Det finns tillfällen när Linux är lite krångligt. Om man skall installera en server (eller klient) utan Internet så är det fullt möjligt, men det är sååå mycket enklare att bara lägga till en ppa, synkronisera biblioteken och apt get install.
Man kan skapa egna repository som man håller uppdaterade med nya paket eller det man vill kunna installera, men för att snabbt komma igång så tror jag att det finns ett enklare sätt.
Varför inte skapa en anpassad ISO fil som kan användas för att installera systemet med alla program och beroenden klara direkt från start?
Jag kommer att testa att skapa en ”server” med GeoNode baserad på Ubuntu 16.04, där jag valt Xubuntu för att få ett bra gränssnitt för att i princip vem som helst skall kunna hantera systemet lokalt. Som det visar sig längre fram så fungerade just det här exemplet inte så bra, men det blev ändå tillräckligt bra för att bevisa för mig själv att detta är en möjlig lösning i dessa situationer.
Värt att påpeka att om man inte någorlunda ”matchar” värdoperativsystemet med det målsystem man vill skapa så kommer man eventuellt att få problem med dns och liknande. Genom att skapa systemet i en virtuell klient som är baserat på samma version av Ubuntu som jag vill skapa så eliminerar man sådana problem. Innan jag kom på detta så testade jag att köra från mitt normala operativsystem, så de inledande bilderna är hämtade från ett något annorlunda gränssnitt, men det spelar ingen roll i praktiken.
sudo add-apt-repository ppa:cubic-wizard/release
sudo apt update
sudo apt install cubic
Detta installerar Cubic som är ett GUI program för att skapa Ubuntu, eller Ubuntubaserade anpassade ISO filer.
Allt körs med root-privilegier och man börjar med att skapa en projektkatalog.
Sedan läser man in den ISO fil man vill utgå ifrån.
Här kan man modifiera namn och annat om man så önskar, men i mina första tester så låter jag standardvärdena vara oförändrade.
Filen ”packas upp” och sedan startas en terminal i det tilltänkta målsystemet.
Alla anpassningar och tillägg görs i detta gränssnitt, så det blir en del apt get install innan man är klar. Men det går även att lägga till anpassad grafik, dokument och liknande tills man är nöjd.
Här kör jag helt enkelt de kommandon som behövs för att installera GeoNode:
add-apt-repository ppa:geonode/stable
apt-get update
apt-get install geonode
I slutet av installationen så fick jag några felmeddelanden som jag inte hade tid att felsöka, så just den installation jag presenterar här kommer inte att fungerar helt problemfritt, men det får duga som test. Efter installationen är det bara att klicka på ”Next” i Cubic och följa instruktionerna för att skapa den färdiga diskavbildningen.
Den resulterande ISO-filen kan sedan brännas till skiva eller göras om till bootbar USB, för att installeras på det avsedda systemet.
För att testa installerar jag systemet på en virtuell dator utan nätverksanslutning. Ingenting annorlunda med denna installationen jämfört med originalet, förutom att ISO-filen är 500 Mb större och det tar lite längre tid att installera.
Som jag misstänkte tidigare så blev installationen av GeoNode lite knasig, så en komplett portal kunde inte installeras den här gången. Såväl Postgres som Tomcat webbserver installerades dock korrekt, så metoden kan helt klart användas för att installera liknande system offline.
Om det nu blir aktuellt med installation av GeoNode offline så får jag ta och felsöka installationen lite mera noggrant, men jag har goda förhoppningar att det kommer att fungera om man bara tar lite tid på sig och löser installationsproblemen.