Är du i behov av en enkel karta för att visualisera något i ett större sammanhang? Om du vill ha full kontroll och vill att det skall bli så rätt som möjligt, så kommer här ett inlägg om hur du kan använda QGIS med öppna data för detta.
QGIS är ett öppet GIS som kan laddas ner och användas av vem som helst (https://qgis.org). Ett GIS är ett avancerat verktyg som tar tid att lära sig fullt ut, men om man accepterar det så går det att göra väldigt mycket utan att lära sig programmet till 100%.
Om du bara behöver en ”grov” kartbild så finns det en världskarta med länder inbyggd i programmet. Skriv bara ”world” i koordinatfältet i programmets nederkant och tryck Enter. Vill du ha mer detaljer och är uppkopplad på Internet så finns det ett lager med OpenStreetMap i panelen ”Datakällor” till vänster.
Det första som man behöver ha koll på om man skall visa geografiska förhållanden är kartprojektioner. Detta är ett sätt att visa jordens runda form platt på en skärm eller utskrift. I bilden ovan är världskartan visad ”o-projicerat” där positioner bygger på grader i longitud och latitud. Detta är tekniskt korrekt, men visuellt blir det deformerat, inte minst ju längre från ekvatorn man kommer. I vårt närområde blir det riktigt dåligt.
För att byta projektion så klickar man på texten ”EPSG:xxxx” nere till höger. Då öppnas dialogen för att ändra ”referenskoodinatsystem” (projektion). Den projektion som används exempelvis i Google Maps och liknande kallas ”Pseudo Mercator” och har koden EPSG:3857. Skriv något av detta i filter fältet så kommer listan att visa den projektion du är ute efter. Varje projektion är beskriven enligt olika standarder i text (nere till vänster) och täckningsområdet visas på en miniatyr av kartan (nere till höger).
Pseudo Mercator ger någorlunda korrekta proportioner och former på mindre geografiska områden, men om man vill visa större geografiska områden som i kartan ovan så blir det väldigt missvisande då områden sträcks ut och förstoras mer och mer ju längre ifrån ekvatorn man kommer.
Pseudo Mercator kan vara användbart på stadsnivå där det inte blir så stora projektionsskillnader i kartan totalt, men för väldigt stora områden som här så bör man använda andra projektioner, som ”Equal Earth” (EPSG:8857).
Kartan ser kanske inte ut som vi är vana vid, men i denna projektion så är storleksförhållanden korrekta mellan områden olika långt ifrån ekvatorn.
Om man i stället skall visa något i ett mer begränsat, regionalt område, exempelvis ”östersjöområdet” så kan man välja en annan lämplig projektion. Det går att välja exempelvis en UTM projektion mitt i det område man är intresserad av.
För Östersjön så skulle nog UTM zon 34 passa ganska bra. Som visas i koordinatsystemväljaren så är projektionen anpassad för ett ganska smalt område, men så länge det inte är ett området som ligger allt för långt utanför så blir detta bättre än en globalt anpassad projektion.
Vill man ytterligare ha kontroll på hur det ser ut så kan man skapa en anpassad projektion som ligger väldigt nära hur det ser ut om man ser på ett område utifrån rymden.
Börja med att ta reda på var ”mitt i kartan” finns i grader (longitud och latitud). Högerklicka på platsen i kartan så kan du kopiera dessa koordinater i oprojicerad WGS84 (EPSG:4326). Sedan öppnar du ”Anpassade Projektioner” i menyn ”Inställningar”.
Skriv in ett lämpligt namn och klicka på den lilla knappen ”Kopiera parametrar …”, där du sedan söker efter och väljer ”The World From Space” (ESRI:102038).
I fältet ”Parametrar” börjar du med att radera ”,ID[”ESRI”,102038]” i slutet på texten. Då vi modifierar texten så kan den gamla benämningen inte vara kvar.
