Börjar datorn bli lite gammal? Du kanske till och med ersatt en gammal dator med en ny för att den gamla var lite ”trött”. Vad duger egentligen en ”gammal” dator till, och går det att skaka liv i en maskin som bara fyller en plats i en garderob. Kanske en ”surfdator” för Internet och inte mycket annat. Använda som kontorsdator och hantera dokument och kalkylark? En mediadator som kan kopplas till TV’n? Går det att spela något på den?
Jag börjar med en Dell Latitude E5520 byggd i juli 2012, så maskinen är snart 10 år gammal. Den levererades med vad som då var respektabla prestanda. Intel i7 CPU på 2.7 GHz, 4 Gb Ram och 320 Gb hårddisk. Generellt så gäller för alla datorer att nyare och kraftfullare fungerar bättre, men här vill jag se vad dessa begränsade prestanda räcker till idag.
Då datorn är enkel att öppna (4 skruvar) och den befintliga hårddisken är lätt att byta och då jag har en passande SSD liggande så byter jag den för att skapa lite bättre förutsättningar. Det går här även att byta Ram, eller lägga till mer om det finns plats för det. Jag har ett gammalt 4 Gb minne som passar liggande, så det trycker jag i här och får på så sätt 8 Gb totalt.
Datorn levererades med Windows 7 Pro, men nu kommer jag att installera Linux och jag kommer att använda Pop!_OS från System76 till att börja med. Från https://pop.system76.com/ laddar jag ner den vanliga ISO-filen för version 21.10. Det finns speciella versioner för datorer som har nVidia grafik, men min laptop använder inbyggd Intel grafik, så det är den vanliga versionen som gäller.
Med programmet ”Etcher” så öppnar jag ISO filen. Jag ansluter även ett USB minne på 4 Gb som jag hade liggande, som jag kunde skriva över helt med installationsfiler. Etcher skriver allt som behövs till minnet och kontrollerar att det fungerade när det är klart.
USB minnet sätter jag sedan i datorn som skall installeras om och sedan är det bara att starta…
Om datorn inte direkt startar från USB minnet så kan man behöva göra lite inställningar i Bios, men i mitt fall räckte det med att trycka på F12 direkt vid uppstarten och välja att boota ifrån USB minnet i stället för hårddisken.
Efter en liten stund med massor av rullande text så visas en installationsskärm. Här kan man välja att starta ett ”Demoläge”, vilket kan vara lämpligt om man först vill testa att all hårdvara fungerar direkt. Annars väljer man språk och sedan en ”Clean Install” som rensar aktuell hårddisk helt och installerar ett komplett grundsystem.
Innan det, så ansluter jag till nätverk och Internet. Om man ansluter med kabel så behöver man inte göra något speciellt, men om det är WiFi så klickar man i aktivitetsfältet längst uppe till höger och sedan väljer man att söka efter och ansluta till lämpligt WiFi. Detta är inte nödvändigt, men med Internet så kommer datorn att kunna ladda ner och installera de senaste uppgraderingarna direkt under installationen.
I efterföljande steg så får man bland annat skapa ett användarkonto (det går att lägga till fler senare), och man kan välja om man vill kryptera hårddisken eller inte. Jag hoppar över detta då jag inte tycker det behövs, men installationen har kryptering som förval. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och vänta på att installationen skall bli klar. Normalt tar det inte speciellt lång tid, men det beror såklart på vilken typ av hårdvara man använder. Så länge lampan för diskaktivitet lyser så är jag inte så orolig för att inget verkar hända. Låt bara processen pågå…
Efter bara några minuter så är installationen klar och ett meddelande om att starta om datorn visas. Bara att klicka på knappen och hålla tummarna. Plocka även ut USB minnet, så att datorn inte försöker installera systemet på nytt.
Efter inloggning så möts man av en välkomstskärm som man kan klicka sig igenom för att få grundläggande information och genvägar till en del inställningar. Om du ansluter med WiFi så behöver du också koppla upp dig igen en sista gång.
Du kan bland annat välja hur du vill att favoritprogram skall startas och aktiva program visas. Standard är en docka som fyller hela nederdelen av skärmen, men du kan välja att inte använda en docka, eller att ha en som bara är så stor den behöver.
I överkant så finns förutom ett systemfält till höger och en klocka i mitten, även två knappar till vänster. Dessa används för att starta program och för att hantera arbetsytor eller ”skrivbord”. Båda dessa kan man komma åt på andra sätt, så jag brukar stänga av dessa. Om allt detta är helt nytt för dig, så kan du däremot låta dessa vara kvar så får du lite fler alternativ att hantera systemet.
Som standard används ett mörkt tema, men om det inte passar så går det att växla till ett ljust i stället.
Om man använder vanliga nätkonton så går det även att koppla dessa direkt till operativsystemet här.
Och sedan är installationen helt klar.
Nästa steg blir att bekanta dig med systemet och jag föreslår att ”inställningar” är det första du går igenom. Dessa startas med ”kugghjulsknappen” i menyn i nederkant, eller genom att trycka ”windowsknappen” och skriva in ”inställningar”.
Gå igenom kategorierna till vänster och de inställningar som kan göras. Prova gärna lite olika saker och om något inte är begripligt så går det alltid att googla vad inställningen gör. I inställningarna går det även att lägga till fler användare om man skulle vilja det. Om man vill slippa inloggning vid uppstart så går det här även att välja ”automatisk inloggning”.
Nästa steg blir att lägga till program som man har behov av. Det är inte säkert att de program man är van vid från Windows finns tillgängliga, men i de allra flesta fall finns det program som gör ungefär samma sak. En hel del program är dessutom redan installerade från start.
