Hoppa till innehåll
Meny
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Komplettera vektorkartan

Publicerat den 2021-05-182021-05-16

Det är något som saknas i det här inläggets rubrikkarta…

Nu kanske det går att åtgärda, då Norge släppt vektordata i skala 1:50’000 och 1:250’000 med samma attributklasser som de svenska motsvarigheterna.

Via geonorge.no så går det att hämta dessa data. Dessa levereas i FGDB format, men det är lätt fixat med ogr2ogr.

Jag kanske får lägga till lite ”fixar” i kommandot men en rak konvertering från det ena databasformatet till geopackage är extremt enkel med GDAL/OGR. Det tar lite tid, beroende på om du hämtar alla data eller bara för ett begränsat område, men med lite tålamod (gå och brygg en kopp kaffe eller något liknande) så är det snart klart.

Data finns namngivna i 1 till 1 förhållande jämfört med de lager jag normalt använder och efter en kopiering av stilar från de svenska lagren, så är det fortfarande en del som behöver fixas. Men genom att lägga till saknade klasser i stilarna och med högerklick kopiera och klistra in stilar mellan klasser som har lite olika värden så går det ganska snabbt.

I en del fall är det så lite som ett extra mellanslag som behöver fixas.

Blir det exakt likadant då?

Nja, visst är enskilda symboler lika, men Sverige och Norge har lite olika bedömningsgrund för olika saker, och en del data hanteras helt enkelt inte på samma sätt. I bilden ovan är exempelvis höjdkurvorna en ganska tydlig skillnad, men även ”berg i dager” som inte finns i samma lager i de norska datalagren.

Jag har nu inte letat i de norska lagren efter data som jag såhär direkt tycker ”saknas” jämfört med de svenska, men i stort så är det ett bra komplement speciellt för kartor som sträcker sig över gränsområdet. Textlagren är sedan ganska olika och exempelvis så verkar punktlagret med texter i den databas som jag laddade ner vara helt tom, men det finns ett polygonlager med mycket attribut som beskriver utseendet på etiketter som skall fylla de boxar som lagret består av.

När vi börjar närma oss de riktiga fjällen så uppstår ytterligare en skillnad. Svenska Lantmäteriet har inte data i 1:50’000 för dessa områden, så här får vi nöja oss med 1:100’000 data, men dessa har inte samma struktur som 1:50’000, så nu blir det till att anpassa stilen till den norska 1:50’000, som är stilsatt som den svenska 1:50’000…

I bland blir det lite extra roligt…

I skala 1:250’000 så delar våra data gräns längs en betydligt längre sträcka än med data i 1:50’000, och det här är inte ett problem för Norge.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     Mastodon  

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • Go Big, or Go Home – Geosupportsystem om Sverige OpenStreetMap off-line 1 GB
  • klakar om ”Deep learning” i QGIS
  • Per-Erik Östlund om ”Deep learning” i QGIS
  • Rickard L om Öppna Polygoner
  • Del av tårtan – Geosupportsystem om Mäta kurvradier med GNSS

Arkiv

geosupport

Ett nytt fynd till boksamlingen. Ett nytt fynd till boksamlingen.
Dags att testa GNSS Dags att testa GNSS
Det går en gräns någonstans där det är mer lämpligt att använda ett program som Blender för att visualisera geografi i stället för GIS. Här har jag passerat den gränsen för ganska länge sedan...
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2023 Geosupportsystem | WordPress-tema av Superbthemes.com