Disco Dingo är namnet på den Ubuntu release som kommer att släppas senare i April i år. Ubuntu är en av de mest populära Linuxdistributionerna och väldigt vanlig bland de som testar linux för första gången. Sedan finns det massor med officiella och inofficiella varianter som har samma kärna, samt ytterligare distributioner som baseras på denna kärna. Ubuntu releaser är därför ganska viktiga för väldigt många.
Jag tänkte i detta inlägg helt enkelt testa ”beta” versionen av Disco Dingo, som även har versionsnumret 19.04, på en äldre dator jag har liggande hemma.
ISO filen hämtas och installeras till ett bootbart USB minne, sedan är det bara att starta om datorn och köra igång.
Just det! Den här gången kommer jag inte att använda ”terminalen” en enda gång. Allt kommer att göras med dialogfönster, menyer och musklick, mest för att visa att man inte över huvud taget behöver använda terminalen.
Installationen i sig är väldigt enkel, även för en nybörjare. Det svåraste (inte speciellt svårt det heller) är att skapa USB stickan. För Windows finns exempelvis programmet Rufus som gör den processen väldigt enkel.
Under installationen så kan man hålla utkik efter en kryssruta som anger att man även skall ladda ner ”stängda” drivrutiner för vissa mediafiler och liknande. Den rutan brukar jag kryssa i, men det går att lägga till dessa ”drivrutiner” i efterhand om det visar sig att man behöver dessa.
Så fort installationen är klar får man möjlighet att gå igenom några inställningar för att exempelvis ansluta nätkonton som Google och Microsoft, men även göra några få sekretessinställningar. Om man sedan vill lägga till några speciella program så kan man göra det direkt, men jag tänkte titta på vad som kommer med som standard först.
- Webbläsare – Firefox 66
- Epost – Thunderbird 60.6
- Office – LibreOffice 6.2.2
- Bildvisare – Shotwell
- Musikspelare – Rhythmbox 3.4
- Videospelare – Totem
- Säkerhetskopiera – Déjà Dup 38.3
- Texteditor – Gedit 3.32
Sedan finns det ytterligare mängder av småprogram som kalkylator, filhanterare, hanterare för fjärrskrivbord, enkla spel med mera. Alla dessa är valda och anpassade för att integrera på ett snyggt sätt i skrivbordsmiljön. De är därför kanske inte just de du är van vid, men snyggt är det.
Det finns inget ritprogram eller mer avancerat bildbehandlingsprogram installerat från start. Ingen videoredigerare, ljudeditor, skärminspelare, mediacenter eller GIS finns heller från start. Men detta är lätt att åtgärda. Om man vet vilket program man vill köra så trycker man bara på ”super” tangenten (windowsknappen) och börjar skriva in namnet på programmet.
Om det finns ett program som passar in som är installerat så får man det som förslag först, men dessutom så söker Ubuntu igenom det centrala programbiblioteket efter program som kanske också passar.
Att installera är inte värre än att klicka på det program man vill ha och sedan klicka installera.
Jag gör detta för följande program som jag brukar använda:
- Gimp – ritprogram
- Inkscape – vektorritprogram
- Darktable – Fotohantering
- VLC – mediaspelare
- Kodi – mediacenter
- Audacity – ljudredigering
- Kdenlive – videoredigering
- QGIS – naturligtvis…
Utan att lägga till extra programbibliotek så kanske man inte får allt det absolut senaste när det gäller versioner av program, men exempelvis QGIS finns som standard med version 3.4.6, vilket faktiskt är den senaste LTR versionen av QGIS.
Har man en Androidtelefon så kan det också vara intressant att veta att KDE-connect är installerat och integrerat som standard. Skapa koppling till telefonen (installera kde-connect på telefonen) och sedan finns det en dubbelriktad kommunikation upprättad mellan dator och telefon för flera funktioner. Exempelvis så poppar alla aviseringar från telefonen upp som aviseringar på datorskärmen…
Det finns ganska mycket inställningar att justera för att anpassa upplevelsen av gränssnittet, men om detta inte riktigt räcker så kan man även installera ”Gnome Justering” eller ”tweak”, som ger ytterligare mängder av inställningsmöjligheter.
