Lugn, lugn! Det finns vad jag vet inga konkreta planer eller tidsplan för QGIS 4 än på bra länge. Vi är bara precis på den första LTR i generation 3.
Det som föranleder detta inlägg är ett antal ändringar i källkoden där man ”flyttar” ett antal todos till version 4. Detta betyder i sig ingenting konkret, men det kan ändå vara intressant att börja fundera lite i dessa banor.
Gällande ”roadmap” löper fram till i sommar och version 3.8.0, men jag har svårt att tro att 3.X inte kommer att fortsätta bra länge än. Däremot så kanske vi kommer att se en annan release takt. Ett alternativ är att bara släppa två versioner per år. En ”mellanversion” och en LTR. Men det finns även önskemål om LTR med längre support än ett år, vilket egentligen känns som ett jättekonstigt argument. För att man skall dra nytta av en LTR så behöver man uppdatera med punktuppdateringarna varje månad… Del av det man vill slippa med en LTR motiveras med att man inte vill uppdatera så ofta, men det behöver man som sagt göra ändå…
Sedan kan det ju vara andra orsaker som är mera relevanta, exempelvis kompatibilitet för projektfiler och data, eller serverversioner. Det kan även vara utbildning och lektionsmaterial som man inte vill uppdatera hela tiden.
Oavsett detta. Vad är QGIS 4?
Det kan finnas förbättringar och ändringar i programmet som inte går att göra utan att man ”bryter” bakåtkompatibiliteten. Sedan kan det vara stora gränssnittsförändringar som motiverar ett större versionsnummer, men generellt så är det rejält stora förändringar det handlar om.
QGIS har ändrats väldigt mycket de senaste åren, men om man är lite generell så har programmet gått att känna igen ganska väl mellan versioner ända sedan 1.0 ’Kore’.
Vad tror ni?
Vilka radikala ändringar av QGIS skulle ni vilja se?
Sådant som bryter bakåtkompatibilitet, eller stora förändringar i gränssnittet…
QGIS är efter alla år fortfarande en slags ”lekstuga” (utan att avse att låta vanvördig gentemot alla som sliter hårt med dess utveckling) för professionella som dagligdags för sin försörjning jobbar på uppdragsbasis såväl som konsulter eller som anställda. Det innebär bl a att den professionelle både skulle ha råd med att lösa sina uppdrag med kommersiella produkter (kund eller arbetsgivare betalar ju) såväl som att efterkomma beställarens krav på funktion och kvalitet med kommersiella produkter. Om det finns undantag för detta där QGIS fyller upp eventuella luckor, så är det fortfarande samma affärsmässiga relation som ska berikas.
Det är här menar jag som problemet ligger när man ska svara på frågor om vart man vill gå med QGIS vars existens är känd i en mycket liten del av samhället i allmänhet och bland potentiella s k amatöranvändare i synnerhet. Jämför t ex med bildbehandlingsprogram där såväl proffs som amatörer i betydligt större utsträckning använder sig av samma verktyg, om så det ibland kostar en del för en amatör, och tillsammans bidrar till en bättre utveckling av främst funktioner och användargränssnitt. Så vem och vilka ska egentligen styra innehållet och funktion till QGIS (4)? Vilka funktioner vill en amatör eller ideell föreningsmänniska se att bli förverkligad inom den ”spatiala koordinatvärlden” där varken esri eller qgis.org utifrån sina traditionella synsätt har några ambitioner att gå in och ”röja” i orörda behovsområden? Ska vi skapa målbilder enbart utifrån beställare med tjocka plånböcker, eller bredda detta, och hur ska det då gå till?
I road mapen (https://www.qgis.org/en/site/getinvolved/development/roadmap.html) ser det ut som att 3.16.4 kommer släppas 2021-02-19 så QGIS4 lär dröja ett bra tag (om de inte ändrar sig från planen…)