Jag har testat såväl Leaflet som OpenLayers för raster tiles, där jag framför allt föredrar OpenLayers då det ger mig fler möjligheter direkt, utan att behöva lägga till plugin. Men om man vill använda vektor tiles i exempelvis en webbkarta så duger inte Leaflet eller OpenLayers.
MapBox startade ett fantastiskt projekt för att hantera framför allt vektorkartor baserat på OpenStreetMap och då tjänster som gjorde dessa väldigt anpassningsbart för användarna rent stilmässigt. MapBox hade även flera bibliotek för att hantera dessa vektor tiles såväl i webbläsare som på mobila plattformar. MapBox har sedan utvecklat betydligt fler bibliotek och tjänster som kompletterar dessa vektor tiles. Men sedan hände något…
MapBox beslutade att ändra licensen för den kod man skapat. Från att ha varit öppen källkod så stängde man koden och för exempelvis MapBox-GL var version 1.13 som släpptes den 8 december 2020 den sista med BSD licens. Från version 2.0 så är licensen betydligt mera begränsande (github).
Redan den 9 december så publicerades ett memorandum med riktlinjer för en ”fork” av MapBox-GL under namnet MapLibre. Det var MapTiler som gjorde mycket av det praktiska, men det var väldigt tydligt att det här inte skulle vara något som skulle ”ägas” av en enskild organisation. Koden skulle fortsatt vara BSD licens och flera stora aktörer hakade på redan från början, så det var egentligen ingen tvekan om att detta skulle fungera.
Förutom MapTiler så fanns representanter för Stadia och WhereGroup, men även exempelvis Facebook, Microsoft och Amazon har senare hakat på.
Initialt så var det just MapLibre-GL JS som var fokus, men även SDK för Android och iOS med C++ bindningar har lagts till för utveckling av appar på dessa plattformar.
Projektet har likt många andra öppen källkodsprojekt en styrgrupp som initialt bestod av de som grundade projektet, men som försöker ha en tydlighet och öppenhet för hur projektet skall styras och utvecklas framöver. Den som engagerar sig i projektet kommer att få inflytande, men det är användare och styrgrupp som tillsammans formar utvecklingen framöver.
Man har i projektet en del idéer för fortsatt utveckling, men mycket beror på vad användarna har för behov och vilka bidrag som kommer in. Projektet trycker på att man hellre ser att bidragsgivare donerar tid än pengar, men man inser att alla inte har förutsättningar för detta. Därför så lägger man ganska mycket fokus på hur organisationer som vill stödja projektet kan göra det på ett hållbart sätt kontinuerligt, så att projektet kan anställa personal som kan arbeta med projektet åtminstone på deltid.
Är då MapLibre ett stort hot mot MapBox? Nej, inte direkt. MapBox har fortsatt att utvecklas i rasande takt och erbjuder idag mängder av tjänster inom området och inte bara sådant som är rent kartrelaterat. Det som är lite förvirrande är hur man skall beräkna vad det kommer att kosta att använda MapBox produkter. Det ser ut som att man kan komma undan med ganska liten kostnad så länge man inte har en produkt med mängder av användare, men om användningen ökar, så sticker kostnaderna iväg…
För någon som inte vill oroa sig för ökande kostnader och bara har ganska enkla behov av vektorkartor så kan MapLibre vara ett intressant alternativ.
Vi får se om jag kikar närmare på MapLibre framöver lite mera ”praktiskt”, men tills vidare så tror jag det räcker med denna introduktion.
Som en parentes kan nämnas att det stormar en del kring MapBox just nu. Anställda har försökt organisera sig fackligt, vilket inte varit speciellt populärt bland ledningen och investerare. En konsekvens av detta är att flera anställda har avskedats (av olika skäl) och flera sagt upp sig självmant. Vilka ytterligare konsekvenser detta kommer att få för företaget och de tjänster de tillhandahåller får framtiden utvisa.