WebODM, eller Open Drone Map med webbinterface, har fått en rejäl uppdatering.
Jag använder inte programmet så ofta att jag direkt kan identifiera exakt vad som är nytt eller inte, så det blir till att kika i loggarna på GitHub.
Bland annat så har man gjort det möjligt att visa molnoptimerade ”tajlade” geotiffbilder ”on the fly”, i stället för statiska rasterbilder (COG – Cloud Optimized GeoTiff). Jag vet faktiskt inte vad detta har för betydelse i praktiken för mig. Jag kör mina beräkningar lokalt på datorn och resultatet använder jag i QGIS.
Det känns faktiskt som att det här ”on the fly” har gjort visningen i min dator lite långsammare, men jag är inte säker. Flera gånger när jag testar några nya funktioner så hänger sig servern och vill inte svara, vilket tvingar fram en omstart för att komma till rätta med problemet. Om detta beror på något av dessa nyheter eller mina data, vet jag inte heller med säkerhet.
Något som jag kan se är en nyhet är en mängd olika vegetationsindexberäkningar som nu är inbyggda i gränssnittet, tillsammans med histogram och justerbara gränsvärden.
Jag är inte helt övertygad om att det är formellt korrekta resultat eftersom jag bara har en rgb-kamera på min Phontom 3, men med en multispektral sensor så borde det gå att få till det här på ett bra sätt. Hur som helst så innebär dessa filter och justeringsmöjligheterna att man kan granska och värdera bilder på ett helt nytt sätt direkt i gränssnittet.
Mätverktygen har också fått en överhalning. Exempelvis så skall nu volymmätningar vara förbättrade mot tidigare.
Gränssnittet har blivit lite putsat på i kanterna och en ny uppsättning ikoner har börjat användas (font awesome 5). Mer om dessa blir det i nästa inlägg.
Om det är nytt är jag inte säker på, men 3D vyn av olika scener har väldigt bra mätverktyg och här fastnar jag speciellt för verktyget som skapar profiler av terrängen. Dessa kan exporteras i exempelvis SVG
På det hela taget så blir WebODM bara bättre och bättre. Det kan fortfarande inte konkurrera fullt ut med kommersiella program i datakvalité, men om man har ett begränsat behov av exempelvis ortofoton och höjddata så är WebODM i många fall fullt tillräckligt (jämför bilder ovan). Dessutom kan WebODM på en gemensam server/servrar vara ett bra sätt att tillgängliggöra lokalt insamlade flygbilder. Det är då dessutom ett bra verktyg för att visualisera dessa områden i 3D, samt att mäta i dessa modeller. Tillgänglighet och enkelhet i hanteringen gör WebODM till ett mycket gott alternativ till dyra kommersiella alternativ, men som sagt inte med lika hög kvalité i data.