Som alternativ till Windows har det nu kommit en uppdatering av ett enkelt, resurssnålt och praktiskt operativsystem baserat på Linux. Ja, det är inte ett komplett operativsystem utan en skrivbordsmiljö som kan appliceras på valfri plattform. Just nu är det dock ganska få plattformar som har uppgraderat till version 4.14 av skrivbordsmiljön XFCE, som är vad jag tänkte kika lite på i detta inlägg.

För att testa just version 4.14 så använder jag Manjaro, som har uppdaterat till 4.14 i sin stabila XFCE version. Men om man vill använda exempelvis Ubuntu så kommer Xubuntu 19.10 troligtvis att använda 4.14 när den släpps i Oktober.
Installationen är inte svårare än någon annan distribution. Ladda hem ISO filen, skapa installationsmedia och installera. Välj språk och installationsplats, fyll i personliga uppgifter och skapa inloggningskonto. Sedan är det efter en snabb installation klart. Och vill man inte installera direkt så kan man starta i ett ”live” läge och testa lite först.
Det är inte stora förändringar i utseendet, men om man är van vid XFCE så märker man ganska tydligt att det här är något nytt. Det är trots allt ganska många år sedan den förra stabila uppgraderingen, så det borde ha hänt en del. En av de stora förändringarna är att man uppgraderat alla inbyggda program till GTK3 från GTK2. Detta betyder dock att om man använder äldre program som är baserade på GTK2 så kan man behöva installera lite extra program för att få dessa att fungera. De flesta kommer dock inte att ha några problem alls med detta. De kanske mest kända GTK applikationerna är Gimp och InkScape, och dessa är det inga problem att köra.

Som vanligt är det väldigt problemfritt direkt efter en installation av Linux. Det mesta man behöver är redan installerat och det mesta som saknas finns i programbiblioteken ett klick bort. När det gäller QGIS så är det inte den absolut senaste versionen (3.8.0), vilket är lite tråkigt då det mesta annat i Manjaro är väldigt väldigt nytt. (Inte ens QGIS via AUR är speciellt nya).
Men det är faktiskt inte så mycket mer att säga. Det är snabbt, stabilt och lätt att hitta och känna igen sig. Om datorn i sig inte är det som är intressant utan det arbete man skall utföra med den, då är XFCE en bra kandidat till skrivbordsmiljö. Det bara fungerar…