Micmac för mig är en annorlunda men trevlig fransk film, men i det här fallet är det en fotogrammetrimjukvara baserad på Open Source.
Jag gjorde ett test med WebODM från marken under julen, och fick då några tips att gå vidare med. Ett av dessa tips var just programmet MicMac.
Du hittar information på https://micmac.ensg.eu/ där det även finns instruktioner för installation. Men innan du kastar dig in i det hela, några ”varningar”.
- Det är ett program baserat i Frankrike, och det är inte heltäckande översatt. Vare sig på webbsidan eller i gränssnittet. Det finns exempelvis kommandon som skrivs på franska, eller i alla fall inte på korrekt engelska.
- Det finns inget GUI. Kommandon, eller rättare sagt serier med kommandon skrivs in manuellt i terminalen. Det hänvisas till ett GUI program, men jag tycker enbart att nedladdningsfilen är rörig och svårbegriplig så jag testar endast terminalen här.
Ett annat tips var att inte använda GoPro… Men det är en av mina grundförutsättningar, då det är en bra kamera, med inbyggd GPS med mera. Invändningen har att göra med distortioner i fisheye linsen i kameran, vilket går att åtgärda genom att välja ”linear” läge i kameran, eller att justera bilderna i efterhand.
Nu testade jag dock att köra med samma bilder som tidigare från torget i Eksjö, så jag har något att jämföra med. Detta ”bet mig i arslet” i ett av stegen, men det fanns ett alternativt kommando för just fisheye linser som körde det steget betydligt längre, men sedan kraschade det ändå. Jag har därför testat med en annan serie bilder tagna med en annan typ av kamera.
Första kommandot skapar en första orientering av bilder och kamerapositioner (tie points).
mm3d Tapioca MulScale ".*.JPG" 800 2000
Här fungerade det inte att ange en sökväg till katalogen med bilder utan kommandot ovan ges från katalogen där bilderna finns. Det är ganska svårt att lista ut exakt vilket kommando som är lämpligt i varje situation, så jag har fått prova mig fram lite, men det är långt ifrån säkert att detta är det mest lämpliga för mina bilder.

Några skärmbilder från processen är inte speciellt intressanta då det uteslutande är skrollande text. Det är även lite svårt att få en uppfattning om hur långt processen gått, så det är bara att sitta och vänta…
Resultatet är sedan egentligen ingenting, mer än några kataloger med filer som inte är direkt användbara till någonting annat än att fortsätta bearbetningen.
mm3d Tapas RadialBasic ".*.JPG" Out=Korsning
Inte heller detta kommando genererar något direkt användbart, men om man vill titta på dessa ”tie points” och kamerapositioner från Tapas-kommandot så kör man:
mm3d AperiCloud ".*.JPG" ori-Korsning
Nu har jag faktiskt något jag kan titta på i exempelvis MeshLab. Det är det ”glesa” punktmolnet

Jag tänkte sluta här…
Det är helt enkelt för mycket att sätta sig in i för att jag skall vara intresserad. Det är massor med inställningar och möjligheter som säkert är jättebra och skapar fantastiska resultat, men det spelar ingen roll. Det Är För Krångligt!!!
Jag kämpade mig dock igenom ett antal olika försök med kommandon och konstanta felsökningar och lyckades till slut även få fram ett tätt punktmoln, som gick att visa i den inbyggda visaren med ännu ett långt kommando… och datorn suckade tungt i många timmar (en misslyckad körning tog 24 h) innan det var klart.
Slutsatser
Det är alltid intressant att testa olika program, och som vanligt brukar det vara en mer eller mindre angenäm upplevelse.
I fallet med MicMac så är min första invändning tyvärr språket. Det är för mycket franska! Om man ser programmet som ett franskt projekt, så är det kanske OK, men om man vill skapa ett internationellt projekt med ett stort community med användare och potentiella utvecklare så kan man inte basera källkod och instruktioner på franska! Då är det engelska som gäller.
Att det bara är ett terminal GUI så faller omedelbart stora delar av användarna bort. Det spelar ingen roll hur bra programmet hanterar bilder, om det inte finns ett enkelt, lättbegripligt, grafiskt GUI, så blir det väldigt många som blir tveksamma.
Jag tycker att jag själv är en ganska avancerad användare, men det här tappade jag snabbt intresset för, vilket är synd då jag tror att det finns väldigt mycket kraft bakom alla dessa mer eller mindre obegripliga kommandon. Om det dyker upp bättre instruktioner, eller ännu hellre ett användbart GUI så kommer jag säkert att testa igen.