Har du provat ODM eller WebODM för att hantera drönarbilder? Det är ett fantastiskt sätt att snabbt och enkelt bygga ortofoton, höjdmodeller med mera från en samling med överlappande bilder, exempelvis tagna från kommersiella drönare.
Men det är inte alltid man har en ledig dator att sätta upp en server på, och Docker är lite krångligt att få till ibland. Nu finns det ännu ett alternativ.
På https://www.opendronemap.org/liveodm/ finns referenser till en ”Live” USB/DVD som du antingen kan ladda ner via ett köp som inkluderar support, eller göra det själv via GitHub och en Ubuntu klient.
När USB stickan är laddad med ISO-filen så kan du plugga in den i lämplig dator och boota från den för att starta WebODM ”live”, vilket inte installerar ett enda dugg.
Ja det är klart, du kan ju inte använda datorn till något annat medan du kör, men ingenting på din dator skrivs heller över eller rörs över huvud taget på något sätt.
Med stickan i datorväskan så kan du när helst du behöver det starta upp WebODM, bearbeta dina bilder och spara resultatet ”någonstans”. Starta om datorn och sedan kan du använda dina punktmoln, ortofoton, DEM och DSM filer bäst du vill.
När du väl bootar så gör du det till en variant av Lubuntu (16.04). Ett system med en enkel skrivbordsmiljö med väldigt lite funktionalitet förutom WebODM, som dessutom autostartar när systemet bootat färdigt.
Om du är ansluten till nätverket med WebODM datorn så behöver du bara ta reda på din IP-adress, sedan kan du mata in den adressen i valfri annan dators webbläsare. Ja det förutsätter att du skapat ett konto på ODM-datorn som du kan logga in med, men det gör du det första du gör när datorn startar.
Systemet sparar ingenting du gör, inte ens de projekt du laddar upp och kör. Se därför till att allt du kör laddas ner till ett beständigt minne innan du stänger ner WebODM-Live. Varje gång du startar så börjar det om från början med att skapa en ny användare och en helt ren dashboard.
Jag skulle tro att systemet är väldigt RAM beroende för att klara av väldigt stora projekt, men om du har stora projekt så kan du alltid använda USB-stickan för att installera systemet permanent på en dator. Förutom en permanent instans av WebODM så har du då en bra bas att stå på för att skapa ytterligare servertjänster.
Det går att modifiera installationen redan innan man skapar USB-stickan. Exempelvis så går det att installera extra program som man kanske saknar, men sannolikt även modifiera hur WebODM fungerar från start.