Utvecklingen av COPC, eller rättare sagt implementeringen av ”Cloud Optimized Point Cloud” i olika programvaror fortsätter i rasande takt.
Från och med nästa release av QGIS så kommer COPC att gå att läsa direkt utan konvertering till EPT. Detta fungerar redan i Master versionen av QGIS. Däremot så konverteras fortfarande punktmoln till EPT i en katalogstruktur. COPC kommer att ersätta EPT som standard även vid import, och förhoppningsvis så är det klart i tid för nästa QGIS release. Stödet för fler punktmolnsformat verkar dessutom vara på gång, om alla pusselbitar faller på plats. Via PDAL går det redan att konvertera flera olika format. Lutra Consulting funderar även på ytterligare ”crowd funding” kampanjer för att ytterligare förbättra hanteringen av punktmoln i QGIS, så håll ögonen öppna.
OpenDroneMap är också ett program som implementerat stöd för COPC. För närvarande så kan man generera denna typ av resultat med terminalverktyget och tillägget –pc-copc men på sikt så kommer även alternativet att vara möjligt att välja i WebODM.
OpenDroneMap använder Potree som visare i WebODM och för Potree 2 så kommer COPC att finnas med som punktmolnsalternativ. Redan nu så kan man använda Cesium för att visualisera COPC om man inte vill vänta.
Verktygen untwine och pdal translate kan konvertera till COPC.laz redan och detta kommer att bädda för att betydligt fler program kommer att stödja formatet.
CloudCompare är ett program jag gärna använder för att hantera punktmoln, men här finns för närvarande ett problem när det gäller COPC laz-filer. Version 2.12 av CloudCompare kraschar omedelbart när jag försöker öppna de COPC laz-filer jag testat med. Samma data men utan COPC fungerar däremot fint. Här kan det nog behövas lite arbete innan allt fungerar. Med version 2.11 så kan laz-filen öppnas även om den är i COPC format, men då helt utan fördelarna som kommer med det.
Även Safe FME verkar vara på gång med stöd för COPC och exemeplvis Agisoft Metashape har foruminlägg där man diskuterar behovet av stöd för formatet.
Snart är det väl bara Esri som är kvar utan stöd för vare sig laz eller COPC. Lite märkligt kan man tycka, att en av de största GIS aktörerna helt ignorerar formatstandarder på det här viset (däremot ganska precis hur de brukar hantera öppna format). Just i fallet med laz så har det gått så långt att jag inte kan rekommendera någon att använda Esri mjukvaror över huvud taget om man arbetar med punktmoln. Visst, Esri har stöd för punktmoln i sig men då endast i sina egna format, som i sin tur så gott som ingen annan stödjer.