Installerade program listas i ”Applications” som antingen öppnas via en knapp uppe till vänster, eller med en knapp i dockan. Det går att filtrera på olika kategorier och även gruppera liknande program i grupper här. Om det är ett program man använder ofta så kan man lägga till det i dockan genom att högerklicka på ikonen och välja att lägga till i ”favoriter”.
För att lägga till fler program, och för att uppdatera de som redan är installerade, så använder man ”Pop Shop”. Här kan man söka i olika kategorier. Bläddra gärna lite i kategorierna och om du inte hittar det du söker så kan du googla programmets namn tillsammans med ”replacement for linux”. Då bör du få en indikation på vad du kan leta efter i stället.
Jag lägger till det mesta av de program jag brukar använda i form av Gimp, Inkscape, Krita, Blender, CloudCompare, Meshlab, Slack, Spotify, Visual Studio Code, Kdenlive, Audacity, OBS Studio, VLC med mera…
Som standard är programmen antingen av typen ”deb” eller ”Flatpak”. Det spelar i praktiken inte så stor roll vilket du väljer, men du kommer succesivt att förstå skillnaden och då kanske föredrar det ena eller det andra. Om det finns två instllationskällor för samma program så är det sannolikt så att det är båda dessa som är tillgängliga. Det kan då skilja på hur nya versionerna är, så kika gärna på det om det är viktigt.
Om det inte går att hitta en aktuell version av ett program som du vill installera, så har möjligen leverantören av dessa program instruktioner för hur man ändå kan installera dessa. Det handlar ibland om att med kommandon lägga till en ny sökväg till programmets installationsfiler, men det brukar vara ganska tydligt hur detta skall gå till.
Exempelvis QGIS har för närvarande inte en helt aktuell version tillgänglig, och om man vill installer den senaste versionen och se till att den kontinuerligt uppdateras så kan man öppna en ”terminal” (starta med Win+T) och rad för rad kopiera eller skriva in följande kommandon.
sudo apt install gnupg software-properties-common wget -qO - https://qgis.org/downloads/qgis-2021.gpg.key | sudo gpg --no-default-keyring --keyring gnupg-ring:/etc/apt/trusted.gpg.d/qgis-archive.gpg --import sudo chmod a+r /etc/apt/trusted.gpg.d/qgis-archive.gpg sudo add-apt-repository "deb [arch=amd64] https://qgis.org/ubuntu $(lsb_release -c -s) main" sudo apt update sudo apt install qgis qgis-plugin-grass
Efter detta så kommer Pop Shop (programhanteraren) att kontinuerligt hålla koll på om det finns nya versioner av QGIS tillgängligt och fråga om du vill uppdatera.
Men går det då verkligen att köra QGIS på en tio år gammal dator? Jovisst går det. Och du blir nog förvånad över hur bra det faktiskt fungerar. Sedan är det såklart inte magi det handlar om och ”tunga” arbetsuppgifter blir lidande av att det kanske saknas en del avseende prestanda. Men det fungerar alldeles utmärkt.
Det fungerar fint med streamingtjänster som Netflix, Spotify och YouTube så det är inga problem att exempelvis koppla in datorn till en TV och använda den med dessa typer av tjänster. I alla fall så länge det finns en anslutning som passar TV’n.
Enklare spel går också att spela, men det är inte att tänka på exempelvis Shadow of the Toombraider eller Doom Eternal i mitt fall. Inte ens Minecraft är direkt spelbart även om det går att köra. Emulatorer för gamla konsolspel fungerar däremot ganska bra, så man får helt enkelt prova sig fram vad som är möjligt. Allt som kräver lite extra prestanda och kanske ett ordentligt grafikkort blir problem att köra om man inte har dessa i datorn.
Att jobba i 3D med Blender fungerar men det är inte direkt snabbt, så modellering i 3D kanske inte blir aktuellt i någon större omfattning. Punktmoln i 3D med CloudCompare fungerar däremot bättre, även om det såklart beror på hur stora punktmoln som används. Att spela in video från skärmen i OBS och sedan redigera detta fungerar ok, även om det inte är optimala prestanda.
Om nu de program du vill använda fungerar tillräckligt bra så har du nu en komplett dator med förhoppningsvis helt nytt liv. Nästa steg blir att bli mer bekant med systemet och börja använda den. Kanske börja göra anpassningar och inställningar som gör datorn mer personlig och kanske ännu mera användbar. Prova exempelvis att skriva in extensions.gnome.org i webbläsaren Firefox för att se vilka ”tillägg” som kan installeras i systemet. Kanske lägga till ”GSconnect” för att koppla ihop mobiltelefonen med datorn. Eller ”Screen Shot Tool” för att underlätta att fånga skärmbilder. Sedan kan man såklart byta till en skrivbordsbild man trivs med, nya uppsättningar ikoner eller anpassade teman…
En slutsats i just det här fallet med den här datorn är att det här fungerar aldeles utmärkt, så länge man inte har speciellt höga krav på datorprestanda. Att surfa, streama video, jobba med dokuement och lite enklare uppgifter är inga som helst problem, trots att det är en 10 år gammal dator. Om man sedan har en inte fullt så gammal dator så blir det inte sämre…
Det är säkert inte alla som vill använda denna typ av system på den enda datorn man har hemma, men om det är konkurens om den datorn man har och det ligger en gammal dator på en hylla och samlar damm, så kan det här vara ett alternativ för att öka tillgängligheten för exempelvis Internet hemma. Om datorn ändå inte används till något annat så har man ju inget att förlora på att prova, eller hur.