Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

OSGeoLive

Posted on 2018-09-05

Förra veckan var det FOSS4G i Tanzania, vilket jag återkommer till. Här tänkte jag snabbtesta det verktyg organisationen OSGeo.org brukar använda sig av för att demonstrera de projekt som finns inom ”Open Source Geospatial Foundation”.
OSGeoLive är en ”live” distribution baserad på Ubuntu Linux med LXDE skrivbordsmiljö (Lubuntu). Det går även att hämta en färdig virtuell dator som exempelvis kan köras direkt i exempelvis VirtualBox.
På https://live.osgeo.org/en/presentation/ finns en presentation om vad OSGeoLive handlar om. Det är inte en helt uppdaterad presentation, men den duger om du bara vill veta lite vad det handlar om.
Den version som använts på FOSS4G är version 12 och den är inte riktigt släppt ännu, så jag använder RC1 versionen av den. Så småningom så kommer du dock att kunna hämta iso-filerna från https://live.osgeo.org.
Installationen är ett utmärkt sätt att testa, eller demonstrera olika Open Source projekt för den som bara vill prova lite. Det är lite smidigare än att ladda hem enskilda program och installera med eventuella beroenden och dessutom hämta lämpliga data att prova med. OSGeoLive innehåller nämligen även data som är lämpliga att testa lite olika saker med.
Olika servertjänster är inte automatiskt aktiverade för att inte ta upp för mycket datorresurser, utan dessa startas och stoppas via genvägar i programmenyn.
Det går exempelvis att testa GeoServer och PostGIS på det här sättet. Klienter som QGIS kan sedan användas för att testa servertjänster, eller bara programmen i sig.
VirtualBox_OSGeoLive_31_08_2018_09_48_25.png
Det är framför allt LTR, eller ”stabila” versioner av projekten som är med, så QGIS exempelvis är i RC1 version 2.18.17. Om det även är det i den färdiga versionen får vi se.
Så, om du behöver ett generellt verktyg för ”GEO” i en miljö där dessa Open Source verktyg normalt inte finns, så kan OSGeoLive vara ett bra alternativ. En USB sticka med ”Live” versionen kan snabbt förvandla vilken dator som helst till en Open Source workstation, så länge man kan boota från USB med datorn.
 

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • Lene Fischer om Skapa bildmask för WebODM
  • Gabriel om Punktmoln i QGIS 3.18
  • klakar om Punktmoln i QGIS 3.18
  • Gabriel om Punktmoln i QGIS 3.18
  • Hector Garrido om QGIS LTR vs LTR

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Japp! Dubbelbeställde TVÅ gånger. En annan mode Japp! Dubbelbeställde TVÅ gånger. En annan modell levererades idag.
Ooops. Tryckte nog för många gånger på bestäl Ooops. Tryckte nog för många gånger på beställ-knappen...
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com