Den som i förväg kände till att QGIS 3.10 skulle få stöd för GeoPDF med lagerhantering, kanske blev lite besviken när funktionen var inaktiverad i programmet på grund av att GDAL 3.0 saknades. Inte går det att göra något åt det heller, då stödet för GDAL 3.0 måste byggas in i själva installationsfilen, och det går inte att ”lägga till” i efterhand.
QGIS är kompilerat med GDAL 2.4 för de allra flesta operativsystem. Främsta skälet till detta är att många GRASS verktyg inte är uppdaterade för att klara GDAL 3. Man har helt enkelt valt att prioritera GRASS funktionalitet över de fördelar GDAL 3 kan komma att erbjuda.
Är nu GeoPDF med lager så viktigt att man inte kan tänka sig att vänta tills GRASS är uppdaterat, eller en QGIS installation utan GRASS släpps, så går det ändå att testa funktionen. Men då får man antingen kompilera källkoden själv, eller välja en experimentell installationskälla. Jag har testat detta i en virtuell dator med Windows 10.
Med OSGeo4W och den avancerade installationen kan man välja en installation som är kompilerad med GDAL 3, vilket som sagt krävs för GeoPDF.
För att testa lite snabbt tar jag bara några vektorlager jag råkar ha i den virtuella datorn. En snabb layout och sedan export till PDF.
Här möts man av betydligt fler alternativ än utan GDAL 3 stöd. I exemplet ovan valde jag att namnge vektorlagrens ”PDF-grupp”. Detta samlade alla dessa kartlager i ett PDF-lager med det namnet. Ganska praktiskt om man vill ha flera lager i samma lagergrupp, men det går inte att tända och släcka lager individuellt om man döper dem till samma namn. I PDF-bilden nedan så har jag i stället döpt grupperna individuellt till passande namn.
I bilden ovan har jag klippt in QGIS dialogen för PDF-export så att det enklare går att koppla inställningarna till resultatet.
En funktion jag inte kände till är att om kartan har flera teman så kan dessa bakas in i PDF-filen. Jag kan därför växla mellan olika stilar på lagren genom att välja ett anpassat tema. Lagren kan sedan tändas och släckas vart och ett för sig i valt tema. Riktigt trevlig funktion.
Något som jag inte fick att fungera först, var att visa koordinater i PDF-filen med de inbyggda mätverktygen i Adobe Reader. Detta innebar även att mätningar av avstånd inte fungerade. Men det visade sig att mitt projekt var i ”webbmercator” och när jag bytte till UTM så fungerade det fint. Objektens attributtabeller finns också med och dessa går att få fram med objektdatavertyget.
Andra finesser då. Jo vid export så kan man numera välja att förenkla geometrierna vid export till PDF. Detta kan avsevärt minska filstorleken för kartor med mängder av komplicerade vektorgeometrier. Standard verkar vara att förenkling sker, men det går att stänga av i exportinställningarna.
Något som inte hanteras som lager är layoutelement som etiketter, ramar, koordinatnät etc. Jag har för mig att dessa hanterades som separata lager vid export från ArcMap, men jag ser faktiskt ingen större vinst med det. Då är möjligheten att inkludera teman desto bättre.
När blir då GeoPDF standard i QGIS?
Det är lite upp till operativsystem och GRASS. Operativsystemen är inte mycket att göra åt, det kommer att bli en implementering så småningom. När det gäller GRASS så släpptes faktiskt version 7.8.1 i lördags (9/11) med stöd för GDAL 3 och Proj 6, så nu är bollen tillbaka hos QGIS projektet.