Då är QGIS 3.4 släppt! Då QGIS är baserat på plattformen Qt så tänkte jag passa på att testa QGIS med Lubuntu, som släpptes för en dryg vecka sedan (version 18.10), och som har en skrivbordsmiljö som också baseras på Qt (Lxqt).
Att hämta ISO-filen för 64- eller 32-bitars versionen kan göras direkt från startsidan https://lubuntu.net/lubuntu-18-10-cosmic-cuttlefish-released/
Lubuntu är en av två återstående distributioner i Ubuntufamiljen som fortfarande erbjuder en 32-bitars version som krävs för riktigt gamla datorer.
(Länken på sidan bjöd på en ganska långsam nedladdning så jag valde en annan källa och laddade hem via torrent.)
Första uppstarten startar en ”testmiljö” som inte är installerad, där man kan kontrollera att ljud, nätverk, med mera fungerar. Men även bilda sig en uppfattning om operativsystemet är vad man förväntat och något man kan trivas med. Alla Ubuntudistributioner fungerar på motsvarande sätt.
Installationen är som vanligt väldigt enkel och det är inte mycket man behöver fundera över. Installationen tar bara några minuter och när det är klart så skall datorn startas om.
Lubuntu är en ”snål” skrivbordsmiljö, men som ändå har en hel del inställningsmöjligheter för att se skapligt modernt ut. Jag skulle dock inte rekommendera att man aktiverar för mycket ”effekter”, då detta tenderar att göra systemet lite långsammare. Allt det vanliga är installerat och Lubuntu har precis som alla andra Ubuntu alternativ fått en förbättrad ”programbutik” för att lägga till ytterligare program (”Upptäck”).
Det finns funktioner för att lägga till uppdaterade QGIS repository enligt instruktionen på qgis.org, men via GUI så får jag det inte att fungera (kan vara VirtualBox problem). Via terminalen fungerar det dock som vanligt. När repository är tillagt går det att installera som vanligt via programbutiken.
Även när QGIS körs så är det inte mycket Ram eller CPU som krävs för att det skall fungera.
Det finns inga program som inte går att installera i Lubuntu, bara för att det är lxqt som skrivbordsmiljö. Det som skiljer, förutom resursbehov, gentemot ”snyggare” skrivbordsmiljöer, är framför allt hur inställningar och fönsterhanteringen fungerar.
Slutsatser
Om beteendet i VirtualBox är en indikation på hur det fungerar när man installerar på en fysiskt dator så skulle jag nog avråda från att använda Lubuntu, om man inte absolut måste. Systemet känns väldigt långsamt, på ett sätt som jag inte kan förklara. Detta kan vara en slump med mitt system så om vi bortser från det, vad har vi då kvar.
Lubuntu med lxqt är enkelt men ”snålt” och har man en svag dator så kan det absolut vara ett alternativ. Men det är kanske inte det första operativsystem du skall prova.
QGIS fungerar väl med Lubuntu, men i ärlighetens namn fungerar QGIS bra med alla varianter av Ubuntu! Det som kan vara en fördel är integrationen med Qt, vilket gör att valda skrivbordsteman även påverkar QGIS på liknande sätt. Om man bara använder Qt applikationer så kan detta vara en fördel, men det finns mängder av GTK applikationer som du säkert också vill använda, så oavsett om du väljer en Qt eller GTK-baserad distribution så blir det lite skillnader mellan dessa och skrivbordsmiljön som man kan behöva hantera.