medan jag jobbat med dessa inlägg så har jag mer och mer insett att jag inte kommer att hinna gå igenom allt som är nytt, långt ifrån. Jag hoppas bara att dagens urval uppskattas lika mycket av er också.
En nyhet i symbologin är att det som tidigare betecknades som ”slumpvis” färgval verkligen var helt slumpvis. Detta ledde ganska ofta till totalt oanvändbara färgkombinationer. Numer är det fortfarande slumpvis, men det skall vara från en palett med färgkombinationer som i alla fall är någorlunda koordinerade.
Detta kommer inte att revolutionera mitt arbete med kartor, men det är ganska ofta det första man gör när man lagt till ett vektorlager är att ändra färgerna för de är fööör djävliga.
Copyright
Jag brukar inte använda den här funktionen, men jag kan förstå att det är användbart i många stycken. Det går att lägga till en ”copyright” text i kartfönstret. Detta gick även tidigare, men nu går det även att skapa texten dynamiskt med uttryck. Om man exempelvis har projektmallar som flera använder så skulle man kunna använda funktionen för att lyfta in användarnamn exempelvis. Beroende på vem som öppnar projektet så anpassas copyrighttexten.
Några av de andra ”kartdekorationerna” har också uppdaterats. Skalan kan stylas mera, exempelvis genom val av typsnitt. Norrpil kan anpassas med anpassad SVG och storlek.
Z och M även offline
Det jag personligen tycker är mest intressant med framför allt ”m” dimensionen för vektordata är inte att det nu går att redigera m och z dimensioner även offline. Jag är faktiskt inte säker på vad detta betyder. Det kan vara genom det inbyggda ”offline” läget man avser.
Det som jag tycker är mest spännande är att möjligheten att använda ”m” värden för varje brytpunkt i en linje som värde just där, och sedan stilsätta en linje med den nya buffer_by_m() funktionen.
I bilden ovan har jag en vanlig linje, med ”m” värden, som jag kör genom geometrigeneratorn med ”smooth” och ”buffer_by_m”. Nodredigeraren kommer man åt genom att högerklicka på en nod med brytpunktsverktyget i redigeringsläge.
Mycket Mera Metadata
Det är nu möjligt att lägga till betydligt mera metadata på projektnivå. Detta är inget jag normalt använder, men då jobbar jag inte heller tillsammans med andra, eller på kommission. Jag kan tänka mig att de som skapar projekt som mallar eller för gemensamt arbete har stor nytta av att kunna fylla i projektbeskrivningar, användningsrestriktioner, etc här.
När vi ändå är inne på gemensamma projekt, så kan det vara användbart att låsa vissa lager mot borttagning.
Lager som är markerade som ”tvingande” i projektinställningarnas datakällor, går sedan inte att ta bort. Alternativet att radera lagret är ej valbart i menyn. Det går ju såklart att gå in i inställningarna och ta bort skyddet, men det blir ett extra steg som kan hindra användare från att oavsiktligt ta bort lager som man anser krävs för just det aktuella projektet.
En annan nyhet är att de metadata som man fyller i även exporteras med de kartor som produceras i layouter. Om det bara är möjligt beroende på format så tas alla metadata med.
Flerval i flera kolumner
När man skapar formulär för registrering av attribut så kan man nu basera dessa på andra tabeller och göra det möjligt att välja flera alternativ. Om det dessutom är många alternativ att välja mellan så kan det vara praktiskt att placera dessa i flera kolumner.
Dessutom så kan man numera ange en URI adress till en UI fil som styr hur formuläret ser ut. Denna hämtas varje gång en session startar, så det går att ha en gemensam sökväg till formuläret och när något ändras, så slår det igenom hos alla klienter.
Det finns även en möjlighet att skapa formulär där presenterade förval anpassas beroende på tidigare val. Om du exempelvis väljer ”Småland” i fältet Län så får du val som ”Växjö”, ”Eksjö” och ”Jönköping” som val i fältet Kommun. Detta fungerar genom att man skapar dynamiska filter med uttrycksbyggaren, men så som det beskrivs i en film om funktionen som jag sett fungerar det inte. Hur det här fungerar får helt enkelt bli en senare fråga. Mycket användbart i alla fall om man vill reducera antalet förval, men ändå begränsa användarna till listor med möjliga alternativ.
Layout
Även skalor i layout har fått fullständiga möjligheter att skräddarsy teckensnitten.
Det är när jag ser sådant här som jag först blir lite glad, och sedan ganska förvånad. Varför skall det vara möjligt att ändra texter på en skala i den här utsträckningen, men inte en textruta??? Nej, det är faktiskt sant. Det är fortfarande väldigt begränsat hur du kan formatera texten i en etikett i layouten.
Vill man komma i närheten av möjligheterna med skaltexten så får man rendera som html och använda css, vilket kan bli väldigt långsamt.
Spara projekt i databas
Något som jag skall testa så småningom är möjligheten att spara projekt i PostgreSQL databaser.
I vilket sammanhang detta blir mest användbart vet jag inte, men det får man väl fundera över. Det måste uttryckligen vara tillåtet att spara i en databas för att detta skall vara möjligt, men sedan så skall det inte vara någon praktisk skillnad mot att spara som projektfil. Just nu kan jag bara spekulera i användningsområden, så det får helt enkelt vänta.
Project Home
Om du normalt sett lagrar dina projektfiler på en helt annan sökväg än där du har dina data, och dessutom kanske ändrar sökvägen till projekten då och då, kan det vara bra att kunna ändra projektets ”home” katalog till något helt anpassat. Om sökvägar ändras till datakatalogen, så är det bara att ändra ”home” till den nya sökvägen, så bör alla lager fungera fint igen.
När vi ändå är inne på projektfiler så är en stor nyhet att nya projekt som standard sparas i det komprimerade *.qgz formatet. Detta innehåller förutom ordinarie projektfil även den sedan tidigare introducerade AUX-databasen. Det går fortfarande att spara som *.qgs om man vill det, men *.qgz är standard. Båda formaten går att att använda även i QGIS 3.0.
Fullskärm
Sedan tidigare kunde man tända och släcka paneler med ctrl + tab, men verktygsfält och meny doldes inte i och med detta. Nu kan man använda ctrl + shift + tab för att även dölja dessa och bara ha kvar fönsterramen. Fullständig karta i hela skärmen får man genom att även trycka på F11.
Precis som tidigare så hanteras paneler av typen ”kartvy” lite annorlunda. Beroende på om dessa är dockade eller ej så kan dessa vara kvar synliga, eller försvinna med övriga paneler.
Avslutning
I morgon så tar jag en titt på processer och dataformat.