I fredags släpptes den senaste versionen av en av de mest rekommenderade Linuxdistributionerna för normalanvändare, och det är en riktigt bra distribution!
I detta inlägg så blir det kommentarer och jag visar ett exempel på hur smidigt det är att installera QGIS, speciellt för de som är lite motståndare till att använda terminalen.
För det första så skall nämnas att Mint är baserat på Ubuntu LTS, och nu när Ubuntu 18.04 LTS nyligen släppts så är det alltså dags för Linux Mint 19. Att distributionen bygger på Ubuntu gör att det exempelvis finns ett massivt bibliotek med mjukvaror att välja bland, men även att grunden i operativsystemet kommer att få säkerhetsuppgraderingar i fem år framöver. Ubuntu 18.04 har också visat sig vara riktigt stabilt och pålitligt för väldigt många hårdvaror.
Linux Mint finns i versioner med skrivbordsmiljöerna Mate och Xfce, men jag använder mig av den kanske vanligaste nämligen Cinamon.
Som vanligt med de flesta moderna Linuxdistributioner så möts man första gången av en välkomstskärm där man enkelt får information och kan ta de första rekommenderade stegen i det nya operativsystemet.
Nyligen introducerade Apple ”Mörkt” tema i MacOS 10.14, samt möjligheten att byta accentfärg på knappar och liknande. Den som tycker att sådant är roligt kommer att älska Linux Mint.
I stort sett allt kan anpassas hur som helst. Det mesta dessutom med tydliga förhandsgranskningar och klickbara bilder. Vill man så kan man anpassa gränssnittet betydligt mycket mera, men det lämnar jag därhän så länge och väljer ett ”mörkt” tema med gröna accentfärger.
Nej, nu räcker det med inställningar så länge, dags för QGIS.
I den inbyggda programhanteraren (till höger i bilden ovan) så kan man faktiskt hitta en inte speciellt gammal LTR version av QGIS. När jag skriver detta är det 2.18.17 som är tillgängligt, vilket ”bara” är några månader gammalt.
Det är faktiskt inte svårare än att söka efter ”qgis”, klicka på programmet och välja ”Installera”. Man får godkänna att ett antal externa bibliotek som krävs av QGIS också installeras och skriva in sitt lösenord, men sedan kör det bara igång!
Alla program i programhanteraren kan hanteras lika enkelt och systemet ser till att installerade program uppdateras när det kommer nya versioner. Det kan inte bli enklare.
Vill man ligga lite mera på framkant så behöver man dock lägga till sökvägar för den senaste stabila QGIS versionen.
I applikationen ”Programkällor” så lägger man till ett nytt programförråd med textsträngen: deb https://qgis.org/debian/ bionic main och sedan skall man lägga till en autentiseringsnyckel, vilket är minst lika enkelt.
Man behöver bara välja ”Hämta en nyckel…” och skriva in de sista åtta tecknen i den gällande nyckeln så hämtas och installeras den automatiskt.
Jag får villigt erkänna att även om jag inte har något som helst emot att jobba i terminalen så är den här metoden väldigt mycket enklare för de allra flesta.
När man lagt till nyckel och programförråd så skall databasen uppdateras, sedan är det bara att söka efter QGIS igen, och nu bör det vara den senaste versionen som dyker upp. Genom att hantera installationer genom en programhanterare på det här sättet och inte som i Windows installera med en nedladdad ”installer”, så kommer systemet att hålla koll på alla beroenden och automatiskt bevaka uppdateringar och påpeka för dig när det finns nya versioner av det som är installerat.
Till och med det mörka temat slår igenom i QGIS 3.2. Jag vet inte om jag känner mig riktigt bekväm med att arbeta i ett helt ”mörkt” tema på en dator, men oj vad snyggt det är!
Avslutning
Jag får nog revidera min rubrik lite. Jag har inte använt Mint speciellt ofta tidigare då jag varit väldigt nöjd med såväl Xfce som Gnome och Budgie, men Mint och Cinamon är ju baserat på Gnome 3, precis som Budgie, så det är inte så konstigt om det här känns som ”hemma” lite mer än exempelvis KDE. Du nu som är nybörjare med Linux behöver inte bekymra dig om alla dessa ord och beteckningar. Linux Mint med Cinamon skrivbordsmiljön är en utmärkt distribution, inte minst för QGIS, och inte bara för nybörjare. Linux Mint 19 känns initialt som något jag med gott samvete kan rekommendera för vem som helst som skall installera något annat än Windows eller MacOS på sin dator.