Detta är ingen jämförelse mellan programmen! Det förekommer då och då jämförelser i statistik för hur vi söker på Google efter olika likartade produkter, och det är det det här inlägget handlar om.
Sidan man använder är ”Trends” från Google. Här matar man helt enkelt in ett nyckelord och sedan kan man applicera filter av olika typ och om man lägger till flera sökord så kan man göra jämförelser mellan dessa.
Nu är ju förekomsten av sökningar på vissa ord inte avgörande för vad som är vanligast eller bäst, men det ger en indikation på vad vi användare söker information om. Detta kan vara sådant som är bra, eller sådant vi har problem eller vill ha hjälp med.
Jag matar helt enkelt in ”ArcGIS” och ”QGIS” som två sökord att jämföra och ställer in filtret globalt.
Detta ger bland annat en graf med två kurvor där man över tid kan se trender för sökorden. Runt jul så var det en tydlig ”dipp” för båda. Men detta är lite kort tidsspann för mjukvaror som släpper minst en större release per år, så dags att öka på tiden till de senaste fem åren.
Fortfarande så är det ”dippar” runt jul varje år, men det går ändå att se att sökningarna sakta närmar sig varandra över tiden.
Något annat som är intressant är att titta på den geografiska spridningen. På vilka platser så söker man mest efter det ena eller det andra. På fem års sikt ser det ut enligt nedan.
Kartan är interaktiv och den exakta fördelningen visas när man håller muspekaren över respektive region.
Om man väljer att visa statistik för det senaste året så förändras bilden.
Det går även att välja att titta på sökningarna på nationsnivå, och om jag väljer att titta på de senaste två åren i Sverige så ser kurvorna ut enligt nedan.
Jag har lagt till fyra gröna staplar vilket är ungefärligt releasetillfälle för 3.0, 3.2, 3.4 och 3.6.
Den vanligaste sökkombinationen för ArcGIS är ”ArcGIS Online” och för QGIS är det ”QGIS Download”.
Det går att titta geografiskt på nationsnivå också men för Sverige så saknas det mycket data för att det skall bli heltäckande kartor. Därför så tar vi Danmark som exempel. Först för de senaste fem åren.
Och om vi jämför med de senaste 12 månaderna ser det ut enligt nedan.
Olika länder ger lite olika resultat men det finns en trend som i stort går att återfinna i alla resultat. Klyftan mellan programmen (sökorden) minskar, och i vissa fall har positionerna växlat. Bäst beskrivs detta genom en graf från 2004 till nu med global täckning.
Ibland har någon även inkluderat exempelvis MapInfo, men det blir lite tragiskt då det bara personer som det är väldigt synd om som fortfarande tvingas använda MapInfo.
2004 Feb 25 QGIS 0.1 Moroz (ArcMap 8.3)
2009 Jan 5 QGIS 1.0 Kore (ArcMap 9.3)
2013 Sep 8 QGIS 2.0 Dufour (ArcMap 10.2)
2015 Feb 20 QGIS 2.8 LTR Wien (ArcMap 10.3)
2016 Okt 21 QGIS 2.18 LTR Las Palmas (ArcMap 10.4)
2018 Feb 23 QGIS 3.0 Girona (ArcMap 10.6)
2018 Okt 26 QGIS 3.4 LTR Madeira (ArcMap 10.6)
(LTR versionerna blev formellt sett LTR något senare)
Men vänta lite, säger någon… Esri programmet som bör jämföras med QGIS heter inte ArcGIS, utan ArcMap! Ja, jag vet, men Esri namngivning av program och licensnivåer har alltid varit förvirrande och om jag valde att jämföra QGIS med ArcMap så hade resultatet sett väldigt annorlunda ut…
Om jag istället jämfört med den tidiga benämningen på programmet efter den vanligaste licensnivån, ArcView, så hade det blivit ännu konstigare.
Sedan kunde man ju valt att jämföra med moderföretaget Esri, men inte heller det skulle gjort saken bättre (nedan).
Nej, den sannolikt bästa jämförelsen görs med den ”generiska” termen ArcGIS, vilket även inkluderar ”nya” ArcGIS Pro. Vilket som separat sökterm inte alls är speciellt smickrande i jämförelse med QGIS.
Genom att använda ArcGIS så inkluderas även däremot även ArcGIS Online, vilket knappast är rättvisande om man vill ha en jämförelse mellan två desktopprogram. Men som jag inledde med. Detta är inte en jämförelse mellan programvaror, utan en statistisk jämförelse mellan sökord. Sedan kan var och en dra sina egna slutsatser utifrån resultatet i diagrammen ovan.