Jag har gjort några försök med detta tidigare, men nu har jag fått lite ny inspiration och det tänkte jag testa i detta inlägg.
På engelska heter det ”hachure” och jag har inte hittat något tydligt namn på svenska men det skulle kunna heta ”skaffring”. Vad det är, är ett sätt att beskriva höjd i kartor där man skapar lutningsstreck i lutningsriktningen. Det vill säga vinkelrät mot normala höjdkurvor. Där det lutar finns det streck, som beskriver lutningens riktning.
På Wikipedia hittar man en länk till en artikel om hur dessa skulle kunna konstrueras med ett GIS (http://www.mbmg.mtech.edu/pdf/gis_hachuretxt.pdf). Via Twitter har jag även hittat en beskrivning för hur man kan göra med QGIS (https://docs.google.com/document/d/1gv1kNKEGSEej7B6qgpPGUs1Z-NRUMsLksrCfpt2A1tE/edit).
Med dessa som inspiration så tänkte jag testa en egen variant som har en lite annorlunda metod i delar av processen.
Jag börjar med höjddata och skapar ”slope” och ”aspect” lager som beskriver lutning och lutningsriktning i varje höjdpixel. I beskrivningen för QGIS ovan så använder man sedan pixelcentrum för att skapa punkter som sedan skall användas för att skapa de lutningslinjer man är ute efter. Jag tänkte prova ett annat sätt.
Det finns ett verktyg för att skapa punkter i pixelcentrum längs ett linjelager, men det blev lite för trubbigt inledningsvis. I stället provar jag att interpolera punkter med fasta intervall längs linjerna, där jag väljer ett avstånd som motsvarar pixelstorleken för mina höjddata.
Du bör välja höjdkurvor och höjdraster som någorlunda matchar varandra för att det skall fungera bra. Exempelvis Lantmäteriets höjddata med 50m upplösning, som jag använt, passar inte så bra med höjdkurvor från terrängkartan, men översiktskartan blir ganska bra.
Punkterna används sedan för att ”sampla” värden från rasterlagren aspect och slope. Då får det resulterande punktlagret attribut med dessa värden. Dessa kan sedan användas för att stilsätta lagret med enkla linjesymboler av olika längd, tjocklek och rotation.
Hmm, inte riktigt min målbild, men det går att justera ytterligare något. Jag vill dock jämföra med metoden som är beskriven i länken tidigare.
Genom att köra första ”pixel to points” mot slope-lagret så vinner jag lite processtid. Sedan kan jag köra resultatet med sampling av rastervärden från aspect-lagret, vilket tar betydligt längre tid.
I beskrivningen används ett plugin för att hämta värden från två rasterlager samtidigt, vilket möjligen kan gå lite snabbare än detta inbyggda verktyg. Man använder heller inte det inbyggda verktyget för att skapa punkter i pixelcentrum, så jag tror att beskrivningen är skriven för en tidigare version av QGIS.
Lite tursamt så hängde sig QGIS under processen här, så jag fick tillfälle att göra ett nytt försök. Den här gången så skapade jag en modell för bearbetningen istället.
Processen tar samma höjddata som input och kör sedan slope och aspect för sig. Dessa görs sedan om till punkter med värden från lagren, för att i slutändan slås samman. Jag har provat lite olika metoder med exempelvis merge och dissolve, eller som i bilden ovan med en spatial attribute join efter en buffring av ett punktlager. Jag vet inte riktigt vad som fungerar bäst, men det tar riktigt lång tid oavsett vad som väljs för att kombinera de två resultaten. Man kan nog testa sig fram till den snabbaste metoden på något sätt, men för mina tester så nöjer jag mig med att ha fått ett resultat över huvud taget.
I bilden ovan finns exempel på skaffringskartor med båda metoderna. Den med höjdkurvorna är glesare och helt anpassad för en specifik skala. Den yttäckande fungerar för fler skalor, men är inte heller i närheten av att efterlikna min målbild.
Jag får fortsätta att experimentera. Jag behöver sannolikt lägga till några steg för att tydligare välja ut vilka områden som skall ”skaffras”. Jag tror att det skall vara något mellanting mellan de båda resultaten ovan, men det finns annat som behöver lösas också. Exempelvis så tycker jag inte att ”aspect” ger ett trovärdigt resultat, men det har nog att göra med den enkla geometrin i ett pixelbaserat höjddataset. Vi får se när det blir nya inlägg om den här typen av stilsättning av höjddata nästa gång.
Ser fram emot fortsättningen! Jag har för mig att ordet för metoden du söker är ”skraffering”, och att när det används just för att visualisera terräng så här kallas det ”backstreck” om jag minns min kartografiutbildning korrekt.