Nu är den nionde i raden av jordobservationssatelliter från NASA redo att leverera produkter. När jag började med GIS på allvar så var det Landsat 7 som var det bästa man kunde få tag på. Landsat 7 sköts upp 1999 och följdes av Landsat 8 2013. Förra året sköt man upp Landsat 9 och nu är man som sagt redo att börja leverera bilder.
Landsat 7 har en upplösning på mellan 15 och 60 meter fördelat på 8 spektralband och täcker hela jorden på 16 dagar. Landsat 8 har precis som 7 ett 15 meters pankromatiskt band och 8 band på 30 meter. Dessutom har Landsat 8 två termiska IR band med 100 meters upplösning, vilket sammanlagt blir 11 band.
Skillnaden i stort mellan 7 och 8 är att frekvensomfånget är uppdelat på fler band, men i övrigt är de i stort likvärdiga. Självklart är resultatet i sig förbättrat på olika sätt, så de skillnader som jag beskriver här är bara de rent tekniska skillnaderna.
Landsat 9 är däremot inte en helt ny plattform, utan i grunden samma system som Landsat 8 med modifieringar. En förbättring gentemot Landsat 7 är att nu kan hela jorden avbildas var 8 dygn, vilket är det samma som med Landsat 8.

Med inloggningsuppgifter på EarthExplorer så kan man söka efter Landsat 9 specifikt och ladda ner dessa datapaket.
Genom att kombinera band 2-3-4 i ett virtuellt raster och placera dem i ordning 3-2-1 i lagerinställningarna så får man en sammansatt RGB bild med 30 meters upplösning i QGIS.

Om man väljer L1 produkter så kan man även ladda ner färdigbehandlade RGB filer i TIF eller JPG format. Men dessa är inte speciellt användbara i större skala. Man måste även välja L1 om man vill få med det pankromatiska band 8 (15m).

Bilden ovan kommer från ett paket nedladdat den 11 Februari och är fångat den 7 Februari. Jag har fångat bilden i 1:1 pixelupplösning så om du klickar på bilden så kommer den att visas i en ny flik i full upplösning. Den är dock i JPG så det finns en hel del komprimering, som förhoppningsvis inte märks allt för tydligt.
Medan jag jobbade med Landsat 9 så skapade jag en YouTube film, QGIS modeller, med mera för att göra det enklare att skapa denna typ av bilder för alla som är lite intresserade. Modellen går (så småningom) att ladda ner från QGIS Hubben (länk) och videon finns på min YouTube kanal (länk).
Sammanfattningsvis så är Landsat 9 inte en ny ”generation” av avbildningsförmåga, utan en förstärkning av det som redan finns och ett sätt att hålla produkttyperna vid liv även i fortsättningen. Så länge det finns bränsle kvar i Landsat 7 så kommer 7,8 och 9 tillsammans att leverera jämförbara bilder över jorden med relativt hög regelbundenhet.
Sentinel 2 har fortsatt en upplösningsmässig fördel, men alla dessa sensorer tillsammans gör att det går att hämta bilder över vilken plats på jorden som helst väldigt ofta, så länge molntäcket medger det.