I förra inlägget installerade jag Pop!_OS från System 76 och var väldigt nöjd med resultatet. I detta inlägg listar jag de anpassningar som jag gjort sedan dess.
För det första så har jag lagt till Gnome Tweak Tools och möjligheten att installera Gnome Extensions. Tweak installeras via terminalen och kommandot sudo apt install gnome-tweak-tools, medan extensions installeras i Firefox genom att ange adressen https://extensions.gnome.org. Med Tweak tools så har jag aktiverat maximera och minimera knapparna i programfönsterna.
Här har jag även ändrat hur klocka och kalender visas i statusfältet i systemets överkant ser ut.
Med extensions har jag lagt till ”Dash to Dock” som skapar en programdocka som är tillgänglig även utan att gå in i ”panelläget”. Jag har dockan inställd att döljas på ett ”smart” sätt så hela skärmen kan nyttjas av program normalt, men att den visas när aktivt program inte är fullskärm, eller när muspekaren förs till vänster bildskärmskant. Det går att placera dockan var man vill, men jag tycker vänster passar bra.
Jag har även bytt lite skrivbordsbakgrund och möjligen någon ytterligare enklare justering av tema. Sedan har jag lagt till ett antal mjukvaror som jag använder normalt.
- QGIS (naturligtvis)
- Spotify
- OBS Studio
- Darktable (fotohantering)
- Gimp (rita)
- InkScape (vektorgrafik)
- Scribus (desktop publishing)
- Audacity (ljud)
- Kdenlive (videoredigering)
- DropBox (molnlagring)
- KDE Connect (synka med telefon)
- Kodi (mediacenter)
- Meshlab (punktmoln)
- Signal (säker medelandehantering)
- Slack
- Synfig Studio (vektoranimering)
- VS Code (redigera källkod)
- VLC (videospelare)
Det är sannolikt något ytterligare program som jag lagt till, men av de jag listat ovan så är det i princip samtliga utom Signal som installerats med ett klick via Pop-Shop.
Det fanns redan med ett Officepaket i form av Libre Office och naturligtvis en mängd andra stödprogram som textredigerare, miniräknare, kalendrar och liknande som på ett snyggt sätt integrerar med systemgränssnittet.
Om man sedan vill så kan man ansluta till ett antal olika ”molnkonton” och exempelvis använda såväl Office 365 eller Google Docs.
Vad är det då man kan sakna?
Spel… Tja, det går att installera Steam och via Steam så går det att spela tusentals spel, inklusive många ”toppspel”. Via kompatibilitetsläge så kan man numera även spela Steamspel som egentligen bara är för Windows utan att det fungerar speciellt mycket sämre än på en ren Windowsinstallation. Det finns mängder av enklare spel direkt i Pop-Shop också, men det finns även andra möjligheter via exempelvis Play on Linux, som också installeras via Pop-Shop.
Photoshop? Nja, det slipper man, men Gimp, InkScape med flera program är fullgoda ersättare för de allra flesta. Microsoft Office? Om Office 365 inte duger så tycker jag att Libre Office är ett fullgott alternativ, men om detta känns lite ovant så kan man installera WPS Office, men då får man gå via deras webbsida för instruktioner.
Antivirus? Pft!! Det behövs absolut inte! Det blir inga virus! Så länge man inte blandar in och kör för mycket win32 kod via exempelvis Wine så är man i det närmaste helt säker från virus.
Säkerhet och stabilitet? Jag valde att kryptera hela disken när jag installerade. Det blir ett extra steg när datorn startar att mata in ett lösenord, men alla data på disken är skyddade exempelvis vid stöld. Linux är byggt för att vara stabilt och säkert och så länge man sköter uppdateringar av program och säkerhetsfixar i den takt operativsystemet påminner om detta så är systemet extremt stabilt och säkert. För uppkoppling på resa så har jag VPN installerat och möjlighet att skydda data med kryptering via PGP, vilket är betydligt bättre än allt som är standard på många större operativsystem.