I detta inlägg tar jag flera stora rasterbilder och lägger dessa i ett GeoPackage. På så sätt sparar jag lagringsutrymme, och bilderna kommer att laddas betydligt snabbare i QGIS.

Bilderna är i snitt 130 Mb styck och de är lagrade i Jpeg2000 format. Det är sammanlagt 1,6 Gb i 14 separata filer. Det tar väldigt låg tid att läsa in bilderna och ganska lång tid att rita om kartan efter zoomning eller panorering.

För att underlätta hanteringen så kan man skapa ett virtuellt rasterlager, men det är egentligen bara en förenkling av hanteringen och stilsättningen. Man vinner ingenting i lagringsutrymme och väldigt lite i snabbhet på skärmen.
Det virtuella lagret kan däremot exporteras till ett annat filformat. Jag exporterar naturligtvis till GeoPackage.

Först så använder jag standardinställningarna i dialogen, men jag lägger till pyramider som jag ställer in att skapas ”internt (om möjligt)” och i alla nivåer. Alla nivåerna är kanske inte nödvändiga, men här kör jag allt.
Efter en liten stund så har jag ett nytt rasterlager att leka med och det känns verkligen som en lek när man problemfritt och blixtrande snabbt panorerar och zoomar bilden i kartfönstret. Helt otroligt snabbt.
Men allt är inte frid och fröjd. Filen som skapats är bara 170 Mb så informationen är betydligt hårdare komprimerad än originalet, vilket även syns när man zoomar in lite. Inte en påtaglig skillnad, men när man vet om det så är det ganska tydligt. (Jämförelse längre ner.)
För diskreta data så kommer det inte säkert att märkas lika tydligt, men det är där och det stör mig. För att undvika detta kan man justera en parameter i komprimeringen som är lite dold i exporten.
Under ”Inställningar för skapande” så får man lägga till en post med namnet ”QUALITY” och sedan ett värde. Standard är 75 och när jag nu testar igen så sätter jag 100 som värde. Det går att testa sig fram här då det är ganska stor skillnad i lagringsutrymme även med relativt små justeringar

När man skrivit in namn och värde så kan man ”validera” inställningarna innan man exporterar sitt lager.
Den nya filen är ”lite” större. Men med sina 950 Mb så är det fortfarande mindre än originalfilerna tillsammans.

Då skall man även betänka att det ingår pyramider i filerna, vilket också tar lite lagringsutrymme, men är det som i huvudsak gör att panorering och zoom är så blixtande snabbt i kartan.
När man experimenterar en del. Kanske skapar och tar bort flera rastertabeller i ett och samma GeoPackage. Så kan det vara på sin plats att ”städa” lite efter sig.

För detta använder jag verktyget ”Sqliteman” och kör Vacuum på hela databasfilen. Det går även att köra Vacuum i databashanteraren i QGIS om man ansluter GeoPackagefilen först.

Vad förlorar jag på att använda GeoPackage för mina satellitbilder? Vad jag kan se, inte mycket! Alla filer, redan från början med viss komprimering, paketerade i en enda fil där dessutom pyramider för snabbare utritning i olika skalor finns lagrade och jag kunnat välja en komprimering som passar tillämpningen för bilderna. Lätt att distribuera till en användare, och det är kanske här en möjlig nackdel går att finna.
Det blir lätt en ”produkt” för ett specifikt ändamål. Speciellt om man väljer att lägga till komprimering av bilderna. Om man i framtiden tror att man vill kunna skapa nya produkter baserat på bilderna så är nog det bästa att behålla originalbilderna, men det är nog ett ytterlighetsfall. Om man minimerar komprimeringen, eller till och med använder 100% som kvalité så tror jag att nackdelarna är väldigt få.
Hej
Har du någon erfarenhet om hur geopackage fungerar i fleranvändarmiljö? Alltså att flera samtidiga användare accessar en gpg-databas? Hör ju egentligen inte till det intressanta inlägget om raster men jag passar på att fråga ändå.