Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Mavic Air 2 för fältmätning?

Posted on 2020-05-212020-05-21

I veckan fick jag så hem min Mavic Air 2. Min senaste RPAS var en Phantom 3, så det är mycket som är nytt. Men kommer Air 2 att duga för inhämtning av geodata?

Det tekniskt korrekta svaret är, nej!

Det är en liten plattform, med en sensor med rullande slutare och ingen verkar tycka att det är en bra idé att använda den för detta. Det finns fler skäl, men mycket handlar om att den helt enkelt inte är byggd för det och därför inte är lämplig. Men går det?

Tills DJI släpper en SDK för modellen så kommer man att få flyga och fotografera helt manuellt. Så det var precis vad jag gjorde. I utkanten av stan så byggs ett nytt villaområde, som lägligt nog är i stort obebyggt och i coronatider folktomt. Ganska säkert att använda som exempel med andra ord.

För ändamålet så riktade jag inte kameran helt nedåt då jag inte ville få med ett befintligt villaområde i bilderna, vilket bland annat gjorde att en del objekt saknar information på ”baksidan”.

Området som fångades med ca 50 bilder är runt 4 hektar och modellen är skapligt högupplöst. Bilderna skalades ner i WebODM till drygt 2 Mp, för att bli hanterbart på den datorn jag använder.

Orthofotot har upplösningen 5 cm, vilket är standard för de inställningar jag använder och med denna upplösning så verkar nedskalningen av bilderna påverka resultatet ganska marginellt. Beroende på vad man är intresserad av så kan man behöva högre upplösning och därför använda högre upplösta bilder.

Även höjdmodellen är ganska högupplöst, även om jag skulle önskat att vägar och asfalterade ytor visats lite ”plattare”.

För att skapa nya data genom att digitalisera vektordata efter dessa bilder så duger däremot resultatet gott för mig.

Klicka på bilden för 1:1 upplösning

Så duger detta för fältmätning?

Med lite justeringar och en bättre metod för att samla in bilderna så är svaret för mig; självklart duger detta.

Det varierar självklart med vad ändamålet är. Om du nödvändigtvis måste ha en global slutare i kameran så blir det såväl dyrare som betydligt större system som kommer i fråga. Min ”necessär” med Air 2 och tillbehör tar näst till ingen plats alls, ens i en ryggsäck, så chansen är större att den finns med när jag behöver den, än vad som var fallet med Phantom 3 väskan.

Skulle jag rekommendera den för dig? Nja, som inhämtningsplattform så krävs det åt åtminstone en mobilapp för att planera och flyga uppdragen. Om Pix4DCapture eller motsvarande lägger till stöd för systemet, då blir antagligen rekommendationen lite positivare. Men i slutändan är det upp till dig och vad du behöver för att få jobbet gjort.

Skall du fota och filma lite närmare marken och behöver en stabil högupplöst kamera som även kan följa dig eller ditt objekt automatiskt, då är nog DJI Mavic Air 2 bland det bästa du kan köpa idag, i denna och något dyrare prisklasser.

4 thoughts on “Mavic Air 2 för fältmätning?”

  1. Jonas skriver:
    2020-05-21 kl. 18:43

    Jag kan ha fel, men de nedskalade bilderna används väl endast för att bygga upp modellen. I ortofotot används originalupplösningen.

    Svara
    1. klakar skriver:
      2020-05-22 kl. 16:40

      I och för sig sant. Men en modell baserad på lägre upplösta bilder kommer att introducera större ”fel” när bilderna draperas på modellen. När jag kört om bearbetningen utan att skala om bilderna så blir resultatet märkbart bättre. Det kan vara så att man i dessa fall har fler kontrasterande objekt, mera korrekt placerade, vilket spelar roll. I mitt fall är det trots allt fyra gånger så många pixlar i originalbilderna, med potentiellt 16 gånger så många pixlar då Mavic Air 2 har en 48 Mp sensor.

      Svara
  2. Jonas skriver:
    2020-05-23 kl. 11:10

    För en 3d-modell spelar det nog större roll än för ett ortofoto.Sätts bilderna samman till en 48mp kaka i kameran eller sker det i efterhand? För sensorn är väl på 12?
    Är intresserad av modellen, ser riktigt smidig ut och ger den nästan samma resultat som en phantom så…

    Svara
    1. klakar skriver:
      2020-05-23 kl. 11:44

      Sensorn är 48 Mp!
      Normalt skapas 12 Mp bilder med möjlighet att använda pixlarna lite kreativt för att få bilder med större dynamiskt djup och även HDR.
      Det är fortfarande en rullande slutare, så man får hålla ner hastigheten på flygningen för att slippa ”jello”. Där är en professionell Phantom 4 betydligt bättre.
      Min Phantom 3 är däremot betydligt sämre än Mavic Air 2. Men den kan styras av exempelvis Pix4DCapture, vilket som sagt inte är möjligt med Air 2.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • Gabriel om Punktmoln i QGIS 3.18
  • klakar om Punktmoln i QGIS 3.18
  • Gabriel om Punktmoln i QGIS 3.18
  • Hector Garrido om QGIS LTR vs LTR
  • Christian om Stildelning för QGIS

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

Ooops. Tryckte nog för många gånger på bestäl Ooops. Tryckte nog för många gånger på beställ-knappen...
GoPro foton (många), WebODM och sedan bearbetning GoPro foton (många), WebODM och sedan bearbetning i CloudCompare. Här en skärmdump med QGIS 3D.
Nu är ja såväl "dröraroperatör" som certifier Nu är ja såväl "dröraroperatör" som certifierad "drönarpilot". Nu är det bara kvar att märka och uppdatera alla farkoster.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com