Under några dagar har jag skapat en layout som jag nu tänkte färdigställa. Det är inte en karta jag skall använda till något, utan det är mest metoder och principer som jag testar.
I denna anda tänker jag prova att exportera kartan till SVG och göra klart layouten i Inkscape.
Exporten till SVG finns mellan knapparna som exporterar till bild och PDF. När man klickar här så får man först en varning, som man kan stänga av om man vill det.
Vi får väl se om problemen kvarstår med denna version av QGIS. Bara att välja ett filnamn och en sökväg för att spara.
Innan exporten inleds så får man några alternativ, men jag börjar med att prova det som är valt automatiskt.
Nytt i QGIS är att när exporten är klar och länken till filen visas i programfönstret så går den inte bara till katalogen där filen är sparad, utan filen är även markerad, så om associationer med filnamn är klara så är det bara att växla till filhanteraren och trycka enter för att öppna filen.
Och jajjamensan! Det är lite problem med vektorexport till SVG, och inte bara med vekordata i kartan. Dessutom verkar något ställt till det i tolkningen av den CSS skuggade texten som gett den lite storhetsvansinne och placerat en text på en egen yta över kartskalan.
Om jag nu fått det här resultatet och ”bara” skulle lägga till lite vektorgrafik så hade jag nog stängt ner filen och exporterat en ny karta som TIF eller PNG, vilket jag sedan öppnat i Inkscape och skapat min vektorgrafik ovanpå denna rasterbild. Men här tänkte jag se vad jag ändå kan göra för att inte allt skall vara kass.
Här ovan har jag helt enkelt skapat en polygon med vit fyllning som ”maskerar” överflödiga vektordata och placerar denna mask under förgrundslagren med koordinater. Den extra texten var enkel att radera efter det att alla vektordata ”avgrupperats”. Den enkla grafiken jag lagt till i Inkscape ser du i lite mera detalj nedan.
Det som jag gjorde, med en hel del kodskrivande, i QGIS, går att göra så mycket enklare och bättre i Inkscape. Exempelvis går det att styra exakt hur kantlinjer skall placeras i förhållande till fyllning, hur gerningar och avslut av linjer skall renderas med mera.
Det går till och med att skapa riktigt många filter, som exempelvis skuggor, i Inkscape. Trots att detta egentligen är ett vektorritprogram.
Inkscape är något jag använder riktigt ofta, inte minst för att skapa SVG-symboler för QGIS, men även i många andra sammanhang där ”krispig” grafik är önskvärt. Allt som går att göra i Inkscape går dock inte att överföra i det enkla SVG format som QGIS stödjer (SVG tiny). Här kan jag enkelt finjustera minsta detalj hela tiden utan att behöva ”rita över” något eller plocka fram ett suddgummi.
Vill man inte använda Inkscape för att ”göra klart” kartan, så kan man använda Gimp, men då är det rasterbaserad redigering, lite mera som Photoshop. Gimp är ju också Open Source och gör i princip ett lika bra jobb som Adobe Photoshop för majoriteten av ”normalanvändare”. Gimp fungerar fint för att exempelvis lägga till oskärpa på en karta, vinjett eller texturer.