Den resa som jag refererar till har pågått ett tag, men det är nu som vi på allvar kommer att börja märka av den. Det som det handlar om är Lantmäteriets vektordataprodukter.
Bilden ovan visar en plan för hur dessa nya vektorprodukter kommer att introduceras. Där vi är framme vid den första stora releasen av nya nedladdningsprodukter, nämligen ”Topografi 10”. Den 1 oktober ersätts GSD Fastighetskartan av nya produkter där just Topografi 10 ingår. Detta är en väldigt central produkt för all framtida produktion av vektordata. Alla vektor produkter kommer på ett eller annat sätt att baseras på denna topografiska produkt, där exempelvis reduceringar och generaliseringar av data kommer att ligga till grund för vektordata i andra skalor. Mycket av alla redigeringar kommer att göras i skala 1:10’000, och sedan slå igenom för resterande produkter (något förenklat). Dessutom så kommer data att hämtas från NVDB/NJDB för vägar och järnvägar (exempelvis).
Vissa fastighetsspecifika data kommer att bli tillgängliga som separata vektorprodukter, och de som inte behöver alla data i Topografi 10 kan nöja sig med dessa.
Det är nu mer omfattande förändringar än enbart ett namnbyte. Exempelvis så kommer man att sluta leverera data i såväl Esri Shape som Mapinfo. Nytt enhetligt geodataformat är Geopackage! Det är dessutom en ”hård” övergång. Från första oktober så kommer det inte att gå att få uppdaterade data i de gamla formaten, och från sista oktober så stänger man ner den nuvarande ”geodataplatsen” till förmån för nya ”geotorget”.
De nya produkterna i Geopackage kommer att levereras som enskilda Geopackage för olika teman. Det blir således en fil för ”markytor” och en fil för ”hydrografi” etc. Till dessa kommer stilfiler att levereras för både ArcGIS och QGIS. Dessa ingår dock inte i leveranserna utan hämtas separat.
Det finns demodata att ladda ner från Lantmäteriet om man inte orkar vänta till den 1 oktober (exempel ovan).
Känner du nu att du får lite panik och vill veta mera om förändringarna så finns det ett inspelat ”webbinarium” där man beskriver förändringarna och hur det kan tänkas påverka kunder av Lantmäteriets produkter. Den här förändringen kommer förhoppningsvis inte som en överraskning då förändringen varit känd ganska länge.
Lantmäteriet är nu inte först i världen med denna typ av övergång, men nog kan man säga att man ligger i framkant. Tidigare har exempelvis OS (Ordnance Survey UK) släppt produkter i Geopackage, men jag är inte säker på om det är så värst många andra som slutat leverera i exempelvis shape för olika nedladdningsprodukter.
Spontant så kan jag tycka ”Äntligen!”, men så enkelt är det säkert inte. Det kommer säkert att bli lite friktioner lite här och där, men jag tror att det är fler saker som kommer att leda till något positivt. Man skulle exempelvis önska att stödet för Geopackage förbättras i och med övergångar av den här typen i exempelvis ArcGIS, men då krävs det nog att fler nationers lantmäteri väljer en liknande förändring. Man kan exempelvis fråga sig vilken serverarkitektur man väljer om den ena stödjer direkt inläsning av Geopackage och den andra inte gör det…
Det är nu inte exklusivt Geopackage som kommer att bli tillgängligt för alla nedladdningstjänster. För anpassade områden (mindre) så kommer det att vara möjligt att hämta vissa data som GeoJSON. Men shapeformatet har härmed fått ännu en spik islagen i kistan.
Finns det något arbete med att symbolsätta LM’s geopackagedata i Qgis?
Alla paket med geopackage har stilfiler för både ArcGis och QGIS tillgängliga för nedladdning från LM webbsida.