Nyligen hittade jag en karta på ”Bored Panda” som efter lite efterforskningar kunde härledas till Anders Sundell (@sundellviz), som för övrigt har en hel del intressanta visualiseringar presenterade via sitt Twitter konto.
Den karta jag tänker på är en som visualiserar varifrån utrikes födda, folkbokförda i Sverige, kommer ifrån. Med hjälp av statistik från SCB så tänkte jag se om det är enkelt att återskapa produkten i QGIS.
Jag börjar med en Excel tabell från SCB som innehåller statistik för varifrån dessa utrikesfödda kommer. Det finns värden för olika perioder, och en fördelning på män och kvinnor. Jag väljer dock att filtrera ut totala siffrorna för båda könen sammanslaget. Detta exporterar jag till en ny tabell som jag läser in i QGIS.
Det duger inte att använda ”world” kartan som är inkluderad i QGIS när man skriver in just ”world” i koordinatfältet och trycker ”enter”, men NaturalEarthData har fler attribut i sina originaldata. Det finns lämpligt nog ett attribut med landsnamn på Svenska, vilket överensstämmer med namnen i SCB tabellen.
Att kombinera tabellen med kartlagret är sedan en enkel fråga om ”Join” i lageregenskaperna. Efter en liten kontroll, så verkar toppländerna stämma, med undantaget att ”Jugoslavien” inte finns som land i kartan, så det blir en lite brasklapp i det hela. Utrikes födda från Jugoslavien som bodde i Sverige 2020 redovisas som 63’419, vilket bör läggas till i en färdig layout. En del är ”hopslaget” där exempelvis ”övriga Afrika” är 11’937, vilket är lite svårare att redovisa grafiskt, men kan läggas till som text.
Dessutom ingår inte asylsökanden, så om man vill redovisa även dessa siffror så får man lägga till 12’991 för 2020.
Allt är inte perfekt matchat i tabellerna i övrigt, men förhoppningen är att det inte finns speciellt många mera påtagliga nationer som saknas. Här redovisar jag helt enkelt dessa som ”data saknas” även om de kanske finns i SCB tabeller.
När kartan visas så saknas exempelvis data för Storbritannien, vilket får sin förklaring i tabellen, där 31’035 personer redovisas under ”Förenade kungariket”, eller med andra ord United Kingdom eller ”UK”. Några liknande problem kan fixas genom att redigera namnen i den ena eller andra tabellen. Eftersom jag redan börjat redigera i min statistiktabell så är det där jag gör ändringarna.
Som vanligt går det att finjustera hur mycket som helst, och i det här fallet så är etikettplacering ett sådant område som går att justera hur mycket som helst för att åtminstone de mest påtagliga siffrorna finns med. Jag lägger inte den tiden här utan det blir mest ett snabbt test där några etiketter justeras och ”leader lines” läggs till.
Färgskalan kan användas för att ge en indikation om antal för länder som inte har etiketter, men allt under 20’000 har ju samma färg, så det spelar inte så stor roll.
Nästa steg skulle antagligen bli att dela upp det på årtionden. Hur såg fördelningen ut på 90-talet? Det kanske finns en tydligare bild av varför det är så många som är födda i Jugoslavien… Före 2010 så hade vi inget årtionde med mer än 6’500 från Syrien, så där har det ju hänt en del. Men den analysen lämnar jag åt någon annan att experimentera med.