I mitt tycke den bästa Linuxdistributionen för nybörjare (för tillfället) är ZorinOS. Som jag var inne på i ett tidigare inlägg så finns det mängder av distributioner som passar nybörjare, och lite beroende på vad man är ute efter så kan det finnas en som är bättre, men om jag nu skall rekommendera en, så blir det ZorinOS.
ZorinOS finns i tre versioner. ”Pro” är en betald version med lite extra innehåll och viss support. ”Core” är den version jag kommer att visa här. ”Light” har en mindre prestandakrävande bas och passar bättre för lite äldre datorer (har inte exakt samma stil och inställningar som det jag visar här). Det finns även en ”Light Pro” som kommer med viss support för en mindre kostnad. ”Lite” använder samma installationsprogram som ”Core” och till det yttre är ”Lite” väldigt likt, och många applikationer är exakt de samma. Det skiljer en del i stil och utseende i detaljer, men framför allt så är det de ”underliggande” funktionerna och inställningarna som skiljer. Principer och funktioner är dock i stort de samma, även om allt inte ser exakt likadant ut.
Nedladdningen görs via https://zorin.com/os/download/ och resulterar i en ISO-fil som skall ”brännas” på DVD eller USB. För USB så använder man https://www.balena.io/etcher/ som är ett enkelt program där man pekar på ISO-fil och ett USB-minne som kan skrivas över, och sedan trycker man ”Flash!”.
Därefter sätter man USB stickan i datorn där ZorinOS skall installeras och startar datorn från USB. Exakt hur detta görs varierar från dator till dator. En del visar ett meddelande på skärmen att man skall trycka exempelvis F12 eller F10 för att välja en ”annan” boot-enhet än hårddisken. För andra datorer så behöver man hoppa in i BIOS (med en annan tangent) och därifrån välja att boota från ett anslutet USB-minne. Om du inte vet hur du skall göra på din dator så är det bäst att Googla ”how boot from USB on Dell Inspiron” eller liknande.
Installation
Installationen inleds med en fråga hur uppstarten från USB-stickan skall gå till.
Standardalternativet fungerar alltid, men om du vet att du har ett ”modernt” nVidia grafikkort så bör du välja det alternativet. Alternativet med ”safe graphics” behöver bara användas om man har specifika problem där inget av de övriga alternativen fungerar.
När filer kopierats så visas en dialogruta där man väljer ett språk och om man vill ”Prova” eller ”Installera” ZorinOS. Har du lite specifik hårdvara som du vill testa om den fungerar direkt så kan du välja att prova, vilket inte kommer att installera något alls på datorn, utan bara köra systemet från Ram, men här väljer jag att installera.
Installationen är väl beskriven och om det redan finns en installation på datorn med ett annat operativsystem så kan man välja om man vill installera ”vid sidan av” detta eller helt radera hårddisken och installera enbart ZorinOS. Det första alternativet kallas ”dual boot” och bör fungera om det finns tillräckligt med hårddiskutrymme och då kommer det att gå att välja om man vill starta datorn med det gamla operativsystemet eller det nya när man slår på datorn. Jag har inte så stor erfarenhet av detta, så jag väljer att skriva över den gamla installationen (som jag har en backup för på alla dokument och filer jag vill spara).
Du får också ange var du befinner dig och sedan skapa ett konto på datorn. Det blir detta som också är administratörskontot som standard, och det går att lägga till fler konton senare i systemet.
Det går att ange om man vill logga in automatiskt eller om man skall kräva lösenord för inloggning vid varje uppstart.
Det går också att använda ”Active Directory” om man sitter på ett nätverk med Windows servrar som hanterar en domän som man skall ansluta i med ett domänanvändarkonto.
Installationen kopierar sedan en massa filer och installerar och konfigurerar systemet automatiskt. När allt är klart så kommer det upp en ruta om att installationen är klar och det är bara att starta om datorn.
När datorn är klar med nedstängningen av skrivbordet så kan det visas en text som påminner om att du skall ta ut USB stickan som använts för installationen och sedan trycka Enter en gång till. Därefter kommer datorn att starta om för första gången från hårddisk med det nya systemet.
