Om du vill ta med dig QGIS ut så finns det numera flera alternativ som är byggda för att direkt integreras med ditt desktop GIS. Vad är bäst för dig? Vad skall du tänka på och är det något som inte fungerar? Det tänkte jag kika lite närmare på här.
Redan tidigt i QGIS utveckling så fanns det en Androidversion av QGIS. Det var, och är delvis fortfarande, samma gränssnitt som i skrivbordsdatorn. Det kan säkert passa en del, men QGIS är byggt för mus och tangentbord, vilket inte är optimalt för en mobil klient.
Vi skall dessutom göra klart från början att det är Android som gäller! Den som har en iPhone eller en iPad gör sig icke besvär. Detta är sannolikt till del på grund av att Android är baserat på en Linuxkärna som redan stöds av QGIS, men framför allt så skulle jag tro att Apples regler för appar och kostnader för dessa i AppStore gör att Open Source projekt helt enkelt inte har kapacitet att driva en sådan satsning.
Först så har vi QField.
QField har dessutom ett plugin för QGIS som gör det enkelt att paketera ett projekt för QField och sedan synkronisera tillbaka data när man är klar. Jag skrev om detta för ett tag sedan här på bloggen (länk).
Då var det en ”beta” version av QField som fanns tillgänglig, men sedan dess så har man lanserat version 1.0 av appen. Den version jag testar är version 1.0.3.
Programmet läser vanliga QGIS projektfiler och med hjälp av QFieldSync så är det enkelt att skapa ett ”offline” paket som man kan överföra till appen på valfritt sätt. Där öppnar man projektet och börjar jobba, eller så använder man bara kartan som karta i bakgrunden.
Det följer med några demo-projekt och ett av dessa har kopplingar till en PostGIS databas online. Här kan man redigera ett punktlager och lägga till sig själv som användare med en lämplig position. Självklart kan man använda enhetens platstjänster för att hitta sig själv på kartan.
Gränssnittet är väldigt rent och fokuserar nästan helt på själva kartan. Det finns utfallande paneler (bilden ovan till vänster) som erbjuder inställningsmöjligheter med kartval och hantering av olika kartlager. När man paketerar projektet så skapar man även förutsättningar för att redigera dessa. Det görs med formulär och förval, vilket underlättar väldigt mycket när man sedan står ute i fält och skall samla in informationen.
Det går att fylla i text, siffror, kryssa i rutor, välja från förval eller ta bilder med den inbyggda kameran, med mera. Allt detta definierar man i förväg så när projektet väl är inläst i appen så är det bara att köra.
Det finns inte mycket till hjälp rörande hanteringen av appen lokalt i appen, men på webbsidan finns det ganska uttömmande dokumentation om såväl appen som tillägget för QGIS.
Jag tycker att QField fungerar riktigt bra och om man bara har ett bra system för att ”checka ut” och ”checka in” data för de projekt man vill använda i fält så är QField en riktig höjdare. Har man sedan en tillgänglig PostGIS databas online, så behöver man i praktiken inte synkronisera någonting. Det görs direkt online och man kan se ändringarna direkt i databasen.
Input är nytt
Input tycker jag är lite olyckligt namngivet då det är svårt att hitta programmet i PlayStore.
Det enklaste är att söka efter tillverkaren ”Lutra Consulting”.
Input är precis som QField baserat på QGIS men skiljer sig något i presentationen och insamlandet av data, men det är inte här den stora skillnaden ligger.
Nej, med input så förväntas man logga in på en server via en tjänst man döpt till ”mergin”. Det är fritt att registrera sig och när man gjort det har man ett moln konto med 100 Mb lagringsutrymme. Behöver man mera så kan man kontakta Lutra Consulting så går det att avtala om mer lagringsutrymme. Det går att flytta filer till enheten via USB, men det är inte förstahandsvalet i appen. Det är dock beskrivet hur man gör i dokumentationen.
Personligen så gillar jag inte när man är ”tvingad” att använda molntjänster för att hantera egna data. Men många är ju OK med det så ni får själva avgöra om det här passar ert sätt att arbeta.
Det finns inget tillägg i QGIS för att paketera och skapa projekt för appen, utan det gör man själv. Det är inte värre än att man laddar upp en katalog med projektfilen och de data man vill kunna använda till mergin. Jag fick det inte riktigt att fungera när jag provade inledningsvis, men via dokumentationen (länk) visade det sig att qgz-filer inte stöds och man är tvungen att spara som qgs-projektfiler för att det skall fungera.
Jag tycker det känns lite ”sketchy” med säkerheten som standard när man skapar och laddar upp projekt för att använda dessa i input. Det skall dock gå att sätta behörigheter på användarnivå, men om man inte är noga så blir projektet som standard tillgängligt för alla som har ett konto på mergin.
Riktigt hur det är tänkt att man skall ta hem data när dessa är redigerade färdigt vet jag inte. Jag antar att det går att ladda hem de filer man har på mergin till datorn lokalt, och om man använder online datakällor så borde det vara samma sak som med QField att dessa uppdateras online. Men detta har jag som sagt inte provat. Någon ”incheckningsfunktion” som för QField finns vad jag hittar inte i input.
Omdöme
Att redigera data är snarlikt i de båda apparna, men QField upplever jag som tydligare för att exempelvis skapa brytpunkter i linjer och polygoner.
Input är kanske lite bättre anpassat för den mobila plattformen, men det är nog mest en fråga om personlig tycke och smak vilken app man föredrar.
Integreringen med QFieldSync och möjligheten att jobba med data lokalt med in- och utcheckningar är för mig en klar fördel. Det passar även det lilla kontoret med en eller några få användare. Att synkronisera via en molntjänst passar kanske bättre för en större organisation, men det verkar gå att synkronisera via PostGIS med QField på ett liknande sätt, så för mig så är QField vinnare även här.
Just nu, är QField det självklara valet för mig. Väldigt mycket beroende på att jag inte känner att jag har kontroll på mina data med input, (även om det går att jobba med input utan mergin). Synkroniseringen av data i input via mergin är lite omständlig, då man inte bara skall ladda upp och ner till molntjänsten (detta görs inte automatiskt), utan dessutom ladda ner och upp data till skrivbordsdatorn. Input är dessutom ganska nytt och att det finns barnsjukdomar är inget ovanligt. Om man sällan eller aldrig jobbar med QGIS desktop, så kan däremot input och mergin vara ett väldigt bra alternativ på sikt.
Så vad skall du välja? Det är naturligtvis upp till dig. Båda apparna är fria att ladda ner och testa. Jag har dessutom på känn att input kan få en del uppdateringar och förbättringar som tar hand om många av de problem som jag upplevde när jag testade. Det finns sedan fler appar och tjänster som skulle kunna vara ett alternativ, beroende på vilken typ av data som du tänker samla in. Exempelvis så är ODK (open data kit) en trevlig tjänst med app som är byggd för att samla in data på bredden via formulär. ODK är mer formulär än karta, men det finns tillämpningar när det passar bättre än en kartapp.