I detta inlägg tittar jag närmare på version 1.2, som är den som för närvarande går att hämta från Google Play.
Väldigt mycket med QField är riktigt bra. Men visst finns det problem. En del är synd, annat irriterande. Jag kommer att försöka gå igenom så mycket av mina erfarenheter som möjligt från de gångna veckorna.
Först och främst en av nackdelarna. QField finns bara till Android! Som jag förstår det så är den licens som används inte kompatibel med AppStore. Teoretiskt så skulle det gå att skapa en ny version för iOS, men då blir det två olika program som måste utvecklas parallellt till 100%. Ett annat alternativ är att använda någon form av ”utvecklarlicens”, men den är dyr och då appen i grunden är gratis så är finansieringen ganska avgörande.
Den stora fördelen då. I generell praktisk betydelse är QField QGIS, fast i mobilen (eller surfplattan). Det betyder att dina projekt direkt kan öppnas i QField med samma data och med samma symboler som i QGIS.
Skapa bara ett projekt med valfria lager. Antingen lokala data med relativa sökvägar eller online-data från exempelvis WMTS eller WMS tjänster. Flytta över dessa till den mobila enheten och öppna projektet i QField… Svårare än så är det egentligen inte.
Man kan exempelvis välja en onlinekarta som bakgrund och sedan skapa ett GeoPackage med vektordata. Om man vill redigera dessa data så kan man även se till att skapa de formulär som skall användas för ifyllnad av data direkt i projektet. QField läser dessa och tillämpar dem, något anpassat, i programmet. När man sedan är tillbaka på kontoret är det bara att flytta tillbaka GeoPackage-filen till datorn och fortsätta där.
Om man vill så kan man även använda ett plugin som heter QFieldSync.
I inställningarna för tillägget så kan man bestämma vilka lager som skall hanteras i ”exporten”. Om man vill ha en del lager som ”off-line” så kan man efter redigering synkronisera tillbaka dessa ändringar.
Om man inte använder onlinelager som bakgrund så kan man även välja att bygga en bakgrundskarta här. Denna genereras automatiskt och läggs i ett GeoPackage som ”basemap”. Dessa bakgrundskartor är lite begränsade och mycket hårt komprimerade för att ta så lite plats som möjligt. Tyvärr är de även mycket långsamma i QField!
Om man i stället skapar sina egna bakgrundslager, även om det också är som GeoPackage, så kan man skapa ”pyramider”, vilket snabbar upp hanteringen ganska rejält. Jag gör bedömningen att pyramider inte skapas av plug-in programmet när bakgrundskartor skapas.
Skapade projektpaket för QField skapas som standard i hemkatalogen under QField/Export. Om man vill synkronisera tillbaka data så placerar man dessa filer i QField/Import (som standard).
QField har ett gränssnitt med utfallande paneler. Till vänster finns lagren och även inställningar, samt växling mellan visnings- och digitaliseringsläge. I visningsläge så är det bara att flytta runt i kartan som vilken digital karta som helst. Om man ”klickar” på ett vektorobjekt så kommer det upp en attributpanel till höger. Här kan man kontrollera vilka värden ett objekt har. Det är även här som man fyller i attribut när man skapat nya objekt i digitaliseringsläget. Det går även att redigera befintliga objekt om man vill det.
För att skapa objekt så markerar man det lager man vill digitalisera i, och sedan använder man knappar nere till höger i skärmen för att lägga till punkter.
Om man inte vill ”klicka” ut punkter så går det att använda GPS i stället. Det går att blanda manuellt utklickade punkter och punkter inmätta med GPS om man vill det. För att ”stänga av” GPS positionering så använder man ett ”lång-tryck” på GPS symbolen. Detta öppnar en meny just för GPS-funktionalitet. Lång-tryck används också om man vill tända och släcka ett lagers synlighet.
Återsynkroniseringen går till på motsvarande sätt som export, och om projektet bara är någorlunda enkelt, så går det väldigt fort.
När man skapar sina ”off-line” projekt med plug-in programmet så kan man använda befintliga projekt. Även om det är databaser med mycket omfattande datamängder. Då kan man nämligen välja att endast lyfta ut de data som finns i ett intressant område. Återsynkroniseringen fungerar ändå. Man behöver dock passa sig för att återsynkronisera flera gånger. Det kan skapa dubbla objekt, det är inte vanligt men jag har lyckats med det ett par gånger. Det är däremot normalt inga problem, och man kan även använda exporterade projekt på flera enheter och sedan synkronisera tillbaka dessa till det gemensamma projektet.
Intryck
Jag nämnde det i det förra inlägget och jag säger det igen. QField har potential att bidra till att fler anammar QGIS än någon annan enskild anledning. Den mobila marknaden är enorm och den som har en enkel och smidig app för att på stor bredd samla in data utan krångel med inloggningar och tjänster hit och dit, kommer att ha en fördel. Den som testar QField måste i princip använda QGIS för att skapa projekten, vilket kan vara ett litet motstånd, men när man ser att det är exakt samma karta i QGIS som i QField så tror jag att det är många som bara kommer att tänka ”Wow”.
Det är däremot inte bara guld och gröna skogar… Att det saknas en iOS version är ett problem. Hur detta skall åtgärdas vet jag inte, men jag är övertygad om att pengar är en del i svaret på frågan. Är ni en organisation med många iOS användare där ni kanske dessutom använder QGIS ganska omfattande, så skulle jag rekommendera att ni tar kontakt med utvecklarna för att höra om ni på något sätt kan bidra till att det blir en QField app även för iOS.
Ett annat problem i mitt tycke är att framför allt lokalt lagrade bakgrundskartor är riktigt långsamma att rita ut och använda. En del kan nog åtgärdas om man i plug-in programmet lägger till skapande av pyramider för baskartor i geopackage. Men även om man använder WMTS kartor i bakgrunden, så går det lite långsammare än vad jag skulle önska. Detta är speciellt tydligt om man jämför med snabbheten i uppdateringar med samma projekt i QGIS.
Andra saker jag inte visat här, men som jag uppfattar som problem med QField:
- Tabeller i relationer. Om man har data med exempelvis en-till-många relationer till kopplade tabeller, så får jag inte detta att fungera.
- Utskrifter. Jajjamensan, layouter för utskrifter går att hantera i QField. Dessa används för att direkt generera PDF-filer på den mobila enheten. Jag har däremot inte lyckats få en utskrift att panoreras till den plats som visas i kartan. Det är alltid den position som skapats i layouten i QGIS som används.
QField är sedan inte den enda lösningen på alla mobila insamlingsuppgifter. Ett alternativ är exempelvis Input, som också bygger på QGIS, men där man valt en mer serverorienterad lösning. Detta kan dock passa bättre för en del tillämpningar, så prova gärna. För mer ”formulärbaserade” insamlingar så kan appar som ODK-Collect vara enklare att hantera för användarna.
Av dessa tre, så tycker jag trots allt att QFiled är det mest ”turn key ready” för hantering av data i fält, i en QGIS-baserad miljö.