I detta inlägg tänkte jag testa om det går att använda en öppen källkodslösning för att hålla konferenser online. Det blir inte ett fullständigt test då jag i praktiken inte arrangerar en konferens, men jag kommer att testa uppkopplingar och streaming med mera för att se hur bra det kan tänkas bli, under förutsättning att man sedan har bandbredd och hårdvara med tillräckliga prestanda.
Jag börjar med en Ubuntu Server 20.04 som jag installerar i en virtuell dator, så jag kan testa utan en massa extra datorer.
På denna installerar jag sedan Jitsi som konferensserver och en chatserver.
Jag börjar med ”Rocketchat” som är ett av förvalen när man installera en Ubuntu Server, så det är enkelt (?) att komma igång med denna.

Riktigt sådär enkelt var det kanske inte, då servern behöver konfigureras också, men det finns ok instruktioner för detta på https://docs.rocket.chat/installation/manual-installation/ubuntu.
Jitsi har jag nog inte installerat tidigare, men instruktionen (länk) är förhållandevis enkel att följa.

Det tar inte speciellt lång stund att snurra upp även konferensservern för möten.
I Jitsi finns det också en chat som man kan använda om alla deltagare finns i mötesrummet, men om man exempelvis kör videokonferensen genom OBS-Studio och live-streamar till YouTube så behöver man ju en kanal även för de som följer konferensen där. Då är Rocketchat en sådan möjlighet.
Det går sedan att arrangera skärmar eller programfönster som man vill i OBS, kanske även med lite grafik eller bilder.

Från OBS kan man sedan streama till flera olika tjänster, inklusive YouTube.
Problem?
Jodå, det stötte jag på några. Exempelvis så konkurrerade Jitsi och Rocketchat om samma webbserver, vilket går att lösa men jag valde att inte prioritera felsökning kring detta. Har man resurser så kan man enkelt komma runt detta genom att köra servrarna på olika maskiner, men det går som sagt att sätta upp flera servrar på en och samma maskin, men jag har inte erfarenhet av att göra det så jag struntade helt enkelt i det.
Streaming testade jag inte nu, men det har jag gjort tidigare från OBS så där ser jag inga problem i sig.
Däremot så hade jag stora problem att visa egen bildkälla hos en annan deltagare. Detta kan ha att göra med att jag inte har några godkända certifikat på servern(?).
[Edit]
Helgens on-line konferens SOTM (State Of The Map) genomfördes med Jitsi som sedan streamades till en portal, med frågeformulär. Allt kompletterat med IRC Chat, Twitter och Telegram.
I huvudsak fungerade detta riktigt bra, där det framför allt var enskilda presentatörers förutsättningar med teknik och uppkoppling som var gränssättande.
Du kan för övrigt kolla inspelningarna från denna på https://media.ccc.de/c/sotm2020, och tills dessa finns uppladdade så går det att kika på ”re-live” flödet också på https://streaming.media.ccc.de/sotm2020/relive.
Att sätta upp flera virtuella servrar på en apache (eller annan Webbserver), är inte så svårt, det som krävs är att man har flera DNS-namn som slås upp till samma maskins IPv6 och/eller IPv4-address. Då kan man låta namnet bestämma vilka filer som skall skickas.
Certifikat fungerar även det ganska enkelt, om man använder Let’s Encrypt. Då finns det skript som genererar certifikat till en public server. Det enda som behövs är att skriptet skall kunna modifiera en sida på webbservern, så att Let’s Encrypt kan verifiera att det är den som kan modifiera webbservern som begär nytt certifikat.
Ref:
https://duckduckgo.com/?q=apache+debian+10+virtuell+severs&ia=web
http://httpd.apache.org/docs/current/vhosts/name-based.html
https://linuxize.com/post/how-to-set-up-apache-virtual-hosts-on-debian-10/
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-the-apache-web-server-on-debian-10
https://duckduckgo.com/?q=apache+debian+10+lets+encrypt&ia=web
https://linuxize.com/post/secure-apache-with-let-s-encrypt-on-debian-10/
https://certbot.eff.org/lets-encrypt/debianstretch-apache.html
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-the-apache-web-server-on-debian-10
https://www.tecmint.com/setup-free-ssl-certificate-for-apache-on-debian-10/