Då kan man exempelvis ändra ”tema” för skrivbordet, även om jag faktiskt tycker att det nya ”Yaru” temat är riktigt bra! Skulle det sedan vara så att man ändå inte hittar något man skulle vilja ändra, så finns det ännu en möjlighet och det är Gnome Extensions, men det hoppar jag över så länge.
Det här ser riktigt bra ut!!! Imponerande snyggt, enkelt, stabilt och säkert. Om man sedan inte gillar hur Gnome skrivbordsmiljön är konfigurerad i Ubuntu, så kan man lägga till valfri skrivbordsmiljö i stället. Starta om, välj den miljö som önskas vid inloggningsskärmen och kör igång. Hur du gör detta får du googla om du är nyfiken.
Det alternativ som finns med från start är Gnome med Wayland, som inte ger ett nytt utseende, men en ny fönsterhanterare i bakgrunden. Den gamla vanliga är ju trots allt några år gammal. Nu är vi nog ute på överkurs med för den som vet vad detta handlar om så kan det ju vara bra att känna till att möjligheten att köra Wayland finns och vad jag kan se i min testdator så fungerar det faktiskt riktigt bra…
Avslutning
Jag återkommer gång på gång till Linux här på bloggen. Jag använder inget annat operativsystem för någonting av det jag behöver göra! I mitt tycke finns det ingenting man behöver vara rädd för ens som inbiten Windowsanvändare längre.
Javisst är det en omställning som kan stöta på problem då och då, speciellt om man förväntar sig att allt skall fungera exakt som det gör i Windows. För allt som en normalanvändare behöver göra så finns det dock ett arbetssätt som får det man vill göra gjort! Man får kanske räkna med lite tålamod i början för att man skall vänja sig, men värre än så behöver det inte vara.
Adobe och Microsoft Office finns naturligtvis inte till Linux, men det är inte Linux problem, det är ett problem för Adobe och Microsoft. Till Linux finns det fullgoda alternativ som inte är sämre eller svårare att använda än Adobe eller Microsoft. Problemet för dig är att du är van vid ett specifikt program och därför tycker att Gimp, Inkscape eller LibreOffice är sämre. Det är de inte, de fungerar bara lite annorlunda.
Om man vare sig använt Gimp eller PhotoShop tidigare så är de båda programmen lika ”svåra” att lära sig, men när man väl kan dem så kan de uträtta i princip precis samma saker.
Skall du då kasta ut Windows och installera Ubuntu?
Ärligt talat så gör du precis som du vill! Jag använder Linux och är extremt nöjd med det. Jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till Windows. Det jag kan göra är att beskriva min erfarenhet av att jobba med Linux och OpenSource, försöka hitta det som är bra och det som är mindre bra. Ge förslag på vad man kan testa om man är nyfiken och försöka svara på frågor i den mån jag kan och har tid.
Gillar inte Wayland. Det kan få program som stoppar att ligga kvar på fönstret, som i MS Windows. Med X11 så kan man alltid ta bort fönster som inte skall vara det. Man kan alltid flytta undan fönster som inte vill vara med.
Men i Wayland så måste programmet själv göra det, det är inte ett program som gör det åt dem. Vilket gör upplevelsen för mig lite sämre med Wayland än med X11.
Men ja, jag har kastat ut MS Windows sedan många, många år och inte ångrat det ett dugg. Dessutom, om man absolut måste köra MS Windows program, så fungerar många, men inte alla, under Wine. Bara att installera varje program i en egen ”Winebottle” och göra justeringar i dem. Men jag ser ingen anledning till det, annat än för vissa spel.