Jag har gjort det förr, men nu är det dags igen. En karta över en region i världen från ett lite ovanligt perspektiv.

Genom att lägga till data från Natural Earth och projicera dessa i ”Polar Stereographic” så hamnar fokus på Arktis. Här roterar jag även kartfönstret 60 grader, men det gör jag bara för att hitta en vinkel som jag vill ha i min färdiga karta. Etiketter roteras nämligen inte med kartan, utan verkar placeras där de skulle hamnat om kartan inte roterades… Detta är möjligen en bugg i programmet, men nu kan jag komma runt detta genom en anpassad projektion där jag ”modifierar” den befintliga något.

Jag skapar helt enkelt en ny projektion baserad på EPSG:3996 där jag ändrar +lon_0=0 till +lon_0=60, vilket flyttar det vertikala kartcentrum till 60 grader, vilket i det här fallet roterar kartan samma gradtal. På så sätt så får jag etiketter att hamna på rätt plats…

Även layouten var lite svår att få som jag ville ha den. Det rutnät som jag redan lagt på i kartan med 15 graders intervall vill jag komplettera med etiketter, men den inbyggda funktionen för detta är nog inte anpassad för den här typen av koordinatnät…
Det skrivs inte ut koordinater för ”0” grader, samtidigt som longituden vid 90 grader norr också skrivs ut mitt i kartbilden, av någon anledning. Det verkar inte gå att fixa detta med inställningar så det blir till att placera etiketter manuellt i stället. Det gör inte så mycket då i stället kan placera dessa exakt där jag vill ha dem i stället.

Bilden ovan är en export i låg dpi av det färdiga resultatet. Det är bara 96 dpi och inte en export för utskrift. När jag gjorde detta så var det första gången jag stötte på ett problem som var vanligt i ArcMap, nämligen att alla objekt inte renderas i resultatet. I det här fallet var det huvuddelen av longitudlinjerna i kartan. Det spelade ingen roll om jag exporterade som bild eller som pdf, höga dpi eller lite lägre, det gick helt enkelt inte…
Enda sättet att få ett resultat var att gå ner rejält i dpi, men då blev kartan i princip oanvändbar för utskrift på grund av låg upplösning. Detta fick mig först att tro att alla blandningslägen, transparens och graderade färgövergångar förbrukar ganska mycket RAM. Jag har 16 GB i denna datorn, så jag tycker att det borde räcka, och resursmätare ”peakar” på 9 GB under exporten…
Jag testade även att köra exporten på en dator med 12 CPU kärnor och 64 GB Ram, så slutsatsen var att det inte var ett prestandaproblem.
Det visade sig att lösningen var att spara om vektorlagret med koordinatnätet i samma projektion som projektet var i. Då fungerade höga DPI exporter hur bra som helst.