Jag har skrivit om mobilapparna Qfield och Input som finns till Android och i fallet med Input även till iOS. Men om man vill använda en Windows tablet (eller Linux). Vad gör man då?
Är det enda alternativet att installera standard QGIS och anpassa gränssnittet med lite större knappar och ta bort verktyg man inte behöver?
Nej, det är inte enda alternativet, även om det inte nödvändigtvis är ett dåligt alternativ i alla situationer.
I detta inlägg tittar jag på ett alternativ som framför allt är utvecklat för Windows, och kanske är lämpligt för Microsoft Surface och liknande enheter. Jag använder inte Windows privat så jag tänkte att testa på en 2-i-1 dator med Linux Mint, men det var lite för mycket som behövde ändras i build instruktionerna för att jag skulle få det att fungera, så det får bli virtuell Windows 10 i stället (brrr, många uppdateringar att vänta).
Men innan jag kommer till det så skall jag nämna att Lutra Consulting som ligger bakom Input appen, även antytt att det kan vara en Windowsversion på gång. Det finns inget officiellt publiserat ännu, men det finns binärfiler på deras GitHub om någon vill testa (länk).
Nåja, det jag tänker testa är Roam, vilket började som QMap av Nathan Woodrow runt 2013 (bilden nedan).
Numera så är det projektet nedlagt och källkoden har utvecklats vidare på annat håll till det som idag är IntraMaps Roam (länk). Även nu är det dock Nathan som är huvudbidragsgivare när det gäller källkoden.
Via vissa länkar hämtas version 2.5, medan senaste release är 2.7.1, som kan nås via GitHub (länk), vilken är baserad på QGIS 2.18. Det finns även en Beta för kommande version 3.0, som är uppdaterad för QGIS 3. Det är denna jag testar här.
Jag är rätt säker på att jag inte använder programmet helt som det är tänkt, men jag lyckas i alla fall, genom att kombinera QGIS och konfigurationsprogrammet, att skapa ett projekt som kan öppnas och redigeras i Roam. Till skillnad från Input och QField så krävs det som jag uppfattar det att man konfigurerar sina projekt i konfigurationsprogrammet för att exempelvis digitalisering till utvalda lager skall fungera.
När man väl har ett projekt igång så är det väldigt enkelt och intuitivt att hantera kartan och skapa objekt.
Beroende på vilket lager man valt att redigera (”linjer” i bilden ovan) så får man lite olika alternativ att digitalisera dessa. Med GPS ansluten så bör det gå att använda även denna för att samla in brytpunkter.
Redigering av objekten är också möjlig, men jag har inte lyckats ta bort eller lägga till brytpunkter för linjer eller ytor. Det kanske finns ett ”trick” eller så kan det vara en funktion som inte är fullt ut implementerad ännu.
Jag är inte säker på att linje- och polygondigitalisering var fullt ut implementerad i version 2.X av Roam, men i betaversionen jag testat så verkar det fungera.
En trevlig funktion är att enkelt kunna sätta bakgrundskartan (imagery) som lite nedtonad eller transparent. Detta gör att de objekt man redigerar blir så mycket tydligare, speciellt om man har en flyg- eller satellitbild i bakgrunden.
Synkronisering via server har jag inte testat, men det projekt som används kan öppnas omväxlande i QGIS och Roam där förändringar och redigeringar slår igenom i båda.
Jag tycker att det känns som att Roam ligger närmare QField i funktionalitet än Input, och därmed är appen lite mer kraftfull, för den som behöver det. Vem är det då som behöver denna app?
Jag tror att det är någon som kanske använder just en Surface eller en 2-i-1 laptop som sin vanliga dator, och som i huvudsak rör sig ute i verksamheten och inte stationärt på kontoret. Däremot så planerar man gärna jobbet som skall göras på kontoret och man skriver även lite rapporter över utfört arbete när man är klar. Troligen har man både QGIS och Roam installerat och ett eller ett par standardprojekt som man jobbar med. Dessa har man utvecklat med utskriftslayouter, rapporter och flera anpassade lager som både används för att ”slå upp” information om objekt, och för att samla in data i fält. Beroende på hur väl det går att synkronisera insamlade data med en central server så är det även flera som direkt kan ta del av den information som samlas in i fält.