Om du valde att installera ZorinOS vid sidan av ett annat system så kommer du att få möjlighet att välja det gamla systemet att starta ifrån ganska direkt vid uppstarten. Standard är ZorinOS, vilket kommer att boota in i det nya operativsystemet.
Första starten
När datorn startat och du är inloggad så dyker det upp en mycket bra och informativ välkomstskärm. Ta lite tid och läs igenom alla stegen, där du får hjälp att välja lite olika utseende, information om hur program installeras, om du vill ha ytterligare en mera Microsoft Office lik kontorssvit, eller om du nöjer dig med Libre Office, som ingår som standard. Du kan även sätta upp din telefon mot datorn så att det går att få notifikationer från telefonen på datorn, flytta filer och till och med använda telefonen som fjärrkontroll.
Om du använder olika ”online” konton så går många av de vanligaste att integrera med systemet, vilket också går att ställa in i ett av stegen i rundturen.
Som standard så har ZorinOS en traditionell uppbyggnad med en menyknapp nere till vänster. Här finns alla program som är installerade till vänster uppdelade i kategorier (automatiskt), och andra genvägar till kataloger och inställningar till höger. Längst ner finns knappar för att logga ut, låsa datorn, stänga av och liknande. Om du vet vad du är ute efter så kan du bara börja skriva in namnet på detta och förhoppningsvis så dyker ett relevant val upp (till skillnad från Windows).
Vill du ha en ”genväg” till något program i menyn nere i aktivitetsfältet så högerklickar du på programmet och väljer att ”lägg till som favorit”. Vill du ta bort en favorit så högerklickar du på ikonen i aktivitetsfältet och väljer att ta bort från favoriter.
Windowsknappen på tangentbordet, eller ”super” knappen, kommer däremot inte att öppna denna meny. I stället så öppnas ett ”universalläge” med alla öppna program, virtuella skrivbordsytor och ett sökfönster som kan söka efter allt möjligt.
Här går det att stänga program, flytta dessa till andra eller nya virtuella skrivbord (till höger), med mera.
Om du börjar att skriva något i detta läge så söker datorn efter program, filer, resurser i programbutiken, med mera. Om det är ett program som inte är installerat du är ute efter och det finns i butiken så är installationen bara ett klick bort.
En del program kan ha flera versioner eller installationskällor. Exempelvis QGIS (bilden ovan) kan installeras som ”Stable” eller ”LTS”. Beroende på hur långt man kommit med uppdateringen av programmen så betyder detta i sig lite olika saker. När jag testar så är 3.16.14 det man får om man väljer LTS och 3.24.0 det som gäller för Stable.
Det kan finnas flera programkällor för samma program, men det går alltid att läsa på informationssidan om varje alternativ vilken version och källa som gäller.
Vad ingår som standard
Det ingår en massa program som standard och beroende på hur du anpassade systemet i rundturen så kan en hel del ”redan fungera”, exempelvis mail. Om du vill starta rundturen igen så tryck ”super” (windows knappen) och skriv rundtur följt av Enter.
Mailklienten heter ”Evolution” och påminner en del om Outlook, med ”att göra” listor, kontakter och kalender. Kontorssviten är LibreOffice, som i stort har samma funktionalitet som Microsoft Office och kan öppna och spara dokument i office-format, även om standard är ”open document format”. LibreOffice är troligtvis fullt tillräckligt för de flesta användares behov, men det ser ut och fungerar annorlunda än Microsoft Office, så man behöver vänja sig vid det. Vill man ha en lite mera ”office-lik” miljö så kan man i rundturen välja att installera OnlyOffice, som dock inte har lika många delapplikationer som LibreOffice.
Att exakt samma program inte finns för ZorinOS som för Windows (eller Mac) är helt normalt, men det finns nästan alltid ett program som gör motsvarande saker installerat eller tillgängligt via ”Programvara” som app-butiken heter.
