Om du inte håller på mycket med bilder och ”fjärranalys” så kanske du bara undrat vad ”OTB” är för något och varför inget händer när du aktiverar verktyget i QGIS inställningar för ”Processing”.
OTB eller Orfeo ToolBox är en samling verktyg för att bearbeta och hantera framför allt satellit och flygbilder. QGIS har ett inbyggt stöd för OTB, men de körbara filerna följer inte med vid installationen. Det går att aktivera OTB i inställningarna, men först så behöver man installera binärfilerna för OTB. Det finns länkar och instruktioner på https://www.orfeo-toolbox.org/ och om du som jag använder Linux (Ubuntu) så kör du bara:
sudo apt install otb-qgis otb-bin
När installationen är klar så är det bara att aktivera tillägget och ange var binärfilerna är installerade.
Ja, eller ”bara och bara”, det kan vara lite krångligt att hitta var de filer tillägget är ute efter finns, men i Linux så läser man eventuella meddelanden för att se vad som saknas och sedan använder man kommandot whereis för att få sökvägen till dessa. I mitt fall var applikationskatalogen i /usr/lib/x86_64-linux-gnu/otb/applications och den ”bin” katalog som har de körbara filerna finns i /usr. För Windows och Mac är det nog säkrast att dels kika på OTB sidan men även titta i dokumentationen för QGIS (externa tillägg).
Verktygen återfinns sedan bland processverktygen. Jag kan inte påstå att jag är ens ytligt insatt i hur alla verktyg fungerar, men principen är den samma som för alla andra verktyg och alla funktioner från OTB är exponerade på ett eller annat sätt i QGIS.
Ett annat tillägg som kan vara bra att känna till är SAGA, eller ”System for Automated Geoscientific Analysis”. Detta är en samling verktyg som täcker ett lite bredare spektrum än OTB. Även SAGA måste installeras för att kunna användas i QGIS, men om du använder Windows fristående installer så skall det enligt uppgift följa med automatiskt. På Linux är även denna installation ett kommando på en rad.
sudo apt install saga
Inte heller SAGA har jag några djupa kunskaper om, men det känns skönt att ha massor med nya möjligheter direkt sökbara i verktygslådan den dag jag faktiskt behöver någon av dessa.
Att det är ett tredjepartstillägg märks i en del dialoger…
Tillsammans med GRASS och de inbyggda funktionerna i QGIS och GDAL så blir allt sammantaget… 1, 2, 3… många?
Jag vet inte om det går att se någonstans, men om jag expanderar alla verktygskategorier och räknar hur många verktyg som ryms på en skärm (60) och räknar hur många skärmar jag behöver skrolla (18) och hur många ytterligare verktyg som inte fyller en hel skärm (20) så blir det uppskattningsvis 1’100 verktyg i min installation, och då tillkommer alla verktyg som följer med mina installerade plugin.
Inte ett enda av alla dessa verktyg behövde jag köpa en tilläggslicens för att aktivera heller. Men glöm för den skull inte att stötta de som utvecklar de verktyg som du behöver.
Hejsan!
På ämnet vill jag tipsa om att även WhiteBox Tools finns att lägga till i verktgslådan!
https://jblindsay.github.io/wbt_book/qgis_plugin.html
Mycket festligt för de som jobbar med diverse vattenrelaterade frågor men det finns även lite annat smått och gott 😉
Passar även på att slå ett slag för TauDEM även om det nu var år och dar sedan jag nyttjade det får väl erkännas. https://plugins.bruy.me/processing-taudem.html
Och Tack Klas för den bästa bloggen på nätet!
/Sur