Jag har landat ganska bekvämt i Ubuntubaserade distributioner då dessa fungerar väl och har de mjukvaror jag behöver, eller erbjuder välbekanta sätt att lägga till sådant som saknas. Men man skall inte låsa fast sig vid en lösning för länge och nu är det dags att testa OpenSUSE igen. Det var trots allt ett bra tag sedan sist.
Jag har relativt nyligen testat såväl Manjaro (Arch) och Fedora, men dessa funkar inte för mina behov, så det skall bli intressant att se vad OpenSUSE har att erbjuda.
Installationen skiljer sig från Debian/Ubuntu men är inte speciellt krånglig. Jag har valt ”Tumbleweed” som är en ”roling release” som skall vara ständigt uppdaterad och för mina test så väljer jag XFCE som skrivbordsmiljö.
Ubuntu har sedan ett tag tillbaka valt att endast skapa en partition för allt och använda Swap-filer istället för partitioner, medan OpenSUSE partitionerar systemet på flera olika sätt.
Installationen i övrigt är inte speciellt konstig och efter lite längre tid än vad jag är van vid från Ubuntu så är systemet uppe och snurrar.
Efter att letat lite så är det inte några problem att lägga till programbibliotek enligt instruktionen på QGIS webbsida och sedan kan senaste stabila (eller LTR alternativt Master) installeras som alla andra program. Dessutom trevligt att det är nya stödbibliotek som används i bakgrunden (exempelvis PROJ 6.0).
Mycket av det jag normalt använder finns i biblioteken, men inte allt.
Exempelvis så finns det inget officiellt bibliotek för OBS Studio och det jag hittar i stället ställer till med problem under installationen. Jag gissar att jag kommer att stöta på liknande problem med andra program jag saknar.
Inget av dessa bristande beroenden är ett stort problem, utan det går att lösa, men det är irriterande att alla beroenden inte finns med som standard när man testar något nytt och ovant. Som vanligt så löser man det mesta med lite sökningar på nätet.
Jag kommer inte att byta till OpenSUSE. Jag känner mig väldigt bekväm med Ubuntubaserade distributioner och OpenSUSE ”känns” inte riktigt som samma sak. Det är dock trevligt att veta att det finns distributioner som verkar fungera med QGIS relativt bra, till skillnad från flera andra. OpenSUSE verkar faktiskt vara snudd på enklare att installera QGIS på än Ubuntu.