Via sociala media så spreds en story om hur Washington Post använde OpenDroneMap för att skapa 3D modeller över ett område med byggnader och sedan visualisera dessa i en serie av bilder i en artikel (länk).
I dessa bilder så lät man olika delar av modellen framträda tydligare än andra delar kopplat till texter om just dessa framträdande byggnader och byggnadssamlingar.
På OpenDroneMap Community sida (länk) så fanns en del kommentarer om att det vore intressant att veta mer om hur man skapade resultatet, och det tolkade jag som just hur man skapar bilder där man låter vissa delar i en 3D modell bli lite tydligare. Det var i alla fall det jag tyckte var mest intressant.
Det finns sätt som är bättre än det jag visar här, men då kräver det lite mer kunskaper och arbetsinsats. Den här metoden är således inte perfekt, men med ganska små medel så kan man komma ganska nära det som man kan vara intresserad av.
Jag har ingen jättelämplig 3D modell tillgänglig, men jag hittade en gammal drönarmodell som hade två byggnader som nog kan fungera tillräckligt bra för att belysa metoden.
För att isolera byggnaderna så använder jag CloudCompare och modellen är i *.obj format från WebODM, men det fungerar med alla format som CloudCompare kan hantera. Det första steget är att isolera eller ”klippa ut” de objekt, områden eller byggnader som skall lyftas fram.
För varje byggnad så använder jag ”saxen” (se ovan) och klipper ut byggnaden med lite marginal och väljer att behålla det som är ”innanför” markeringen (markerat verktygsfält). Detta ”pausar” verktyget och det går att rotera och panorera modellen så att man hittar en bra vinkel för att städa bort marginalerna på ett bra sätt. När man hittat en bra vinkel så klickar man på ”paus” knappen och kan då på nytt skapa en markering, och i det här fallet markerar jag sådant som skall bort, och väljer att behålla det som är ”utanför” markeringen. Processen upprepas tills jag är någorlunda nöjd med det som är kvar och då kan jag välja att ”Bekräfta segmenteringen”, vilket avslutar arbetet med saxverktyget och modellen delas i två delar. Det som är markerat och ”resten”. Här passar jag på att döpa om den nya modellen till något passande namn, och sedan upprepar jag för alla objekt som skall lyftas fram.
Det snabbaste och enklaste sättet att ”tona ner” bakgrunden är sedan att aktivera ”Stippling” för bakgrundsmodellen (se bilden ovan). Detta är en metod som ger intryck av transparens även om det faktiskt inte är det. På samma plats kan man också välja att visa ”Wireframe” om man istället tycker att det blir bättre. Vill man inte ha den blå bakgrunden så kan man välja en annan färg och om det skall vara en enhetlig färg eller gradient i ”Display Settings” under menyn ”Display”. Jag har valt en helt vit bakgrund för mitt exempel, men beroende på sammanhang så kan du välja vilka färger du vill.
Sedan är det bara att fixa till en vy i 3D som man tycker passar och välja ”Render to file” (också under menyn Display). Se till att alla objekt är ”av-markerade” annars så kommer objektens begränsningsboxar att finnas med i den exporterade bilden.
Bilden kan sedan bearbetas vidare i valfritt program, och här har jag valt Inkscape för att lägga till lite linjer och texter.
Är färgerna störande så kan man i stället för RGB välja att färglägga modellen med en enhetlig färg (lätt grå ovan) och aktivera Eye-Dome Lighting i 3D vyn för att skapa en ännu mer diskret bakgrund. Kombinera med Stippling som tidigare vid behov eller…
Tycker man att ”Stippling” inte ger det resultat man är ute efter så kan man i stället exportera bakgrunden för sig (släck byggnadsmodellerna) och därefter objekten tillsammans eller var och en för sig med exakt samma 3D vy.
Bilderna kan sedan kombineras i lager i ett ritprogram där enskilda lager kan manipuleras och justeras så man får ett resultat man är nöjd med.
Som isolerad enstaka bild så kanske det räcker så här, men metoden kommer bäst till sin rätt när man berättar en historia och genom att kombinera bilder från olika vyer och riktningar, med kartor och skisser, så blir detta ett riktigt kraftfullt visualiseringsverktyg.
Visst det går att göra snyggare visualiseringar i program som Blender, och man kan ju direkt exportera de utklippta modellerna som fristående objekt, eller göra uppdelningen i Blender i stället. Men om resultatet ”bara” skall vara några bilder i en rapport eller artikel så måste man väga in arbetsinsatsen som krävs. Med modellen klippt och exporterad direkt från CloudCompare så tror jag att det blir tillräckligt bra för väldigt många tillämpningar. Med lite texter och linjer, eller annan grafik, skapad i ett program som Inkscape så kan visualiseringen bli extremt tydlig.
Skulle jag önska att det fanns ett bättre verktyg för opacitet i CloudCompare? Javisst, men det här är faktiskt ganska bra som det är.