Då har version 3.12 av QGIS släppts, med flera intressanta nyheter. I detta inlägg tittar jag lite närmare på en av dessa nyheter, nämligen ”selektiv maskning”.
Med selektiv maskning så kan vi gå från etiketter som i bilden ovan, till etiketter i bilden nedan.
Det kanske inte är så lätt att se finessen med dessa maskningar av etiketterna, men om jag väljer ett område där jag kan zooma in lite så skall ni få se nyttan med just denna typ av funktion.
Här ovan har vi den enkla originalkartan. Inte speciellt märkvärdig, men den duger för att demonstrera funktionen. Först så tar vi och lägger på en traditionell ”buffert” (bild nedan).
Det går att anpassa buffertens transparens och färg på olika sätt så att det passar in skapligt och i många fall så är det här gott nog för att texten skall bli tydlig.
Men jag kanske inte vill att precis allt i buffertområdet skall påverkas på samma sätt. Det är här den selektiva maskningen kommer in.
I QGIS 3.12 finns det en ny flik i inställningarna jämte buffert, nämligen ”Mask”. På samma sätt som för buffer så sätter man ett avstånd och en opacitet och pennstil. Man behöver dock inte ange vare sig färg eller blandningsläge.
Ingenting kommer att hända i kartan bara för att man sätter en mask på en etikett! Det är ju inte här som man introducerar ny information, man skall ju maskera bort information från andra platser med den här informationen.
För de lager där man vill att masken skall påverka delar av symbolen så kopplar man dessa stillager till den skapade masken. Man kan med andra ord inte bara välja vilka lager som skall påverkas, utan vilka symboler i lagret och till och med vilka av lagren som bygger upp dessa symboler. I bilden ovan så har jag valt att maskera bort polygonernas kantlinjer, men inte fyllningen. Detta går att göra eftersom jag separerat kantlinjer och fyllning i olika stillager och inte använder kantlinje och fyllning i ett.
Notera i bilden ovan att byggnader och fyllningar samt vattendrag inte är maskerade. Endast vägar och mörka kantlinjer på de större polygonerna är maskerade. Jämför detta med den tidigare bilden som använder en enhetlig buffert.
Det är säkert inte alltid som selektiv maskning kommer att vara det rätta valet, men det finns massor med tillfällen när det här kommer att ge betydligt större möjligheter att skapa precis den karta som man är ute efter.
Brasklapp…
Det verkar finnas betydande problem med funktionen i den här versionen.
- Med mörka bakgrunder så kommer det att skapas en synlig ”halo” vid maskningsgränsen.
- Opacitet för masken är inte selektiv. Hela maskningsområdet påverkas.
- Pennans anslutningsstil med ”miter” och ”bevel” fungerar endast om man anger dessa som datadefinierade åsidosättningar.
Så tills vidare så rekommenderas endast ljusa bakgrunder och ingen opacitet. Förhoppningsvis så är detta problem som kommer att vara lösta i kommande versioner.