Hoppa till innehåll
Meny
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

GDAL och Esri Fildatabas

Publicerat den 2022-06-132022-06-13

Nästa release av GDAL (3.6) kommer med största sannolikhet att ha en rejäl uppdatering av drivrutinen för OpenFileGDB.

Esri har genom sin dominerande ställning fått stor spridning för sina egna stängda geodataformat och mest så när det gäller fildatabas, eller gdb-kataloger. Om du inte hade Esri mjukvara så var länge enda sättet att använda formatet ”fullt ut” en Esri SDK för just denna typ av stöd. Det har fungerat, men varit krångligt att få till, samtidigt som FGDB fortfarande är ett ”stängt” format som det inte går att göra vad som helst med.

Ett annat ”problem” är att licensen för denna SDK gör den omöjlig att inkludera som standard med exempelvis QGIS.

För att i alla fall kunna läsa fildatabaser så har en öppen drivrutin skapats i GDAL som över huvud taget inte använder kod från Esri. Det är helt en ”reverse engineering” process där man försöker lista ut hur formatet fungerar och sedan återskapa hanteringen på ett sätt som gör det möjligt att hantera formatet på samma sätt som övriga format i GDAL.

Sedan en tid så har det varit möjligt att läsa vektordata från FGDB kataloger genom GDAL, och nu är en större uppdatering av drivrutinen på väg.

När GDAL 3.6 släpps så kommer det även vara möjligt att skriva och uppdatera data i FGDB-kataloger med hjälp av OpenFileGDB.

Det finns fortfarande en del begränsningar jämfört med hanteringen direkt i ArcGIS, men för det som är av störst betydelse så är nu många knutar lösta. OpenFileGDB ha med detta samma funktionalitet som den stängda drivrutinen FileGDB (SDK). Du kommer därför inte att behöva krångla med SDK filer längre. Stöd för FGDB kommer att finnas inbyggt i alla program som använder GDAL 3.6 eller senare, inklusive QGIS.

Raster i FGDB är fortfarande något som är exklusivt för Esri mjukvara. Det finns inte heller stöd för raster i den SDK som Esri tillhandahåller och det verkar inte som man planerar att lägga till detta heller.

Initiala tester av rasterdata antydde för ett tag sedan att det skulle vara möjligt att även skapa stöd för dessa i den öppna drivrutinen, men då behöver avsevärda resurser avdelas för att jobba med detta. Just nu är det ingen som har sett att det är så viktigt att man är beredd att avdela de resurser som krävs, så rasterstöd i fildatabaser kommer vi sannolikt inte se i närtid.

Men frånsett rasterstöd så är det just det kompletta stödet för vektordata som kommer att ha stor betydelse för framför allt blandade miljöer där man använder både Esri och QGIS.

Sedan ett tag tillbaka så kan man i ArcGIS Pro hantera GPKG (ganska begränsat) så det har varit det bättre alternativet för att arbeta med gemensamma filer. I och med stödet för FGDB så kan detta vara ett ”smidigare” alternativ i somliga fall. FGDB är däremot ett så mycket sämre alternativ än GPKG så det finns ingen vettig människa som kan rekommendera det helt oreserverat, men det kan finnas situationer där det helt enkelt blir det som är enklast i praktiken.

Vi får se när QGIS får stöd för GDAL 3.6 och hur väl FGDB hanteras med OpenFileGDB drivrutinen. Det vore ju lite intressant om QGIS är bättre på att hantera FGDB än vad ArcGIS Pro hanterar GPKG. Mitt tips är att man inte får pengarna tillbaka på en sådan vadslagning, men det mer spännande är om QGIS kommer att hantera vektorredigering av FGDB bättre än ArcGIS Pro… vi får väl se. Att redigera vektordata i QGIS är minst sagt ganska trevligt.


Kan också nämna att GDAL förbättras hela tiden även när det gäller andra format. Exempelvis så har prestanda för hantering av GPKG förbättrats. I en del tester så är hanteringen dubbelt så snabb. Denna förbättring kommer troligen att inkluderas i GDAL 3.5 genom en så kallad ”back port”, annars så är det 3.6 som gäller även i detta fall.


Skillnader OpenFileGDB – FileGDB SDK: https://gdal.org/drivers/vector/openfilegdb.html

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • Daniel om DTM från laserdata
  • Björn om FOSS4G 2021
  • Arnaud om Är postnummer gratis?
  • henrik om QGIS Server är enkelt?
  • Anders Jackson om QGIS Server är enkelt?

Prenumerera via E-post

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

Arkiv

geosupport

Installerar #QGIS på en #steamdeck för att... J Installerar #QGIS på en #steamdeck för att... 
Jag kan!
Swedish open data national point cloud, merged and Swedish open data national point cloud, merged and colorized using PDAL and ortho photos.
Monastery ruins in Sweden. 1 Photos from GoPro 2 P Monastery ruins in Sweden.
1 Photos from GoPro
2 Point Cloud from WebODM
3 Converted to raster with PDAL
4 Styled based on "point count" in QGIS
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2022 Geosupportsystem | WordPress-tema av Superbthemes.com