Den som håller på med PC, spel och dessutom försöker följa med på YouTube kan inte ha missat att Linus Sebastian, CEO för Linux Media Group, via kanalen LTT Tech utmanat en av sina vänner att installera Linux på deras primära gaming-PC hemma och se vem som klarar det längst utan att byta tillbaka till Windows.
Tillsammans med den kommande handhållna spelkonsolen ”Steam Deck” från Valve som har Linux som operativsystem, så har detta potential att bli ett stort lyft för just Linux på skrivbordet. Dessutom så verkar problem och ”misstag” med Windows 11 göra betydligt fler villiga att testa.
Som väntat så är det många Linuxanvändare som vädrar morgonluft och gärna kommer med förslag och rekommendationer. Inte minst när det gäller vilken linuxdistribution man skall välja. Den som inte har så bra koll på Linux kommer antagligen att bli lite överväldigad när man läser dessa förslag i olika forum.
Det man behöver inse är att det finns inte EN lösning som är bäst! Att byta till Linux är en resa i sig och sannolikheten att man träffar helt rätt vid första försöket är ganska liten. Olika distributioner och skrivbordsmiljöer, tillsammans med valda programvaror ger en extremt omfattande variation i hur man upplever Linux. Olika distributioner kommer också att fungera olika bra på olika hårdvara. En bra installation på en dator kan fungera sämre på en annan. De flesta problemen kan lösas, men det är inte det första man vill hålla på med när man börjar.
Mitt förslag är att leta reda på så många distributioner som möjligt som är baserade på olika grundsystem och har så många olika skrivbordsmiljöer som möjligt. Därefter så testar man på den dator man skall använda. Om möjligt så kan man börja med ”Live” läge där detta är tillgängligt, då man inte behöver installera fullt ut för att testa utan kan köra operativsystemet direkt från ett USB-minne. Det går inte lika snabbt, och det är ingen garanti för att det fungerar vid en installation, men om alla hårdvaror fungerar och man trivs med det man ser, så är sannolikheten större för att det skall fungera även efter en installation.
Jag är helt övertygad om att långt ifrån alla som väljer att prova Linux kommer att ha en trevlig upplevelse. Om man inte ”träffar rätt” direkt, eller om man råkar ha hårdvara som är lite problematisk, så kommer många att tröttna direkt och återgå till Windows, som även om det inte är oproblematiskt det heller i alla fall inte erbjuder ett oöverskådligt smörgåsbord med alternativ…
När någon frågar vilken distribution man skall välja så kan jag visst föreslå något, men det blir då det som JAG fastnat för och trivs med, och där JAG hittat lösningar på vanliga problem. Det viktigaste budskapet från min sida till den som vill testa är att det kommer att vara en ganska lång process i sig att landa in i en distribution som passar. Är man beredd från början att det första man testar sannolikt inte kommer att vara det sista, så har man lite bättre förutsättningar att hitta något som man trivs med och kan vara nöjd med.
Så vad skall då DU testa…
Debian, Ubuntu, RedHat, SUSE, Arch, Solus… eller någon av myriaderna av variationer som bygger på dessa, som Pop_OS!, Manjaro, Fedora, Zorin, Elementary med flera. Vilken skrivbordsmiljö skall du välja… KDE, Gnome, XFCE, Budgie, Cinnamon, MATE, Deepin, Pantheon…
Skall jag drista mig till en så kort (typ) lista med förslag som möjligt så blir det baserat på mina egna erfarenheter och sådant som är relativt okontroversiellt.
- Pop_OS! – Baserat på Ubuntu med Gnome i grunden, men välpolerat och fungerar utmärkt för väldigt många ”vanliga” användare.
- Manjaro Xfce – Baserat på Arch Linux och med en väldigt ”lätt” skrivbordsmiljö som faktiskt är en av de trevligare implementeringarna av Xfce.
- Fedora Workstation – Samma bas som RedHat Enterprise och en standard Gnome installation. Använder de senaste versionerna av tillgänglig mjukvara och kan därför lösa vissa kompatibilitetsproblem.
- OpenSUSE KDE – Ytterligare en ”bas” och en annan skrivbordsmiljö att prova.
Ovanstående bör ge en indikation för vad som ger bäst förutsättningar kopplat till den hårdvara som används. Det finns också förutsättningar för att kolla om de typer av program som önskas finns tillgängliga via de olika grundinstallationerna.
Dessutom så testas ett urval av skrivbordsmiljöer, men det kan vara bra att känna till att de flesta vanliga skrivbordsmiljöer går att lägga till ovanpå de olika grundsystemen bara man letar lite. Många har även alternativa installationer med just dessa att välja i stället. Vill man testa många skrivbordsmiljöer på samma grundsystem så är nog Ubuntu ett lämpligt alternativ (om bara grundsystemet passar). Det finns en uppsjö med såväl officiella ”flavors” som mera inofficiella sådana som är baserade på Ubuntu. Man behöver inte heller ladda hem dem allihopa, det går att installera de flesta skrivbordsmiljöerna på en och samma maskin med några installationskommandon. Nedanstående kommando borde gå att köra även på exempelvis Pop_OS! i en terminal, men jag provade framför allt på en ”standard” Ubuntu installation, som också är ett tänkbart grundalternativ till det jag listat ovan.
sudo apt install kubuntu-desktop xubuntu-desktop ubuntu-mate-desktop ubuntu-budgie-desktop cinnamon-desktop-environment
På detta sätt behöver man bara logga ut, välja en annan miljö och logga in igen.
Alla dokument och installerade program bör finnas tillgängliga i alla miljöer. Detta kan vara ett bra sätt att testa speciella program, exempelvis QGIS för att se om en viss skrivbordsmiljö passar bättre eller sämre för de program man kommer att använda ofta.