Firefox är standardwebbläsare, men Chromium finns att installera i butiken. Bildbehandlingsprogram är ”Foton” som är en generisk bildvisare och om du vill redigera rasterbilder så är Gimp installerat. Även här finns fler alternativ i butiken, där även vektorritprogrammet Inkscape är tillgängligt.
Det finns enkla program för att hantera såväl ljud som video, medan mera avancerade editorer finns i butiken (exempelvis Kdenlive och Audacity).
Det finns några enkla spel installerat men Steam, Minecraft med flera spel finns i butiken.
Det finns småprogram som miniräknare, texteditorer, komprimeringsprogram, dokumentvisare, kartor, klocka, väder, systemövervakare och diskhanterare. Även dessa med mer heltäckande alternativ i butiken om man skulle behöva det.
Eftersom alla program normalt installeras via programbutiken så hanteras även uppdateringar av alla program automatiskt. Med jämna mellanrum så kommer det att dyka upp en ruta som anger att det finns uppdateringar av program, eller hela systemet. Det är du själv som avgör om installationen skall göras direkt, eller om du skall få en påminnelse senare. När uppdateringen är klar så får du ett meddelande om det också.
Inställningar
Via rundturen så kunde grundläggande utseende ställas in, och i många fall räcker detta väldigt långt. Du bör dock öppna appen ”inställningar” och bläddra igenom alla inställningar som är tillgängliga. Inte minst för att få en grov uppfattning om vad som är möjligt att ställa in, om du skulle råka på något som känns lite konstigt senare.
Du skall även kika lite på vad som döljer sig bakom informationen i systemets nedre högra hörn. Här hittar du systemmeddelanden och diverse genvägar, medan ikonerna i sig också bidrar med en hel del information.
Det finns även ytterligare inställningar för exempelvis aktivitetsfältet i nederkant, som du kommer åt genom att högerklicka på det och välja inställningar. Högerklick på skrivbordet och en del andra platser, öppnar också möjlighet till en del genvägar för relaterade inställningar.
När du blir lite varm i kläderna så finns det goda möjligheter att justera inställningar så att det passar just ditt sätt att arbeta, även om jag tycker att standard fungerar väldigt bra. Men det hänger främst ihop med hur du är van att arbeta, vilket är den främsta anledningen till att du bör titta på vilka inställningar som är möjliga att enkelt justera. Det mesta i övrigt ”går” att förändra, men då är det inte säkert så enkelt som att göra en justering i inställningar. I dessa fall så kan en snabb googling indikera om det finns en lösning och om det är enkelt att fixa.
Gå vidare
För en nybörjare av Linux så är ZorinOS så nära perfekt jag kan hitta just nu. Men det är inte det enda alternativet, eller något du behöver ”nöja” dig med. Ju mera van du blir och desto enklare du tycker att det är att hantera systemet, desto mer kommer du att lära dig om vilka andra alternativ som finns. Det är inte så att du kommer att behöva bekymra dig om detta i närtid, eller ens någonsin. Men det finns alternativ och möjligheter tillgängliga att testa om aptiten inte är mättad av ZorinOS.
När du börjar diskutera och prata med vänner och bekanta om Linux så kan du stöta på andra som har Linuxerfarenhet och då kan det vara bra att känna till att ZorinOS är baserat på Ubuntu Linux, som är en av de absolut största distributionerna sett till mängden användare. Det betyder att det är ett ganska stabilt grundsystem som ofta ”patchas” med uppdateringar även om det inte alltid är de absolut senaste versionerna alla gånger, men det är i dessa sammanhang ZorinOS har en fördel mot standard Ubuntu. Nämligen att programkällor även hämtas från en central resurs kallad ”Flathub”. Det går att installera från Flathub även i Ubuntu, men ZorinOS kan göra det som standard, och här är det ofta väldigt nya versioner av programmen som är tillgängliga.
Som du kanske noterat så har jag inte en enda gång ovan visat eller nämnt något om att du behöver göra något i ”terminalen” med kommandon och kod. Det behövs inte alls för de flesta Linuxsystem, men det är förstås möjligt om du nu vill det. Den som hävdar att du måste använda ”konstiga” kommandon och koder i ett terminalfönster har några år gammal information att utgå ifrån.