För drygt två år sedan testade jag KDE Neon (distribution med skrivbordsmiljön KDE för Linux). Normalt brukar jag använda skrivbordsmiljöer baserade på Gnome. Det finns massor med skrivbordshanterare för Linux och dessutom mängder av varianter av dessa. Två av de stora är just Gnome och KDE. Vilken man föredrar är högst personligt, men en skillnad mellan dessa är att KDE skall vara mera anpassningsbart, om man nu gillar att skräddarsy sitt skrivbord.
Jag tänker prova med distributionen Kubuntu, som är baserad på Ubuntu, vilket därmed garanterar att QGIS med mera kommer att fungera perfekt. Dessutom så hittade jag information om hur man uppdaterar till den allra senaste versionen av KDE på Ubuntu 19.04, så detta bör inte bli några problem.
Installation av Linux har jag visat tidigare och det finns massor med YouTube filmer och instruktioner om hur man gör så det hoppar jag över här. Efter installationen så ser därför min skärm ut såhär:
Snyggt! Men direkt dags för uppgradering till Plasma 5.16 genom terminalen.
sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
sudo apt full-upgrade
Efter en liten stund är det dags att starta om datorn med de nya inställningarna. Att KDE har många inställningar var ingen underdrift! Jösses vad mycket man kan justera och ställa in… Jag är dock ganska nöjd som det är, men det är klart, jag måste ändra till naturlig tvåfingersrullning på musplattan.
Återstår egentligen bara QGIS, och det är inte svårare än något annat att installera då ”Disco Dingo” faktiskt har en ganska aktuell version i sin programbutik (”Upptäck”).
Vill man sedan ha den senaste versionen kontinuerligt uppdaterad så hämtar man och lägger till en nyckel (https://qgis.org/downloads/qgis-2017.gpg.key) och under ”Källor” (bilden ovan) lägger man till APT sökvägen: deb https://qgis.org/ubuntu disco main. (Det kan hända att nyckeln måste läggas till manuellt, men instruktioner finns på qgis.org.)
Så fort programbiblioteket och nyckeln är tillagda så får man en notifiering om att det finns uppdateringar och dessa kan man enkelt verkställa med ett klick. Systemet kommer sedan att påminna dig varje gång det finns uppgraderingar för alla dina mjukvaror.
Jag skall nog fortsätta att testa KDE lite till… Det är väldigt snyggt, kanske inte det ”lättaste” skrivbordet, men inte speciellt resurskrävande heller. Speciellt inte när man väger in alla inställningsmöjligheter.
Något som jag direkt gillar är att KDE-Connect är integrerat från start, vilket gör att min telefon (Android) direkt kan anslutas och integreras med meddelanden och liknande i båda riktningarna. Det går exempelvis att använda mobilen som touchpad om man vill styra muspekaren trådlöst. Dessutom är Google Drive tillgänglig direkt i filhanteraren efter inloggning med Google kontot. Det passar mig utmärkt nu när DropBox börjar krångla med tjat om uppgraderingar till betalkonto. Men det är en annan historia.
Visst finns det småsaker jag hänger upp mig på, som att ctrl+alt+T inte öppnar en terminal som standard, men det går att fixa. Annars har jag faktiskt ingenting speciellt att anmärka på. Det här är fantastiskt trevligt!
Nästa gång jag testar Linux igen här på bloggen kan det mycket väl bli CentOS 8. CentOS är en ”publik” variant av Red Hat Enterprise Linux (RHEL). CentOS är intressant då forskningsorganisationen CERN sedan några år använder en anpassad version av CentOS i sina nätverk, och för ungefär ett år sedan startade man MALT (Microsoft Alternatives project) som syftade till att i princip helt lämna beroendet av Microsoft bakom sig. Läs mer på https://home.cern/news/news/computing/malt-project.