Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Bättre positionering

Posted on 2018-12-202018-12-16

Redan förra året så släpptes det kretsar för mobila plattformar med satellitmottagare som hanterar dubbla frekvenser. Inget enormt genomslag, men nu kanske detta kommer förändras.

Sent i våras släppte Xiaomi Mi 8 som var utrustad med kretsen BCM47755. Detta är en GNSS krets som använder såväl frekvens 1 som frekvens 5 (L1/E1/L5/E5).

Vad handlar det om? För att få bättre noggrannhet så kan man i en enhet använda en frekvens, men från flera system (SF-DS) genom att exempelvis använda Navstar och Gallileo. Det är kostnadseffektivt då man inte behöver ha flera mottagare. Det blir mest en fråga om mjukvara. Det alternativ som börjar dyka upp nu är som sagt flera frekvenser i ett system (DF-SS) eller till och med flera frekvenser från flera system (DF-DS).

Bild från https://gssc.esa.int/navipedia/index.php/File:GNSS_navigational_frequency_bands.png

Genom att använda frekvens 5 i kombination med frekvens 1 så kan man uppnå goda effekter inte minst i tät bebyggelse där det förekommer så kallade flerutbredningsfel (multipath). Det finns massor av andra fördelar men jag hade inte tänkt att bli allt för teknisk i detta inlägg.

Nu har då även Qualcom Snapdragon 855 släppts, som också innehåller GNSS mottagare med dubbla frekvenser. Vi får se om det är Samsung S10 som blir första mobil med denna, eller om OnePlus 7 hinner före. Dessa två tillverkare har i alla fall aviserat att de kommer att släppa modeller med just Snapdragon 855.

Det är som sagt mobiltelefoner vi pratar om! De bärs i en ficka, används i ett fordon, eller i ett gathörn utanför Stigs Café. I dessa situationer så kommer de att kunna ge bättre noggrannhet än enheter med enkelfrekvensmottagare, men när det gäller uttrycklig noggrannhet så tror jag inte att vi skall förvänta oss några mirakel, även om det även här kan bli bättre.

Bild från ESA (länk)

Under goda förhållanden så kommer antennens storlek och kvalité att få betydligt större inflytande på noggrannheten. En frekvens med våglängder mellan 20 och 30 centimeter kan helt enkelt inte hanteras optimalt i en enhet med väldigt små antennelement.

Dessutom så krävs det att operativsystemet stödjer de dubbla frekvenserna, vilket ännu så länge tydligen är lite si och så. Android 9 skall ha stöd för de dubbla frekvenserna, men bara för utvecklare. Det kommer först i Android 10 att bli förbättrat stöd för appar som kan använda just dessa dubbla frekvenser. Exakt vad detta innebär, om det blir en förbättring med Android Q, får vi också se under nästa år. Om du har en mobil som du inte är säker på vad den klarar av att ta emot för signaler så kan du ladda hem GPSTest.

Har du en Xiaomi Mi 8 så får du gärna berätta vad resultatet av ovanstående app visar.

Det finns inte jättemycket information om positionering med Snapdragon 855. I releasen så drunknar detta i begrepp som AI, VR, 5G, 4K HDR, Vulcan API…

Det hade varit kul att testa, men då krävs det inte bara telefoner i flaggskeppsklass, utan även lämpliga appar att testa med. Jag tror att vi får avvakta och se vad som kommer ut från framför allt den akademiska världen till våren.

Kommentera Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • Jocke om Raster i GeoPackage
  • Mats Elfström om OS Open Zoomstack
  • klakar om Skapa ”tiles” i QGIS3
  • klakar om Diagram i kartan
  • Lasse Spång om Diagram i kartan

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Inlägg via RSS
  • Kommentarer via RSS
  • WordPress.org
©2019 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superb WordPress Themes