Har du haft några ”Zoom” möten? Då är du inte ensam. Sedan allt det här började så har Zoom gått från runt 10 miljoner användare till över 200 miljoner användare. Det har förekommit mycket kritik, inte minst kopplat till säkerhet och personlig integritet. Betalande kunder har till och med stämt företaget på grund av detta.
Varför är det då så många som använder Zoom? Framför allt för att det är enkelt. Inga installationer, bara gå till mötessidan och skapa mötesrummet. Skicka ut länken till användarna och när det är dags så ”klickar” deltagarna bara in sig i mötet. Nu har man lagt till extra säkerhetsfunktioner för att det inte skall gå att zoom-bomba möten på olika sätt, men det grundläggande problemet kvarstår. Det är ett vinstdrivande företag bakom som gör vad de kan för att tjäna pengar, vilket med en gratisprodukt betyder att det är du som är produkten på ett sätt eller ett annat.
Vad finns det då för alternativ med öppen källkod? Det finns såklart flera, men det jag fastnat för som dessutom är precis lika enkelt, om inte enklare, för användarna att hantera är Jitsi.
Jitsi är öppen källkod baserat kring WebRTC där användarna ansluter genom en modern webbläsare (rekommenderar Chrome eller Chromium, men nyare Edge bör fungera fint) utan att behöva installera något. Genom Chrome kan man exempelvis ”Casta” konferensen till en TV eller projektor i ett större mötesrum, så länge man har en Cast-mottagare. Projektet är starkt finansierat av 8×8.com som säljer kommunikationslösningar för företag, bland annat baserat på Jitsi.
Vill du testa Jitsi så går det att gå direkt till deras gratistjänst via https://meet.jit.si/ där man direkt kan mata in ett namn på mötesrummet och sedan är du igång.
Du behöver ge tillåtelse att använda webbkamera och mikrofon, men det är faktiskt allt.
I nederkant i mitten finns det knappar för att stänga av mikrofon och kamera, samt att lägga på luren och lämna rummet.
Nere till vänster finns en knapp för att dela skärm i stället för kamera. Det går att dela hela skärmen eller bara en specifik applikations fönster. Väldigt praktiskt. Här finns även en knapp för att ”räcka upp handen” vilket är bra då det är lite si och så med disciplinen i digitala mötesrum. Det här kan därför vara ett bra sätt att påkalla uppmärksamhet utan att bryta in och störa den som för tillfället talar. Här är även en knapp för ”chat” där det går att skriva direktmeddelanden till alla i text.
Nere till höger finns en knapp för visningsläge, där man växlar olika sätt att visa video från alla mötesdeltagare. Här är även en knapp för att bjuda in andra till mötet. Man har en direktlänk som kan kopieras och skickas till deltagarna och det finns nummer för att ”ringa in”. Det finns däremot inget Svenskt nummer att ringa. Det går även att sätta ett lösenord så att inte vem som helst kan logga in på mötet. Det är ett enkelt sätt att undvika att obehöriga tar sig in och stör mötet.
Slutligen finns här även en menyknapp som tar fram ytterligare alternativ. Här kan man exempelvis stänga av alla deltagares mikrofoner. Det finns en del finesser också och det går att spela in konferensen också, även om det verkar som att man exempelvis behöver en Dropbox för att göra detta.
Bland de lite mera avancerade inställningarna så kan man även live-streama mötet via YouTube, genom att man matar in en nyckel för den stream som man vill sända på. Denna nyckel skapar man på YouTube.
I inställningarna kan man justera kamera och mikrofon och det går att ange ett displaynamn samt e-post om man vill det.
Det går även att koppla konferensen till en kalender, exempelvis Google Calendar. Man kan (och bör) som ledare för mötet också ställa in att alla deltagare som standard skall ansluta med tysta mikrofoner. Man kan även sätta gränssnittsspråk.
Ett tips är även att kika på tangentbordsgenvägarna för konferensen. Exempelvis så kan man ha sin mikrofon avstängd och tillfälligt aktivera den genom att hålla mellanslagstangenten nedtryckt.
Det går som sagt att ansluta via Chrome eller Chromium, men det finns även appar för Android och iOS om man vill ansluta via en mobil enhet. Då har man inte lika många alternativ och det är inte så praktiskt att dela ett program eller skärm exempelvis.
Egen hosting
Nu är meet.jit.si ganska säkert. Minst lika säkert som Zoom vad jag kan se, men om man vill bli helt säker så kan man ju välja att sätta upp sin egen Jitsi Server.
Servern kallas Jitsi Videobridge och installeras företrädesvis på en Ubuntu Server. Det behöver inte vara en egen fysisk maskin utan det går lika bra att snurra igång en server på någon av molnplattformarna. Instruktionerna är löjligt korta…
I praktiken så installerar man Jitsi Meet, men då får man backend servern Videobridge på köpet.
För att testa så installerar jag på en virtuell server och jag använder inte domännamn (FQDN) eller certifikat, men det är såklart rekommenderat om man skall göra detta ”på riktigt”.
Jag kan bekräfta att det var lika löjligt enkelt som det verkade att starta en server och köra igång ett videomöte på mitt lokala nätverk.
Det finns fler finesser med servern som är värda att titta närmare på. Exempelvis kan man tvinga användare att ange användarnamn och lösenord för att komma åt mötesrummen. Det lösenord man satte tidigare var gemensamt lösenord för specifika rum, det här handlar om ett användarkonto på servern. Det går även att välja att bara den som skapar mötesrummet måste logga in. Övriga ansluter via länk som tidigare.
Om det ändå dyker upp användare man vill sträcka upp lite under mötet så går det att skicka direktmeddelanden till dessa. Om det inte hjälper så kan man kasta ut dem från rummet. Det hindrar inte att man inte kan ansluta igen däremot…
Som jag förstått det hela så är det ingen direkt videobearbetning på servern utan man bara ”vidareförmedlar” videoströmmarna. Detta gör att servern inte behöver vara något märkvärdigt alls. Min virtuella server har en CPU, 1 GB Ram och en hårddisk på 10 GB. Nu har jag inte testat med massor av användare och jag kan tänka mig att det då kan behövas lite mera resurser. Systemet är däremot byggt för att kunna hantera tusentals användare, även om jag inte tror att man skall försöka sig på ett videomöte med tusentals användare.
Nej då tror jag snarare på att de som skall ha tal-roller i form av föreläsare eller moderatorer/panel kopplar upp sig med Jitsi. Övriga ansluter via en YouTube kanal och tittar på det hela ”live”. Om man vill så kan man även sätta upp en chat parallellt eller använda sig av en mail för frågor. Varför inte sätta upp en chatserver på Jitsi servern? Då har man såväl videokonferens som chat på samma system…