I detta inlägg tittar jag på ännu en nyhet i QGIS 3.10, nämligen hanteringen av 3D-linjer och statistik för dessa.
Jag börjar med att ladda ner en gpx-fil från min träningsapp. Det är en cykeltur på runt 30 km, med lite omväxlande kupering.
I filen finns en ”spårlinje” som jag kan använda, men jag läser även in spårpunkterna.
Punkterna kan jag använda för att skapa en färgad linje (täta punkter) som med färg beskriver höjd över havet. Linjen stilsätter jag med markörer varje kilometer och sedan en etikett.
Etiketten byggs upp med värden från linjelagret, men innan jag kan få fram stigning, min- och max-höjd, så behöver jag köra det nya verktyget ”Climb along line”, som tar ett linjelager med Z-värden och lägger till denna information i tabellen. Ja, det går förstås inte att göra ”in-place editing” med just det här verktyget, så ett nytt lager får det bli.
När jag lägger till en teckenförklaring för mina ”graduated points” så kan jag inte få till färgerna i denna. Kan detta vara en bugg i QGIS 3.10?
En annan nyhet är att längder som visas med identifieraverktyget nu även visar 3D längd. I det här fallet så visas kartesisk längd (2D) och Ellipsoidal längd (3D). Lite skillnad är det allt, även om jag trodde det skulle vara mer.
Jag passar på att använda punktlagret med värden för puls och kadens och skapar ett diagram med alla mätpunkter med plugin-programmet Dataplotly. Värden som jag är intresserad av finns i ett enda attributfält i gpx-filen så först måste jag även extrahera dessa data till egna kolumner. I fältet finns exempelvis värde för kadens (tramptag per minut) som koden ”<ns3:cad>63</ns3:cad>”. För att hämta värdet ”63” använder jag ett reguljärt uttryck i fältkalkylatorn.
regexp_substr( "ns3_TPExt" ,'cad>(\d+)')
Uttrycket letar efter en text i fältet ”ns3_TPExt” som innehåller texten ”cad>” samt efterföljande siffror. Resultatet är siffrorna, men inget annat. Mycket användbar funktion.
En nyhet med detta plugin lanserades i samband med 3.10, nämligen att det går att infoga diagrammen i layouten. Analyser av bansträckningar kan jag nu skapa genom att zooma in delar av banan i layouten, och diagrammet anpassar sig till de punkter som för tillfället syns. I bilden nedan så har jag utsnitt från lite olika partier av banan.
Det går att koppla diagrammet till det som visas i en kopplad karta, eller till täckningen för ett kartboksobjekt. Det kanske finns bättre sätt att analyser träningseffekt, men det här tycker jag var ett roligt alternativ. Har man sedan geografiska data i andra former som är lämpliga att analysera i diagramform så går det nu utmärkt att lägga till diagrammen direkt i layout i QGIS.