Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Skall vi ha sommar- eller vintertid

Posted on 2018-10-29

Det är nu uppe på EU nivå om vi borde ha en gemensam syn på om det skall vara omställning av klockan två gånger per år, eller om det endast skall vara en tid som gäller.
Det kan man tycka vara en enkel fråga att ta ställning till, men sen kommer nästa problem. Skall vi i Sverige ha endast sommartid, eller normaltid? Och spelar det någon roll?
sommartid.png
Jag har försökt belysa (ha ha) skillnaderna mellan normaltid och sommartid i bilden ovan. I en perfekt värld så går solen upp och ned klockan sex vid vår- och höstdagjämningen, och det blir ljusare längre mot sommaren och mörkare mot vintern.
Sommartiden gör att solen går upp senare, men det är ljust lite längre på kvällarna.
Men som vanligt med teori så är det sällan så enkelt heller.
Skärmbild från 2018-10-28 08-29-05
Solen går upp i öster och ner i väster. Ju längre österut man befinner sig, desto tidigare morgon får man. Detta gäller framför allt för de som befinner sig i en och samma tidszon.
Centraleuropeisk tid spänner över ca 40 grader, vilket är en ”effektiv” tidsskillnad på 2 timmar och 40 minuter. När solen går upp i Nordnorge så är det fortfarande natt i Spanien.
CET, eller 1 timma plus, är ”perfekt” anpassad till longitud 15 grader, vilket är ganska centralt genom Sverige. Österut så kommer solen att gå upp tidigare och västerut senare.
Så skall vi ha sommartid eller normaltid?
Geografiskt så är normaltid i tidszon +1 en logisk slutsats. Men skall man anpassa det ljus som finns till den tid när vi normalt är vakna, och för att det finns en större del av Sverige som ligger öster om 15 grader än väster om denna, så skulle det vara mer logiskt med samma tidszon som i Finland (+2).
Om vi inte tar hänsyn till när vi är vakna, utan tittar på affärer, ekonomi och industri, så är det en fördel om vi har samma tid som de som vi framför allt gör affärer med.
Så, om vi skall ta hänsyn till så många faktorer som möjligt så kanske det bästa vore om EU beslutade att Europeisk centraltid ändras till +2 timmar. Det kommer sannolikt att få länder som Spanien och Frankrike att byta från CET till en egen tidszon, vilket gör att Tyskland troligen tycker att det är en dålig idé att ändra något.
Om vi behåller normaltid och +1, men ändå vill ha mer användning av dygnets ljusa timmar, så får vi helt enkelt börja jobba tidigare. Det duger kanske inte att ha kontorstid mellan 09:00 och 17:00… om man inte bor i Göteborg. Stockholmare och många i Norr kanske skall vänja sig vid att börja klockan 07:00 eller 08:00 för att få mer ljus på kvällarna.
Tidsskillnaden mellan Göteborg och Stockholm är ca 25 minuter. Stockholm, Luleå är drygt 15 minuters tidsskillnad. Från öst till väst så är Sverige ca 52 minuter, i ren soltid. Men då tar jag inte hänsyn till att jordaxeln lutar, så detta stämmer endast vid vår- och höstdagjämningen.
När det är vinter så är det mörkt oavsett vilken tid vi väljer. På sommaren är det ljust…
Hur viktigt är det egentligen att det är ljusare lite längre på kvällarna en kortare tid på hösten och våren?

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • Lene Fischer om Skapa bildmask för WebODM
  • Gabriel om Punktmoln i QGIS 3.18
  • klakar om Punktmoln i QGIS 3.18
  • Gabriel om Punktmoln i QGIS 3.18
  • Hector Garrido om QGIS LTR vs LTR

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Japp! Dubbelbeställde TVÅ gånger. En annan mode Japp! Dubbelbeställde TVÅ gånger. En annan modell levererades idag.
Ooops. Tryckte nog för många gånger på bestäl Ooops. Tryckte nog för många gånger på beställ-knappen...
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com