Leta sedan upp texten med Latitude och Longitude ”of natural origin” och ändra dessa värden till den latitud och longitud som du valt. För östersjön så är longitud för Ålandsområdet runt 20 grader och latituden runt 60 grader.
Det namn som angavs går sedan att söka efter i koordinatsystemväljaren och välja där. Gillar man inte att kartan ”lutar” så går det att rotera bilden i ett fält i programmets nederkant.
Vill du lägga till egna data så kan du skapa ett ”geopackage” som är en databasfil som kan lagra många olika typer av data. Tryck Ctrl+Shift+N eller klicka på knappen för nytt geopackage.
Välj ett databasnamn och en sökväg att spara på. Ge tabellen ett eget namn och välj vilken typ av geometri det skall vara. Vill du spara information om varje objekt så lägger du till fält av olika typ för detta i fältlistan.
Därefter kan man redigera och lägga till nya objekt i dessa lager (tabeller) med verktygen i verktygsfältet ”Digitalisering”.
Om du vet exakta koordinater för exempelvis en plats, så går det att manuellt skriva in dessa med hjälp av ett tillägg eller ”Plugin” vid namn ”Lat Lon Tools”. Lägg till detta via menyn ”Plugin”. När tillägget är installerat så visas ännu ett verktygsfält där det exempelvis finns en knapp ”Lat Lon Digitize”. Med denna kan man ange exakta koordinater i olika koordinatsystem för ett punktlager när detta redigeras.
Om du vill skapa cirklar som är någorlunda korrekta åtminstone nära centrum av kartans projektion så lägger du till en tabell i databasen som ”CurvePolygon” med samma projektion som kartan, och därefter aktiverar du verktyget ”Digitalisering Former” (högerklicka i området där verktygen finns). Då går det att skapa cirklar utifrån en centrumpunkt och ett avstånd.
I programmet finns det sedan mätverktyg och en mängd ytterligare verktyg för att skapa buffertar, riktningar, med mera, men det är nog bättre att du googlar just det du är ute efter själv.
Vill du ha ett större urval av bakgrundskartor att välja på så har jag ett skript som du kan köra för att lägga till flera sådana.
Du behöver dock tänka på att flera av dessa bakgrundskartor har olika licensvillkor för hur de får användas. Vill du använda ”öppna data” så kan du hålla dig till OpenStreetMap och tydligt ange att det är just OpenStreetMap som är källan. Du kan också ladda ner rasterkartor från exempelvis NaturalEarthData. Dessa rasterbilder kan läggas till i QGIS genom att helt enkelt dra och släppa de nedladdade filerna direkt i kartfönstret. Ange sedan Natural Earth som källa där du använder kartan.
I kartan ovan har jag använt en ”grå” kartvariant som du själv kan hämta med denna direktlänk: https://www.naturalearthdata.com/http//www.naturalearthdata.com/download/10m/raster/GRAY_HR_SR_OB_DR.zip. Packa bara upp filen och leta reda på tif-filen som sedan kan dra och släppas direkt i kartan. Flytta lagren i önskad ordning och sedan går det att justera stil och etiketter för olika lager i stilpanelen, som visas genom att markera ett lager och trycka på F7.
Din kartbild kan du exportera som bild från projektmenyn (Importera/exportera), och sedan kan du fortsätta att bearbeta bilden i ett program som du är mer bekväm att använda. Det går att göra väldigt mycket direkt i QGIS, men om du inte är så van vid programmet så kan det gå snabbare att lägga till exempelvis texter och liknande i ett annat program.
Vill du lära dig mer om grunder i QGIS så har jag en YouTube video om detta på engelska.
Det finns ännu mera instruktionsfilmer på YouTube och om man vill ställa direkta frågor så finns det forum på exempelvis StackExchange, eller så kan man gå med i QGIS gruppen på Telegram eller annat forum (länkar).
Om du har ungefär samma bakgrund och intresse som jag så är det ganska troligt att det finns ett inlägg eller en YouTube film om detta på den här bloggen eller min YouTube kanal. ”Sök och du skall finna…”