På fredag är det dags! Då låser man källkoden för QGIS 3.4 och paketeringen för olika operativsystem kan påbörjas. När ni kommer till jobbet på måndag så finns det sannolikt installationsfiler för de flesta operativsystemen tillgängliga att uppdatera med.
Om du är otålig så kommer sannolikt Linuxversionen att släppas först, någon gång sen lördag eller tidig söndag, följt av Windows OSGeo4W. MacOS har jag inte riktigt koll på hur snabb processen är, så ha lite tålamod.
I detta, och några efterföljande inlägg så tittar jag närmare på vad som kan förväntas av det som kommer att bli 2019 års bästa GIS-program.
Först och främst, det finns mängder av fixar och förbättringar i QGIS 3.4!!! Jag kommer inte att kunna ta upp allt här och jag kan heller inte rangordna det som jag kommer att beröra. När allt är klart så kommer du själv att kunna botanisera bland nyheterna i en ändringslogg, men den är långt ifrån klar ännu.
Uttryck
Detta handlar om sådant som skrivs i ”uttrycksbyggaren” i olika sammanhang. Här har det hänt en hel del.
Iterationer – Du kan nu ”upprepa” uttryck med array_foreach(). Funktionen använder en array() för att skapa en @element variabel, som kan användas för att upprepa en funktion med olika värden, vilket i sin tur skapar en array med resultatet. Jag har en idé för hur jag skall använda detta, men det återstår lite finslipning för att det skall fungera.
to_dms, to_dm – Detta är en inbyggd funktion för att exempelvis bygga upp etiketter som skriver ut koordinater i grader, minuter och sekunder. Indata är ett decimaltal och man anger om det är x eller y-axeln samt hur många decimaler man vill ha på slutet.
Uttrycket to_dm() gör motsvarande med endast med grader och minuter.
Variabler – Det finns även nya variabler, som exempelvis @map_layers och @map_layer_ids, vilket lägger till en lista (array) med kartlager eller deras lager-id i ett uttryck. Det är endast lager som är synliga som tas med i listan, vilket därmed skulle kunna användas i olika uttryck för att bearbeta det som visas i en kartbild.
JSON – Om man jobbar med data i json-format så finns det funktioner för att omvandla ”mappningar” mellan QGIS format och JSON. En JSON text skulle kunna vara:
’{”Material”:”Tegel”}’
Vilket med json_to_map() kan omvandlas till en mappning som QGIS förstår. Det finns även motsvarande omvandlingar till och från hstor, vilket jag inte har en aning om vad det är. Vill du veta mera om ”mappning” i QGIS uttryck så skrev jag lite om detta när det var nytt (https://geosupportsystem.wordpress.com/2018/01/31/python-i-qgis-3/).