Det börjar närma sig release av det som skall bli nästa LTS version av QGIS, och det är hög tid att börja testa ”master” versionen av programmet.
Det finns mycket som är nytt, en del är mer omvälvande än annat, men sammantaget är det som vanligt mycket mer som är nytt än vad som går att klämma in i ett inlägg av den här typen.
Så här kommer en lista med tio nyheter som jag fastnade för när jag började undersöka vad som är på gång. Det kan vara så att det finns sådant som du tycker är viktigare, men det här är min initiala lista.
(utan rangordning)
1. Sök på koordinat
Det går numera att direkt skriva in en koordinat i sökfältet nere till vänster i QGIS. Det kan vara en koordinat i longitud, latitud, eller i projektets koordinatsystem. Koordinatparen anges kommaseparerat eller med ett mellanslag.
Om du har en url från Google Maps, OpenStreetMap, Leaflet eller OpenLayers, så kan du använda den också.
I versionen jag använder så fungerar inte decimaler i zoom-nivån, men så fort jag raderar dessa decimaler i url-länken så fungerar det utmärkt. (issue #39167)
2. Dynamiskt streckade linjer
Det finns två alternativ för denna funktion. Först kan man aktivera en dynamisk anpassning av linjesluten, så att det aldrig blir ett tomrum där geometrin tar slut.
Det andra alternativet är att se till att det inte blir en lucka vid skarpa hörn.
Man behöver tänka på att om man ansluter en linje till en annan, så kommer funktionen inte att säkerställa att linjen som är obruten i anslutningen har ett streck genom anslutningen (röda ringar i bilden ovan).
Funktionen fungerar även för anpassade streckade linjer.
3. Etiketter på linjer
Det har hänt ganska mycket med placering av etiketter i QGIS. Inte minst när det gäller linjer. I bilden ovan syns exempelvis valet att ”justera” placeringen baserat på lite regler (”hint”), eller om man vill att placeringen skall vara ”strikt”. Men det finns även placering i början och slutet av linjer, samt ett anpassat placeringsalternativ.
Det är ganska stora förändringar i inställningarna här, så ta ett djupt andetag när du öppnar inställningarna för placering första gången. Allt som tidigare fanns där, finns fortfarande där, men det ser lite annorlunda ut.
Även här hittade jag en bugg som var av mindre allvarligt slag som också rapporterades (issue #39168).
4. Generell riktning för polygoner
Det finns en ny funktion för att beräkna en generell huvudriktning för polygoners utsträckning main_angle($geometry).
I bilden ovan så har jag försökt ”utmana” funktionen lite med blandade polygonformer.
Nu behöver jag bara komma på hur jag skall använda detta för att skapa en generell riktning längs med betydligt mera långsträckta polygoner, som byter generell riktning lite då och då.
5. Funktioner för geometriskt förhållande
Detta är en serie funktioner som testar vilket förhållande en geometri i ett lager har med geometrier i ett annat lager.
Man kan tänka sig att detta skulle kunna användas för att exempelvis uppdatera attribut när man redigerar data. Vilken kommun ligger en punkt i, vem äger marken där byggnaden placeras, etc.
6. Ladda processresultat till en ”grupp” i lagerlistan
Denna funktion har jag själv inte kunnat testa då den inte finns i Master ännu. Med inställningen, som du hittar i programmets inställningar för processverktygen, kan man aktivera denna valfria inställning.
Då kommer alla processer som genererar nya lager att placera dessa i en grupp som du själv namnger i inställningarna.
Om man jobbar med mycket processer och genererar många lager så kan detta underlätta hanteringen av dessa. Det är ju dessutom lätt att ”tända” och ”släcka” synligheten för alla analysresultat.
7. Hantera tabellfält direkt i browsern
För alla typer av vektordata så har det blivit enklare att hantera datastrukturen i deras tabeller. Detta bland annat genom att exponera fältnamn och typ direkt i panelen datakällor. Det går härifrån att göra många saker som tidigare bara gick om man öppnade tabellerna, eller genom databashanteraren för PostGIS och andra databasformat.
På sikt så kan dessa nya möjligheter göra att DB Manager försvinner, då mycket redan går att göra direkt i datakällorpanelen. Något som fortfarande inte går att göra i browser är att köra SQL kommandon. Det behöver man fortfarande göra i DB Manager.
8. Justera ”Gamma” för rasterbilder
I inställningarna för rasterbilder så kan man nu förutom ljus, mättnad och kontrast, även justera ”Gamma”.
I praktiken så gör detta att bilder görs mörkare (lägre värden än 1) eller ljusare (högre värden) än originalet utan att man känner att färgen påverkas. När man använder de tidigare reglagen så är det svårt att uppnå samma resultat lika smidigt.
Att nu exempelvis skapa en ”blekt” rasterkarta är superenkelt. Bara öka gamma.
9. Typsnittsinställningar för koordinater i layout
När man skapar koordinatnät i layouter så har man numera i stort sett samma möjligheter att utforma dessa etiketter som man har att utforma etiketter för vektordata i kartan.
Detta omfatta inte bara teckenseparation, buffert och skugga som bilden ovan använder, utan även möjligheten att rendera etiketterna som HTML.
Det är en begränsad form av HTML men det är exempelvis möjligt att använda ”style” för att sätta färger på enskilda delar, eller infoga tecken som ° (grader). Jag hade hoppats på att även <sup></sup> (super script) hade fungerat, men så omfattande är inte stödet för närvarande.
10. Rotera ticks och etiketter
I layout så kan man även rotera ”ticks” och etiketter för att passa det rutnät som man använder. Det finns flera justeringsalternativ för just denna typ av inställningar och jag har inte listat ut hur riktigt allt fungerar ännu.
Dessutom så har även denna nyhet resulterat i en möjlig bugg som också är rapporterad, som har att göra med hur etiketterna renderas som HTML.
Mycket, mycket mera…
Som jag nämnde i inledningen så är det mycket mer som är nytt och ni kommer alla att ha era egna favoriter.
Det kan exempelvis vara möjligheten att anpassa formen på kartfönstret i en layout efter formen på en enkel geometri eller Atlas objekt.
Det kan vara att det nu finns ett plugin för QGIS Server som genererar en ”landningssida” i HTML som gör det betydligt enklare att hantera kartor i QGIS Server (kanske äntligen kan bli lite mera ”mainstream”).
Du kanske uppskattar möjligheten att ställa komprimeringen av rasterbilder i PDF exporter för att styra hur stora filer som genereras.
Eller ytterligare något från den redan långa listan med nyheter som börjar läggas till successivt.
Så, varför inte ladda hem ”master” och testa dina arbetsflöden nu på direkten? Det är dig själv du hjälper genom att göra det, samtidigt som du också hjälper andra som har liknande arbetsflöden. Hittar du en ”bugg” så bör du snarast rapportera den via https://github.com/qgis/QGIS/issues. Det är ju trots allt mindre än två veckor kvar…
Nice post!!
Last week I tried to figure out how to get a polygon direction (in order to maximize its size in the print composer), and I was able to do it getting the oriented bounding box, and getting the angle from the first two points … now it will be easier (well, not now, but in a very next future)