Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Dags för nytt operativsystem

Posted on 2020-04-202020-04-18

Den 23 April är det officiell releasedag för ett av de mest inflytelserika operativsystemen inom det vetenskapliga/tekniska området de kommande två åren (nej, man behöver inte använda CentOS för att man råkar göra det vid CERN). Japp, jag pratar om Ubuntu Linux och version 20.04 LTS. Om du redan använder Ubuntu LTS så kan du nu uppdatera, men du kommer att få en indikation på att det är lämpligt att göra så när 20.04.1 släpps senare i sommar. Denna version kommer sedan att ha support fram till 2025.

Det är inte enorm skillnad mot tidigare versioner, men det har slipats på detaljer och självklart så finns det sådant som fungerar lite annorlunda mot tidigare, men om du gör en ren uppgradering så kommer du inte att bli direkt chockad när du startar om datorn.

Något som är viktigt för oss som håller på med GIS är att nu äntligen så finns det förutsättningar att utnyttja QGIS fullt ut. Jag har nämnt det tidigare, att nu är nu PROJ uppdaterat till versioner som medger exempelvis ”Equal Earth” projektionen, och GDAL är uppgraderat så att PDF kan exporteras med lager.

Jag har varit inne på det tidigare, Linux är inte ”ett” operativsystem. För de flesta användare så ser vi ”skrivbordsmiljön” som operativsystemet, och det är här Linux har en av sina styrkor med i det närmaste oändligt många skrivbordshanterare. Ubuntu, med sin version av skrivbordsmiljö baserad på Gnome som standard, blir mer och mer tydligt det system där man kan få mest stöd och hjälp som ny Linuxanvändare. Oavsett vad man tycker om Gnome, eller Ubuntu, så tycker jag inte att detta är dåligt. Om man kan vara någorlunda säker på att man kan få den hjälp man behöver i början, så kan man när man sedan är mogen byta till andra skrivbordsmiljöer, eller basoperativsystem.

Om du idag kör Ubuntu 18.04, eller 19.10, så kan du redan uppgradera till 20.04. Innan du gör detta så skall du se till att ditt system är helt uppgraderat (sudo apt update && sudo apt upgrade). För att kontrollera om det finns en uppdateringsbar ”stabil” version kan man använda sudo do-release-upgrade -c, och om man vill kolla ”utvecklingsversionen” före officiell release så kör man sudo do-release-upgrade -c -d. Uppgradering till utvecklingsversion före officiell release görs sedan med sudo do-release-upgrade -d.

Observera att du inte får avbryta dessa kommandon!!! Om du ångrar dig så kommer du att få en fråga om du verkligen vill gå vidare när alla filer är hämtade, men om du avbryter processen så kan hela systemet låsas…

Något annat man skall vara medveten om är att alla programkällor man har som pekar på Bionic eller Eoan kommer att stängas av. Vill man sedan lägga tillbaka dessa så får man göra det manuellt när uppgraderingen är klar.

Jag tror jag kan hålla mig tills när releasen är officiell, men det jag testat av systemet på virtuella datorer så ser det bra ut. Riktigt bra.

1 thought on “Dags för nytt operativsystem”

  1. Anders skriver:
    2020-04-22 kl. 19:16

    Rätt nöjd med hur den fungerar. Som med det mesta så drar det lite mer resurser, så nu känns det som det inte längre går att köra smidigt med bara 1024 MB RAM. 🙂

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • Hector Garrido om QGIS LTR vs LTR
  • Christian om Stildelning för QGIS
  • klakar om Stildelning för QGIS
  • Christian om Stildelning för QGIS
  • Mats Elfström om Konvertera *.geodatabas

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

Ooops. Tryckte nog för många gånger på bestäl Ooops. Tryckte nog för många gånger på beställ-knappen...
GoPro foton (många), WebODM och sedan bearbetning GoPro foton (många), WebODM och sedan bearbetning i CloudCompare. Här en skärmdump med QGIS 3D.
Nu är ja såväl "dröraroperatör" som certifier Nu är ja såväl "dröraroperatör" som certifierad "drönarpilot". Nu är det bara kvar att märka och uppdatera alla farkoster.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com