Detta är mer eller mindre en Meme där linuxanvändare helt omotiverat kan utropa ”by the way, I run Arch!”. Jag använder inte Arch normalt, men när jag nu har tänkt installera om min streamingdator som jag använder för YouTube filmer, så tänkte jag: Varför inte testa Arch?
Jag tänker nu inte gå ”hard core” och installera arch från grunden, utan jag nöjer mig med Manjaro som är en mera användarvänlig distribution baserad på Arch linux. Manjaro har tre ”officiella” skrivbordsmiljöer nämligen XFCE, Gnome och KDE. Jag brukar återvända till KDE med några års mellanrum, så det kanske är dags nu igen. Dessutom är det mer som talar för KDE just nu. När SteamDeck släpps runt jul så kommer den att köra SteamOS som är en variant av Arch Linux med KDE som skrivbordsmiljö, och KDE firar 25 år i år så det är också lite av ett jubileum.
Den här gången har jag läst på lite mer om KDE, så jag har inte för avsikt att ge upp lika snabbt som tidigare och jag är lite nyfiken på möjligheterna med backup med Timeshift och filsystemet BTRFS som skall vara betydligt bättre integrerat i Manjaro KDE (se videon ovan), men det är nog i huvudsak en Manjaro fråga och inte lika mycket KDE. Att KDE sedan är Qt baserat kan också vara en fördel eftersom jag i huvudsak kommer att köra Qt baserade QGIS på datorn…
ISO-filen laddas ner från https://manjaro.org/download/ och sedan använder jag Balena Etcher för att skapa ett bootbart USB minne. Om det inte fungerar att boota från USB direkt, så kan en justering i Bios på datorn behövas. Innan jag installerar så går jag igenom datorn och säkerhetskopierar allt som jag vill spara, eftersom jag kommer att behöva skriva över hela disken vid installationen. Detta framför allt då jag byter till BRTFS som filsystem i stället för Ext4.
Installationen var som vanligt med Linux ganska odramatisk och jag vill nog påstå att vem som helst kan känna sig ganska säker, eventuellt med någon enstaka Google sökning, på att installationen blir som förväntat. Det första jag gör efter installation är att uppdatera. Inga terminalkommandon, bara att klicka på meddelandet om att det finns uppdateringar och ”tillämpa” de föreslagna uppdateringarna. I det här fallet så ville systemet starta om, men det är långt ifrån alltid det behövs efter en uppdatering.
Något som jag inte sett tidigare är en ”Applikationsväljare” i välkomstskärmen. Här kan man direkt gå igenom listan med olika programkategorier och välja vilka program man vill skall användas. Som standard används Firefox och Thunderbird som webbläsare och epost, medan OnlyOffice är valt som officeprogram. Vill man ha något annat så är det bara att lägga till dessa här, eller om det man önskar inte är listat så kan man gå via programbutiken. Jag väljer exempelvis att lägga till OBS-Studio, Audacity och KDEnlive för att spela in och redigera video, samt Inkscape och Gimp för att redigera grafik. Jag slänger även in Blender, man vet ju aldrig när man behöver lite 3D.
Allt jag vill lägga till finns däremot inte i listan här. Exempelvis så finns inte QGIS eller PostGIS.
I ”Lägg till / ta bort Program” så hittar jag såväl en uppdaterad version av QGIS, som lite annat smått och gott att installera. Vi får se hur snabbt QGIS 3.22 dyker upp som möjlig uppgradering här.
Även om jag inte hittade PostGIS direkt när jag bläddrade bland programmen, så gick det att hitta med en sökning. Imponerande, jag har ännu inte behövt öppna ett terminalfönster en enda gång, och jag är i princip klar med det jag vill installera…
Steg ett, innan jag börjar anpassa gränssnitt, tema och stil på systemet är att skapa ett ”snapshot”. Detta görs med Timeshift och tog inte ens en minut att göra… Det går att ställa in hur regelbundet snapshot skall tas, men man kan också göra det manuellt innan man exempelvis ger sig på och skruva på systemet. Skulle något gå galet, så kan man starta om datorn och boota direkt in i en tidigare snapshot och sedan återställa till ett tidigare stabilt läge. Jag hoppas det inte skall behövas, men det känns tryggt att det finns där. Och ja, jag har testat och det fungerar.
Dag 2
Det blev mycket tester och justeringar av stilar och teman efter installationen av systemet…
Så sakteliga så börjar jag hitta ett system som jag tror jag kan trivas med. Det är superenkelt att lägga till teman för olika saker, även om förhandsvisningarna av alla detaljer inte är fullt ut representativt för resultatet. Jag provade ganska många olika teman och inställningar, och det är tydligt att det finns massor med inställningar som man kan justera. Något som är lite förvirrande är att det verkar som att en del inställningar överlappar andra… Rätt som det var så var alla mina verktygs- och menyfält i programmen svarta i bakgrunden, utan att jag riktigt kunde härleda det till en speciell inställning.
Jag använder ofta program som fungerar lite sämre med ”dark mode” så jag brukar landa i ljusare teman, även om jag föredrar en del program mörka.
När det gäller video och grafik så föredrar jag mörka teman, vilket oftast går att ställa in i dessa program separat. Dessutom så kan många av programmen även köras i fullskärmsläge och då försvinner även programmets fönsterram. Jag har valt att inte använda en extern ”dock” för programmen och i stället modifierat den vanliga panelen i nederkant. Resultatet påminner ganska mycket om Windows 11, men bara visuellt. Då jag inte kan kommentera om Windows 11 i andra hänseende så blir fler jämförelser orimliga.
Jag är ännu inte helt färdig med inställningar och justeringar, men det börjar närma sig. Det finns som sagt massor som är möjligt att justera, och det kommer jag säkert att göra efter hand, men ett litet bekymmer är att jag inte är van vid Manjaro/Arch så det blir en del Googlingar när det uppstår problem.
Något annat som slår mig nu när jag skriver avslutningen på detta inlägg är att jag knappt använt terminalen alls. Jag öppnade den för att konvertera en katalog med shape-filer till geopackage med ogr2ogr men det är nog allt. Jag kommer nog att behöva använda terminalen när jag skall konfigurera PostGIS (som jag ännu inte kört igång), men det borde inte fungera annorlunda än i Ubuntu.
Får jag avslutningsvis också säga att KDE, när man väl hittar inställningar man trivs med, är riktigt snyggt! Kolla bara systemövervakaren i bilden ovan. Väldigt snyggt, och dessutom likt KDE i övrigt, extremt anpassningsbar. Jag kan justera och skruva på alla möjliga sensormöjligheter och visualiseringsalternativ. Detta är bland det snyggaste jag sett på länge.
Vill du se mer av min Manjaro/KDE installation så får du bevaka min YouTube-kanal. Jag skulle tro att nästa video kommer att spelas in på den här datorn. När jag nu får tid till det…
Att KDE kan bli snyggt stämmer, men det jag inte gillar med KDE är att det är så mycket som man behöver konfigurera för att komma dit.
Med GNOME gillar jag att det är väl fungerande direkt, men att man fortfarande kan lägga till massa extra snygghet och funktionalitet senare.
Själv har jag gjort mycket konfigureringar på 90-talet, så jag är rätt trött på den sortens justeringar.
Been there, done that.
Jag nöjer mig nu med tillräckligt bra. 🙂
Just nu håller jag dock på med Emacs, och det är även mycket som man kan fila på.
Javisst ja, by the way, I run Debian!”