Tycker du det är svårt att hitta färger som passar ihop när du skapar kartor i QGIS? Det finns ju många inbyggda paletter och färgskalor som är gjorda för att de skall fungera tillsammans, men du kanske vill ha något som är lite mera anpassat och ”individuellt”.
I tidigare inlägg (för länge sedan) så använde jag en serietidningsbild för att ”plocka” grundfärger till en anpassad palett i QGIS där dessa dessutom varierades i ljusstyrka och mättnad. Den här gången så hämtas inspirationen också från bilder, men metoden att skapa paletten är lite annorlunda.
Här har jag valt ett mycket känt självporträtt av Vincent Van Gogh, för att jag tror att färgerna i bilden täcker in det jag behöver för det jag tänker använda dem till. Man behöver tänka på att de grundfärger man är ute efter finns i bilden, i tillräcklig variation. Tänk rött, grönt och blått, eller cyan, magenta och gult. Men även ett litet inslag av en färg kan räcka.
Däremot så finns det en risk att det blir väldigt mycket mörka färger, så du kan fundera på om du redan nu skall justera ljus eller ”kurvor” i bilden på något sätt.
Jag använder Gimp för att bearbeta mina bilder. Jag vet faktiskt inte om det går att generera de palett-filer som behövs i Photoshop, eller andra bildprogram. De paletter som används i QGIS är GPL-filer, vilket står för ”Gimp Palette file”.
När man har en grundbild klar så skall bilden göras om från aktuellt färgläge till ”indexerad” färgskala. Detta återfinns under menyn Bild, Läge, Indexerad…
I konverteringen väljer man att Generera optimal palett, där man kan välja hur många färger som skall skapas. Det går maximalt att ha 255 färger, men det går att prova lite olika antal här så att man får en palett man tror på.
Bilden i programmet är nu omvandlad till paletterad färgskala och om du inte reducerat antalet färger för mycket, så är det inte säkert att det går att se någon direkt skillnad mot tidigare.
För att hantera paletten så behöver den nu importeras till verktygspanelen Paletter. Högerklicka bara i denna panel och välj Importera en ny palett.
Här markerar man Bild som källa och klickar på Importera. Du kan även passa på att ge paletten ett bättre och mera passande namn än det automatiskt genererade. Sedan skulle man ju kunna tro att man högerklickar på den importerade paletten och väljer att Exportera… men se, det går inte alls. Det finns faktiskt ingen funktion i Gimp längre för att spara ut en palett-fil till en valfri sökväg. Palett-filerna sparas däremot automatiskt i katalogen palettes som finns någonstans i användarprofilen… I min installation så finns filerna i den dolda katalogen .var/app/org.gimp.GIMP/config/GIMP/2.10. Vad katalogen heter i Windows eller Mac har jag ingen aning om, men det borde gå att söka efter katalogen palettes i filhanteraren.
Filen kan sedan kopieras ut till en valfri sökväg om man tycker att det gör det hela enklare.
Det går att importera filen genom att lägga till en ny Color Preset… i style manager. Du skall inte välja Import/Export knappen, då detta endast hanterar QGIS stilar och inte GPL-paletter.
I dialogen kan man ”öppna” en fil och det är här man väljer den skapade GPL-filen. Det går sedan att redigera paletten ytterligare om man tycker det behövs. Ta bort enskilda, justera nyanser, döp färger, etc. Det är faktiskt enklare att bearbeta paletter i QGIS än vad det är i Gimp, så om man vill så kan man spara paletten efter redigering som en ny GPL-fil och läsa in den i Gimp igen.
Färgpaletten kan sedan användas i alla sammanhang där dessa normalt används i QGIS, exempelvis genom att välja den som Color ramp.
Sedan är det bara att försöka hitta färger i paletten som man tycker passar såväl för det enskilda objektet, som tillsammans med övriga.
Det är självklart inte säkert att den karta man skapar direkt leder tankarna till det valda konstverket, men det skall förhoppningsvis vara enklare att hitta färger som passar ihop och beroende på vad man har för syfte så går det så klart att justera färgvalet från paletten.
Försök att inte ändra nyans i enskilda färger, utan använd mättnad och styrka för att justera vid behov, men var restriktiv. Det är alltid bättre att först gå till källan och göra justeringar där och sedan generera en ny palettfil att läsa in i QGIS. Om man ändrar enskilda nyanser så är det mycket lätt att förstöra den helhetskänsla som gjort att man valt just den bildkälla som man använt. Då är det i så fall bättre att skapa en eller ett par ”accentfärger” som komplement till paletten, men det får man ofta lägga ganska mycket tid och experimenterande på. Det bästa är om man redan i den befintliga paletten kan utse vilka färger som skall användas som accenter och kanske döpa om dessa särskilt och till och med plocka bort närliggande nyanser.
Det går att använda vilken typ av bilder som helst för att på detta sätt skapa paletter för QGIS. Det brukar fungera bättre med ”konstruerade” bilder än fotografier, mest för att dessa redan från början generellt har en ganska reducerad palett. Konstverk och bilder av dessa som dessutom är ”public domain” kan användas helt utan betänkligheter rörande upphovsrätt och liknande. Jag tror sedan inte att upphovsrättsskyddet för dessa verk omfattas av ett urval av de färger som används, men det kan säkert någon som vet förtydliga i kommentarerna här nedan.